Dersimliler arşivlerin açılmasını istiyor

Erzincan Dersimliler Derneği, Dersim'de yaşanan olaylara ilişkin devlet arşivlerinin açılması istedi. Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan...

Erzincan Dersimliler Derneği, Dersim'de yaşanan olaylara ilişkin devlet arşivlerinin açılması istedi. Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 500 kişilik gurup, “Dersim onurdur onuruna sahip çık”, “Kerbelada Hüseyin, Dersim de Seyit Rızayız”, “Dersim ikinci Kerbela’dır”, “Arşivler açılsın hesap verilsin” sloganları eşliğinde bir basın açıklaması yaptı.
Erzincan Dersimliler Derneği Başkan Yardımcısı Sezai Demirbilek, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın özür dilemesinin sürece önemli bir katkı sağladığını ifade etti.
"Bundan 70 yıl önce insanlık tarihinin en büyük trajedilerinden biri Dersim’de yaşanmıştır" diyen Demirbilek, "Dersim'de yaşanan katliam günlerdir kamuoyunda konuşulmaktadır. Kimilerinin yeni duyduğu bu katliam bizim gerçekliğimizdir. Biz bu katliamı ağıtlarla yaşayan tanıkların anlatımlarıyla ve elde edilen resmi belgelerden biliyoruz. Bu katliamların öyküleri ile büyüdük, ruhumuz yara aldı. Bu ülkenin tarihinin bir bölümünün mağdurlarıyız. Sayın Başbakanın; 'Dersim’de yaşananlar katliamdır' ifadesi biz Dersimliler için önemli bir adımdır. Dersim Milletvekilimiz Hüseyin Aygün’ün, Dersim katliamına ilişkin son açıklamaları neticesinde sayın Başbakanın özür dilemesinin sürece önemli katkı yapacağı kanaatindeyiz. Rus işgaline direnen Dersim halkı büyük bir fedakarlık göstermiş, Erzincan’ın 1917'de Rus işgalinden kurtulmasında Dersimlilerin de büyük katkısı olmuştur." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz