Amerikan yeşil fasulyesi üretimi ile son yıllarda adını duyuran Konya’nın Derbent ilçesi, iç piyasanın yanı sıra fabrikalarda fasulyeler konserve haline getirilerek ya da dondurularak firmalar aracılığıyla dünyanın pek çok ülkesine gönderiyor.
Derbent ilçesinde geçtiğimiz ay başlayan yeşil fasulye hasadı bugünlerde hız kazandı. Tarlalardan toplanan ürün önce ayıklanıp yıkanarak temizleniyor, ardından kent merkezindeki müstahsil pazarına getirilerek kamyonlara yükleniyor. Buradan iç piyasaya sunulan ürün, zaman içerisinde fabrikalarda işlenerek yurtdışına da ihraç ediliyor. Yeşil fasulye, üreticinin yanı sıra, toplayıcısına, alıcısına ve ihracatçı firmalar başta olmak üzere birçok kesime kazanç kapısı oluyor.
Yeşil fasulye alımı yapan bir firmanın temsilcisi olduğunu belirten Mehmet Özoğul, gazetecilere yaptığı açıklamada, Derbent ilçesinde yetişen yeşil fasulyenin son yıllarda yurt çapında adını duyurduğunu söyledi. Yüksek rakımlı bir coğrafyaya sahip olması nedeniyle ilçe genelinde yetişen ürünün farklı bir lezzet ve aromaya sahip olduğunu dile getiren Özoğul, bu özelliği sebebiyle son dönemde birçok alıcı firmanın Derbent ilçesini adres olarak seçmeye başladığını söyledi. Kendilerinin de böyle bir firma olarak alım gerçekleştirdiğini anlatan Özoğul, Derbent yeşil fasulyesinin üstün lezzeti ve aromasına rağmen bir marka haline gelebilmesi için ilgililerin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. Özoğul, “Derbent yeşil fasulyesinin tanıtımı yeni yeni olmaktadır. Önümüz açılırsa, yani çiftçinin altyapısı daha iyi hale getirilirse, tarım desteği biraz daha fazla olursa, verimin ve kalitenin daha da artmasının yanı sıra ürünün daha yüksek fiyatlarda alıcı bulacağı kanaatindeyim. Burada çevresiyle birlikte yılda 5 bin tona yakın bir üretim yapılabilir. Şu ana kadar sadece firmamızın alım yaptığı ürün 250 tonun üzerinde oldu. Bizim gönderdiğimiz ihracatçı firmalar ise ürünün yüzde 65-70’lik bölümünü yurtdışında değerlendiriyor. Derbent’in fasulyesi, firmamız dondurulmuş gıda üzerine çalıştığı için İngiltere, İsviçre, Rusya da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesine gönderiliyor” diye konuştu.
Derbent’te yetişen Amerikan fasulyesinin sofralık olarak tüketilebildiği gibi, dondurularak, konservesi ve turşusu yapılarak değerlendirilebildiğini de kaydeden Özoğul, buradaki ürünün çok dayanıklı olmasıyla da tercih sebebi olduğunu ifade etti. Konya’da oldukça meşhur olan Derbent yeşil fasulyesinin daha iyi noktalara gelmesi için markalaşması gerektiğini belirten Özoğul, çiftçinin yeterince örgütlenememesi nedeniyle bugüne kadar bunun sağlanamadığına vurgu yaptı. Özellikle tarım kuruluşlarından bu konuda destek isteyen Özoğul, “Üretimde verim kaybının söz konusu olmaması için markalaşma şart. Derbent’te ürünün hasadı geçtiğimiz ay başladı, kar düşünceye kadar da devam edecek. Buranın aşırı sıcak bir iklimi olmadığından bitkiden her seferinde toplanmak suretiyle 7-8 kez ürün alınabilmektedir. Hasat başlayıp döküm olduğunda Konya’da kilosu 50 kuruşa kadar düştü ama biz önceki yıllarda da buradan mal aldığımız için çiftçinin ürününü değer olarak aşağıya düşürmedik. Halen 85-90 kuruş arasında herkesin malını pazarlık olmadan satın alıyoruz” dedi.
Derbent’te ürün toplandıkça toplayıcısına da günlük 25 ile 30 lira arasında değişen bir yevmiye kazancı sağlayan yeşil fasulyeyi akan bir çeşmenin önünde yıkayarak çuvallayan Ramazan Fırınoyak ise, günlük olarak 3 ton malı yıkayarak Konya’ya götürdüklerini söyledi. Çiftçinin de halen ürünün fiyatından memnun olduğunu ifade eden Fırınoyak, “Türkiye’nin her yanına Derbent fasulyesi gidiyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz