Derneklere yeni düzenleme

Ankara (AA)- TBMM İçişleri Komisyonunda, Dernekler Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Tasarıda, derneklerin tutmak zorunda oldukları defterler ve bu defterlere kaydedilmesi gereken belgelerini son kayıt tarihinden itibaren 5 yıl süreyle saklamaları; ancak, karar ve üye kayıt defterlerinin süresiz olarak saklanması öngörülüyor.

Derneklerin yönetim ve denetim kurulu üyelerine maaş verilmesi, dernek üye sayısının 100 kişiden fazla olması şartına bağlanıyor.Tasfiye ve devir işlemlerini 3 yıl içinde tamamlamayan derneğin kütükteki kaydı silinecek; tespit edilmesi halinde, mal varlığı, mahkeme kararıyla amacına en yakın ve en fazla üyeye sahip derneğe devredilecek.

Reklam
Reklam

Yıllık geliri 100 bin YTL'den fazla olan derneklerin denetimlerinde, çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren durumlarda bilirkişiler görevlendirilebilecek.

Yıllık gelirinin 250 bin YTL'yi aşması halinde derneklere, beyan ettikleri o yıla ait hesap özeti veya bilanço ile gelir ve gider tablolarını, beyannamelerini verdikleri tarihten itibaren 30 gün içinde günlük bir gazetede ilan etme zorunluluğu getirilerek, derneklerin şeffaf olması ve hesap verebilirlik ilkelerinin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye Kızılay Derneği, Türk Hava Kurumu, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Derneği, Türk Eğitim Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti ile kamu yararına çalışan derneklerden Bakanlar Kurulunca uygun görülen benzer derneklerin tüzükleri İçişleri Bakanlığı tarafından incelenecek ve Bakanlar Kurulunca onaylanacak.

Dernek kurma hakkı olmadığı halde dernek kuranlar veya üye olmaları kanunlarla yasaklandığı halde dernek üyesi olanlar ile bu kişileri bilerek dernek üyeliğine kabul eden veya kaydını silmeyen dernek yönetim kurulu başkanına, 500 YTL idari para cezası verilecek.Tutulması zorunlu defterlerin tutulmaması veya usulüne uygun tutulmaması halinde dernek yönetim kurulu üyeleri 3 aya kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Reklam
Reklam

Adına yetki belgesi düzenlenmediği halde dernek adına gelir toplayanlar ile bilerek bu şekilde gelir toplanmasına izin veren yönetim kurulu başkanına 1000 YTL ceza verilecek.

Dernekler, genel kurullarının yetki vermesi üzerine yönetim kurulu kararıyla taşınmaz mal satın alabilecek veya taşınmaz mallarını satabilecekler. Dernekler, edindikleri taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren 1 ay içinde mülki idare amirliğine bildirecekler. Bildirmediklerinin tespit edilmesi halinde, yönetim kurulu başkanına 1000 YTL'den az olmamak üzere 30 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek.