Dermatoloji Uzmanı Dr. Oltulu:

 Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, güneş ve ultraviyole ışınlarının vücuttaki benlerde melanom ve diğer deri kanserlerinin oluşumunu tetiklediğini belirtti.

Medical Park Samsun Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu, güneş ve ultraviyole ışınlarının vücuttaki benlerde melanom ve diğer deri kanserlerinin oluşumunu tetiklediğini belirtti. Oltulu, yaptığı açıklamada, 'Malign Melanom'un deri kanserleri içinde en ciddi ve deriye rengini veren melanosit adı verilen hücrelerden geliştiğine işaret etti. "Deride doğuştan var olan benler melanoma dönüşebildiği gibi, sonradan ortaya çıkan benler üzerinde de kanser oluşabilir" diyen Oltulu, şöyle devam etti: "Vücudu kaplayan derinin herhangi bir yerinde görülebilir. Ben kanseri gelişmesinden birinci derecede çocukluk çağında güneş yanığı geçirmek sorumlu tutulmaktadır. Daha önce melanom teşhisi konan bir hastada ikinci bir melanom gelişme riski vardır. Ayrıca yakınlarında melanom tanısı varsa, bu kişinin melanoma yakalanma riski normal insanlara göre yüksektir." Hemen hemen herkesin vücudunda irili ufaklı benler bulunduğuna dikkat çeken Dermatolog Oltulu, “Bunların büyüklükleri, kabarıklıkları ve renkleri farklıdır. Benlerde asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği, belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanserine işaret ediyor olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, deri kanserine bağlı ölümlerin yüzde 75'ini Melanom oluşturuyor. Dünya genelinde yılda 160 bin yeni Melanom vakası tespit ediliyor. Her yıl dünya genelinde 48 bin kişi Melanom ile ilişkili nedenlerden dolayı hayatını kaybedebiliyor" dedi. - Güneş ve solaryuma dikkat Dr. Oltulu, güneş ve ultraviyole ışınlarının vücuttaki benlerde Melanom ve diğer deri kanserlerinin oluşumunu tetiklediğini vurguladı, Oltulu, "Özellikle ailesinde deri kanseri olanlar ve beyaz tenli kişiler cilt kanserleri açısından risk altında olduğundan kesinlikle güneş banyosu ve solaryumdan kaçınmalı ve yüksek koruma faktörü içeren güneş ürünlerini yaz, kış kullanmalıdır” ifadelerini kullandı. Deri kanserinin kadınlarda, erkeklere oranla daha sık görüldüğünü ifade eden Oltulu, hastalığın en sık deride rastlandığı ve mukozalar, tırnak yatağı, göz ve melanosit bulunan dokularda da ortaya çıktığını belirtti. Oltulu, hastalığın erkekte en sık gövdede, kadında en sık bacaklarda gözlendiğini ve kadınlarda, erkeklere oranla daha sık raslandığın ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: