Dersim mağdurları, Seyit Rıza Parkı'nda anıldı

Kamuoyunda Dersim Mağdurları olarak bilinen ve 1937-38 yıllarında yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için anma etkinliği...

Kamuoyunda Dersim Mağdurları olarak bilinen ve 1937-38 yıllarında yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için anma etkinliği düzenlendi. Tunceli Kışla Meydanı'nda bulunan Seyit Rıza Parkı'nda bir araya gelen çok sayıda kişi 4 Mayıs 1937-38 yılında Dersim’e düzenlenen askeri harekat sonucu öldürülen insanları anmak amacıyla "Dersim 38 Bir İnsanlık Suçudur" yazılı pankart açarak çıplak ayakla yürüyüşe geçti.

Gruptakiler, harekat sonucu öldürülen insanların o dönem nasıl ellerinin bağlandıkları ve öldürüldüklerini de canlandırdı. Tuncelililer için kutsal öneme sahip olan Gole Çetu ziyaret yerine doğru yürüyüşe geçen kalabalık, yürüyüş boyunca Dersim katliamını anlatan ağıtlar yaktı. Gel Çetu parkında hayatını kaybedenler için mum yakılması ve niyaz dağıtılmasının ardından Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan bir açıklama yaptı. 75 yıl önce bugün, 4 Mayıs 1937'de, yüzyıllardır biledikleri öfkeleriyle pusuda bekleyen güçlerin harekete geçtiğini belirten Mükan, “Uluslararası karanlık güçlerden feyz alan Türk parlamentosu Dersim’in ebediyyen imhası için askeri harekat emri çıkardı. İnançları, kültürleri, kimlikleri farklı olduğu için onbinlerce insanımız kurşunlandı, süngülendi, uçurumlardan atıldı ve gaz mağaralarında zehirlendi. Aileleri yok edilen kız çocuklarına ganimet gibi el konuldu. Kimi yerde çocuklarımıza bir kurşun bile reva görülmedi ve kafaları odunlarla patlatılmak suretiyle yok edildiler. Onbinlerce insanımız da sürgün edilerek topraklarına dönüşleri kanunla yasaklandı. 1937\38 yılında Dersim'de yaşananlar, nereden bakılırsa bakılsın, en hafif tabirle bir insanlık suçudur, bir soykırımdır.” dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamanın ardından 1938 Dersim harekâtında ailesini kaybeden ve Haydar Kaya’da nasıl kurtulduğunu gözyaşları içinde anlattı. Anma etkinliği Dersim harekatında hayatını kaybedenlerin anısına yakılan ağıtlarla son buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: