Depresyonda, intihar riski de artıyor

Dünyaca ünlü Psikiyatr Prof. Dr. Joseph Zohar, depresyonun bedensel değil, beyin kaynaklı bir hastalık olduğunu açıkladı.

Ölümlerde birinciliği trafik kazaları alırken, depresyon geçirdiği halde tedavi edilemeyen hastaların da ikinci sırada olduğuna ve depresyonlu kişilerdeki intihar riskinin yüzde 15'e kadar ulaştığına dikkat çekildi. Depresyonlu hastanın yalnız kendisine değil, çevresine de zarar verdiğini belirten uzmanlar, aile fertlerinin ve yakın çevrelerinin de aynı olumsuzluklardan etkilendiklerini ifade ettiler.

Solvay İlaç'ın davetlisi olarak İstanbul'da bulunan dünyaca ünlü Psikiyatr Prof. Dr. Joseph Zohar, depresyonun beyinden gelen bir bozukluk olduğuna dikkat çekti ve dünya kongresinde de kabul edilen "5 Eksen" yöntemi ile tedavi edilmesi gereğine dikkat çekti. Prof. Dr. Zohar, "Bir kişi depresyondaysa vücut fonksiyonları normaldir; ama depresyon nedeniyle bunları çalıştıramaz. Buna karşılık tedavi de görmek istemez." dedi. Prof. Dr. Zohar, şu bilgileri verdi: "Genellikle ilaçların bağımlılık yapmasından korkuluyor; ama bu eskidendi. SSRI grubu ilaçlar bağımlılık yapmıyor. Ailede hipertansiyonu olan bir kişi nasıl kendi kendisine tansiyonunu düşüremezse, depresyon da kendi kendisine tedavi olamaz. Bu, eğitimle, ailelerin kabulü ve yönlendirmesiyle çok yakından ilgili."

Reklam
Reklam

Depresyonun sıkıntı hali olarak görülerek tedaviden kaçılmasının yanlış olduğuna değinen Prof. Dr. Zohar, "5 eksen yöntemiyle yapılacak tanı ve tedavi, depresyonlu hastayı kısa dönemde eski yaşam kalitesine geri döndürür. Ama depresyonu bir sıkıntı hali gibi görüp geçmesini beklemek, daha ağır kayıpları beraberinde getirir. Depresyonda intihar riski yüzde 15'e kadar çıkıyor. Dünyada her yıl 80 bin kişi depresyon nedeniyle intihar ediyor. Depresyon yüzünden yaşam kalitesi düşüyor, işgücü kayıpları 5-6 kat artıyor. Dünyada depresyon geçiren hastaların ancak 5'te birini tedavi edebilir durumdayız. Bu oranı yükseltmemiz gerekiyor." diye konuştu.

İSTANBUL (İHA)

Anahtar Kelimeler: