Ders program çizelgesi değişti

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelge programı değişti. Öğrencilerin daha fazla sosyal aktivitelere yönelmesini amaçlayan yeni çizelgede haftalık ders saati 30'dan 1, 2, 3. sınıflarda 27'ye, 4, 5 ve 6. sınıflarda 26'ya ve 6, 7 ve 8. sınıflarda ise 28'e düşürüldü. Eski çizelgede 1 ve 8. sınıflarda toplam haftalık ders programı 30 saat olarak okutuluyordu.

2005-2006 eğitim öğretim yılı İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi açıklandı. Yeni çizelgeye göre Hayat Bilgisi, Türkçe ve Matematik ders saatlerinde bir değişiklik yapılmazken, Fen ve Teknoloji olarak ismi değişen Fen Bilgisi dersi 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda 3'er saatten toplam 15 saat olarak okutulurken yeni çizelge kapsamında 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda ders saati birer saat artırılıp toplam 20 saat okutulacak. Sosyal Bilgiler dersi, haftalık ders saatini korudu ve eskisi gibi 4, 5, 6 ve 7. sınıflarda 3'er saatten toplam 12 saat olarak okutulacak. Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi isimli ders ise ilköğretimden çıkartılırken, 1 ve 8. sınıflarda verilen Resim İş dersi Görsel Sanatlar ismiyle verilecek. Görsel Sanatlar dersi 1, 2 ve 3. sınıflarda 2'er saat 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda 1'er saat olarak okutulacak. İş Eğitimi olarak okutulan dersin ismi Teknoloji ve Tasarım olarak değiştirildi. Teknoloji ve Tasarım dersi ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflarda 2'şer saat okutulacak. Yeni müfredat kapsamında İş Eğitimi olarak 4 ve 5. sınıflarda 3'er saat, 6, 7 ve 8. sınıflarda 2'şer saat okutulan ders, Teknoloji ve Tasarım ismiyle 6, 7 ve 8. sınıflarda 2'şer saat olacak.

Reklam
Reklam

Bir başka değişiklik ise 1, 2 ve 3. sınıflarda Bireysel ve Topluluk dersinde yapıldı. Bu dersin ismi Rehberlik ve Sosyal Etkinlikler ismiyle 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda 1'er saat olarak okutulacak.

İlköğretim Okulları Haftalık Yeni Ders Çizelgesi'nde 8. sınıfta eskiden 2 saat olarak okutulan ders, 3 saate çıkartıldı. Yabancı Dil ise haftalık ders saatini koruyarak, eskiden olduğu gibi yine 4 ve 5. sınıflarda 2 saat, 6, 7 ve 8. sınıflarda 4'er saat verilecek. Ders saatini koruyan dersler arasında Din Kültürü ve Ahlak Dersi 4'üncü sınıfta verilmeye başlanarak, 8. sınıfa kadar haftalık 2'şer saat okutulacak.

Bakanlık, yeni ders programında seçmeli ders sayısı ve niteliğini artırdı. Daha önce 4. sınıftan başlayıp 8. sınıfa kadar toplam 12 saat olarak verilen seçmeli dersler, bu yıldan itibaren 1. sınıftan 8. sınıfa kadar toplam 23 saat olacak. Seçmeli dersler ise şöyle belirlendi:
"Yabancı dil, sanat etkinlikleri (drama, tiyatro, halk oyunları, enstrüman, resim, fotoğrafçılık ve heykel), spor etkinlikleri (güreş, futbol, basketbol, voleybol, masa tenisi), bilgisayar, satranç, düşünme eğitimi, halk kültürü, tarım/hayvancılık uygulamaları ve takviye etüt çalışmaları."

Reklam
Reklam