TOKYO (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan meslek liseleri konusundaki derdinin ve heyecanının, Türkiye'nin bilgisayar teknolojisini bir numaraya çıkarabilmek olduğunu söyledi.
Japonya'nın başkenti Tokyo'da, Türk işadamları ile kahvaltıda bir araya gelen Başbakan Erdoğan "Ne yazık ki bunu zorla başka tarafa kanalize etmek isteyenler tarihe hesabını vereceklerdir. Zorla bunu başka tarafa çekmek istiyorlar" dedi.
Türk-Japonya İş Konseyi'nin daha yoğun çalışması gerektiğini belirten Erdoğan; Türk-Japonya Dostluk Derneği'nin faaliyetlerinin, 2003 yılının Türkiye Yılı ilan edilmesinin ve Japonya'da açılan Türk Medeniyeti sergisini 600 bin Japon'un gezmesinin güzel gelişmeler olduğunu söyleyerek, "Ama hep orta sahada top çeviriyoruz. Gol yok. Gol olmadığı zaman netice yok. Neye yaradı? Buna sirk cambazlığı diyorlar" dedi.
Türkiye'de bilgisayar teknolojilerine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, "İstediğimiz takdirde bu sektörde söz sahibi olabiliriz. Nitekim televizyon üretiminde bir şirketimiz Avrupa'nın en büyüğü, diğer bir şirketimiz de üçüncü durumda. Demek ki başarılabiliyor. İnanıyorum ki bilgisayar teknolojisinde de yapılacak AR-GE çalışmaları ile biz bunu yapabiliriz" dedi.
Türk-Japonya İş Konseyi Başkanı Aslan Önel'in verdiği brifingden sonra işadamlarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, dünyada artık ihracata dayalı ekonomik politikaların geçerli olduğunu kaydetti. Japonya ile 1990 yılından beri başbakan düzeyinde ziyaret gerçekleştirilmediğini hatırlatan Erdoğan, Türk işadamlarını uluslararası platformda yalnız bırakmayacaklarını belirterek, işadamlarının sorunlarını çözmek için ilgili ülkelerin başbakanları ve devlet başkanları ile yazışma ve telefon görüşmesi yapmaya daima hazır olduklarını ifade etti. Erdoğan, "Nitekim bu konuda çalışmalar yapan işadamlarımız kendilerine nasıl destek verdiğimizi biliyorlar" şeklinde konuştu.
Türk özel sektörünün içinde bulunduğu çemberi kırmak zorunda olduğunu söyleyen Erdoğan, "Artık bunu devlet olarak değil, bireysel olarak sizlerle yapmanın heyecanı içindeyiz. Türk müteşebbisi, 'dünyayı harmanlayan, dünyayı adım adım arşınlayan işadamıdır' anlayışı dünyada bilinmelidir, anlaşılmalıdır. Bunu biz başarır mıyız? Biz bunu başarırız. Bizde böyle bir dinamik yapı var. Var ama önü açık değil. O heyecan verilmiyor. Hep önü kesiliyor. En önemlisi güven, istikrar, şeffaflık, saydamlık ve belirginlik. Bunların başarılması lazım. Yabancı sermayenin doğrudan Türkiye'ye gelmesi, üçüncü ülkelerde ortak yatırıma girmek ve o insanların bizim ülkemize gelip şirketlerimizle müşterek yatırıma girmesi de bunu gerektiriyor" dedi.
Geleceğini göremeyen bir yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmeyeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Eğer şu anda az miktarda yabancı sermaye geliyorsa, henüz bunu tam manası ile göremediği içindir. Buna inanamadığı içindir. Burada sizlerin devreye girerek aracılık yapmanızı ve bizim adımıza o güveni vermenizi istiyoruz. Bunun adımlarını da hep birlikte atmalısınız" diye konuştu.
Japonya ile 1930 ve 1955 yılları arasında imzalanan 4 ticaret anlaşmasının günümüz ihtiyaçlarını karşılayamadığını kaydeden Erdoğan, ikili ticarette aleyhimize seyreden dengeyi değiştirmek ve yasal eksiklerin giderilmesi yönünde Japon tarafına öneride bulunduklarını ve bu ziyarette konuyu tekrar gündeme getirerek yeni bir anlaşma imzalamayı beklediklerini de sözlerine ekledi.
Tokyo'daki New Otani Otel'de gerçekleştirilen toplantıda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Solmaz Ünaydın da hazır bulundu.