Deriye Ses Veren Usta Eller

Şanlıurfa’da deri işleme sanatının son ustalarından Mehmet Karaca koyun, inek ve keçi derisinden tef yapıyor.

Mehmet Usta, Şanlıurfa Keçeci Pazarı’nda tef yapımıyla uğraşıyor. Tef yapımında kullanılacak olan oğlak, koyun veya keçi derileri bir gün suda bekletiliyor. Sudan çıkarıldıktan sonra tivi dökülüyor. Etleme, çakma ve kurutma gibi işlemler sonrası deri, tekrar suda bırakılıyor. Kasnaklar hazırlanıyor ve halkaları takılıyor. Bu aşamadan sonra artık deri kasnağa geçiriliyor. Etrafı süsleniyor. Bendir kullanımının azalması nedeniyle kasnaktaki zilleriyle ağırlıklı olarak tef yapılıyor. İşlemlerin tamamlanmasıyla tef, derinin kuruması için bekletiliyor.

Reklam
Reklam

Mehmet Karaca eskiden Dabbakhane olarak bilinen günümüzdeki adıyla Keçeci Pazarı’nda deri işleme sanatıyla uğraşan son ustalardan. Mesleği babası Hacı İbrahim Karaca’dan öğrenmiş. Henüz 8 yaşındayken deri işleme sanatını öğrenmeye başlayan Mehmet Usta 30 yıldır aynı işle uğraşıyor.

“Keçi, koyun, inek her tefin derisine göre bir ses tonu var” diyor Mehmet Usta. Eskisi gibi talep olmadığı için günde ancak birkaç tane tef yapabiliyor.

Tefler büyüklüklerine göre fiyatlandırılıyor. Çocuklar için yapılan mini tefler 15, büyükler için yapılan tefler ise deri kalitesine göre 20 ila 25 lira arasında alıcı buluyor. Satın alınan tefler ise daha çok ilahi konserleri veya kasideler eşliğinde çalınıyor.

Mehmet Usta ayrıca işlediği koyun ve keçi postlarından namazlık veya süs eşyaları da yapıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz