Derbiden ilginç istatistikler

İSTANBUL (İHA) - Fenerbahçe Kulübü'nün resmi internet sitesi, haftasonu Beşiktaş-Fenerbahçe arasında oynanacak derbi maçı öncesinde, iki takımın bugüne kadar oynadıkları maçlardaki ilginç istatikleri yayınladı.
'www.fenerbahce.org' tarafından derlenen ilginç istatikler şöyle:

BİTMEYEN MAÇ
4 Nisan 1948 tarihinde Şeref Stadı'ndaki lig maçında kapılar kırılmış, taç çizgilerini aşan bir kalabalık önündeki maça hakem Feridun Kılıç çıkmak istememiştir. Bunun üzerine, iki takımın da onayıyla Galatasaray Antrenörü Mr. Molley hakem olarak sahaya çıktı. Karşılaşma, 3-2 Fenerbahçe'nin üstünlüğü ile sürerken, 84. dakikada sarı-lacivertli takım lehine çalınan penaltının ardından, bazı taraftarlar, hakeme saldırıp tartakladı. Bunun üzerine Molley maçı tatil etti.

Reklam
Reklam

SANTRASIZ GOL 17 Şubat 1964'te oynanan maç da ezeli rekabet tarihine ilginç bir olay olarak geçti. Fenerbahçe, o sene transfere 1 milyon lira ayırarak müthiş bir takım kurmuştu. Buna rağmen, 2. devre maçından önce Beşiktaş Fenerbahçe'nin 3 puan önündeydi. Sarı-lacivertli takım, o sezon siyah-beyazlı ezeli rakibini Şenol'un son saniyede attığı golle 1-0 mağlup ederken, karşılaşmanın hakemi Alman Kreitlein, golün hemen ardından santrayı yaptırmayıp maçı bitirmişti.

İLK DERBİ 1921'DE
İki rakibin tarihte ilk kez 28 Kasım 1924'te karşılaştıkları sanılır. İlk karşılaşma Galatasaray'ın düzenlediği özel turnuva nedeniyle 22 Nisan 1921 Cuma günü oynanacaktı. Maçın yapılamamasının nedeni İkdam gazetesinin sütunlarına şöyle yansıdı: "Müsabakanın düzen içinde geçmesi için Galatasaray turnuvaya katılan kulüplere birer yazı göndererek, her takımın sahaya sadece kendi futbolcuları ile çıkabileceğini bildirmişti. Beşiktaşlılar Union Club'tan Bekir ve Refik Beyleri takıma dahil ettiklerinden Galatasaraylılar buna itiraz etmiştir. Sonuçta Beşiktaş sahadan çekildi ve Fenerbahçe galip sayıldı"

Reklam
Reklam

GALİBİYETSİZ GEÇEN YILLAR Fenerbahçe, rakibi karşısında en uzun süre olarak 15 Ocak 1984'te kazandığı maç sonrasında 17 Ağustos 1986 yılına dek galibiyet yüzü göremedi. Bu tarihte oynanan maçı Fenerbahçe, 3-0 kazanarak 31 ay ve üst üste 12 maç kazanamıştır. Bunların 9'undan beraberlikle ayrılırken, sadece 3'ünde siyah-beyazlı ekibe mağlup olmuştur. Beşiktaş ise, Fenerbahçe'yi 1954 yılının Kasım ayında hükmen 3-0 yendikten sonra tam 61 ay ve 17 maç üst üste yenemedi. Siyah-beyazlılar, bu seriyi 1960 yılında bozabildi. Bu maçların 77si berabere biterken, 10'unu Fenerbahçe kazandı.

EN FARKLI SKORLAR
Fenerbahçe, ezeli rakibi Beşiktaş karşısında en farklı galibiyetini, 6 Aralık 1958`de oynanan özel maçta 7-0'lık skorla elde etti. Sarı-lacivertli takım, rakibi karşısında ligdeki en farklı galibiyetini ise, 1976'da 3-0'lık sonuçla elde etti.

EN GOLLÜ MAÇ 11 Ağustos 1974 tarihinde Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan TSYD Kupası maçı 5-4 siyah-beyazlı ekibin üstünlüğü ile sona ererken, derbi tarihine de en gollü maç olarak geçti.

Reklam
Reklam

EN SIK GÖRÜLEN SKOR: 1-0
Ezeli rekabette geride kalan 308 maçta en çok görülen sonuç 1-0 oldu. Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 36, siyah-beyazlılar da ezeli rakibini 35 kez 1-0'lık sonuçlarla yendi.

EN ÇOK GOL CEMİL TURAN'DAN Cemil Turan, attığı 18 golle Beşiktaş'a en fazla gol atan Fenerbahçeli futbolcu ünvanını koruyor.

78 YILDIR KIRILAMAYAN REKOR
İki takımdan da bir maçta 1'den fazla gol atan birçok futbolcu çıkmıştır. Hakkı Yeten ve Cemil Turan bir maçta 3'er gol atarken, Fenerbahçe'nin unutulmaz ismi Zeki Rıza Sporel'in 18 Haziran 1926'da 4-1 sarı-lacivertli takımın kazandığı özel maçta tek başına attığı 4 gol, iki kulüp futbolcuları arasında hala kırılamamış bir rekordur.