CHP’li Tanju Özcan hükümete yüklenerek, “Kastınız cemaatle hesaplaşma ise çocuklarımızı ilgilendiren bu konu üzerinden hesaplaşmayınız” dedi. Zaman gazetesi ise dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yasa taslağı iddiasını ‘özel öğretime darbe planı’ şeklinde niteleyerek ‘sıkıyönetim uygulamasına’ benzetti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise konuyla ilgili soruya cevap vermedi.
MHP’nin eğitim ve dershanelerle ilgili araştırma önergesi Meclis’te görüşüldü.
Dershanelerin kapatılmasının, cemaat olarak adlandırılan gruba operasyon olarak nitelendirildiğini belirten CHP’li Tanju Özcan, “Kastınız cemaatle hesaplaşma ise ‘yasa dışı eğitim kurumları’ ibaresini mevzuattan çıkardıktan sonra dershaneler kapatılacaksa, bu cemaatin daha da güçlenmesi anlamına gelir. Kastınız cemaatle hesaplaşma ise çocuklarımızı ilgilendiren bu konu üzerinden hesaplaşmayınız, gücünüz yetiyorsa başka alanlarda hesaplaşın” dedi.
MHP’li Zuhal Topcu, “Dershaneleri özel okullara çevirerek sorunu çözebileceğinizi zannediyorsunuz ama kontenjanlarının yüzde 4 boş kaldığını görüyoruz” diye konuştu.
Bütçe Komisyonu’nda konuşan CHP’li Mevlüt Aslanoğlu ise Hakkari’de çocukların üniversiteye girebilmelerinin dershanelerle mümkün olduğunu belirtti. Aslanoğlu, Hakkarili çocukların umuduna darbe vurulduğunu söyledi.
“EŞİTLİK GARANTİSİ VERİYOR MUSUNUZ?”
CHP’li Özcan, “Dershaneler kapatılınca Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki bir genç ile batıda bir ilde Anadolu veya fen lisesi mezunu bir gencin eşit şartlarda yarışabileceğinin garantisini verebiliyor musunuz” diye sordu.
“833 BİN DERSHANE ÖĞRENCİSİ VAR”
Bu arada Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 8 Kasım itibariyle 81 ilde 3 bin 638 dershanenin bulunduğunu belirtti.
Avcı, “2013-2014 döneminde 220 dershane kapandı. Dershane artış oranı -5,7. 8 Kasım itibariyle dershanelerdeki öğrenci sayısı 833 bin 153” dedi.
ZAMAN GAZETESİ MANŞETİNE TAŞIDI
Dershane tartışması devam ederken zaman Gazetesi bugün konuyu ‘Eğitime büyük darbe’ başlığıyla manşetine taşıdı.
Haberde Milli Eğitim Bakanı Müsteşarı Yusuf Tekin başkanlığındaki bir heyet tarafından hazırlandığı iddia edilen yasa taslağının eğitime darbe vurulacak değişiklikler içerdiği vurgulandı.
Haber detayında ise yasa taslağında dershaneler, etüt merkezleri ve tüm kursların kapatılmasının öngörüldüğü ve tasarının bu haliyle yasalaşması halinde okullardaki eğitim eksikliklerinin takviye ders ve kurslarla telafi edilemeyeceği öne sürüldü.
Ayrıca, ‘sıkıyönetim uygulamasına’ benzetilen hazırlığın, özellikle doğu illerindeki öğrencilerin daha iyi lise ve üniversitelerde okuma imkanını ortadan kaldıracağı iddia edildi.
ARINÇ: “KAPATMAYI SORMAYACAKSANIZ…”
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise bugün 1. Çocuk Kongresi’nin ardından gazetecilerin konuyla ilgili sorusuna “Kapatılmadan bahsetmeyecekseniz sorularınızı cevaplayayım” karşılığını verdi.