Deri kanserinin erken tanısında dermatoskopik incelemenin önemi

Nevüsler, halk arasında bilinen adıyla ‘benler’, deriye rengini veren pigment hücrelerinden köken alırlar. Benlerin bir kısmı doğumda mevcutken; çoğunluğu ilerleyen yıllarda oluşur. Ergenlik dönemi, hamilelik dönemi yeni ben çıkışının yoğun olduğu dönemlerdir. Benlerin renkleri açık kahverengi, koyu kahverengi, siyah gibi değişik tonlarda olabilmektedir. Benler deri seviyesinde olabileceği gibi deriden kabarık kubbe şeklinde de olabilir.

Malign melanom derinin pigment hücrelerinden köken alan bir deri kanseridir. Çoğunlukla normal deri üzerinde, nadiren varolan bir ben üzerinde gelişim gösterir. Hastalığın erken tanısı çok önemlidir. Hastalık ilerledikçe deride sınırlı kalmayıp, lenf nodları ve organlara yayılım göstermektedir. Geç kalınan kişilerde ölümcül bir seyir izlenebilmektedir.

Açık ten rengi ve göz rengine sahip olmak, çocukluk çağında aşırı güneş maruziyetine uğramış hatta güneş yanığı geçirmiş olmak, ailede malign melanom geçirmiş kişilerin olması, çok sayıda özellikle atipik bene sahip olmak, doğumsal büyük çaplı ben varlığı melanom gelişimi için belli başlı risk faktörleridir.

Reklam
Reklam

Malign melanom tanısında erken teşhis oldukça önem taşır. Tanıda dermatoskopik inceleme çok önemlidir. Dermatoskopi ile benlerin yapısı detaylı bir biçimde görülür. Riskli bulunan lezyonlar çıkartılır. Bu şekilde çok erken evrede deri kanserin yakalanması mümkün olabilmektedir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile digital dermatoskoplar üretilmiştir. Bu cihazlarla vücudun ben haritası çıkartılır. Benlerin dermatoskopik görünümü kaydedilir. Hastalar 3-6 aylık periyodlarda tekrar değerlendirilerek benlerdeki değişimler tespit edilir. Şüpheli yönde değişim gösteren benler çıkartılarak patolojik incelemeye gönderilir.

Malign melanom geç kalındığında ölümcül sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple geç kalmadan dermatoloğunuza başvurun. Erken tanı hayat kurtarıcıdır.

Web
Instagram

Anahtar Kelimeler: