Derviş: "Beni destekleyenler var"

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcılığı ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliğinden istifa eden İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, parti yönetimi ile çalışmakta güçlük çektiğini, ancak bazı yöneticilerin de kendisini desteklediğini söyledi.

Derviş, NTV'nin canlı yayınına katılarak değerlendiremelerde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcılığı ve MYK üyeliğinden istifa etme gerekçesini anlatan Derviş, "Yönetimde biraz sevgi eksikliği vardı. Sevgiye, güvene dayalı bir ortamın olması partiyi daha güçlü kılardı" dedi. Partiye ilk girdiği günden bu yana görüşlerinde fazla bir değişiklik olmadığını söyleyen Derviş, sosyal demokrat partilerin birleşmesi gerektiğini dile getirdi. SHP liderliğinde kurulan sol güçbirliğine de atıfta bulunan Derviş, CHP'yi dışarıda bırakan bir bütünleşmenin başarılı olamayacağını savundu. CHP'nin fikir ve dünya görüşünde bazı değişiklikler yapılması yönündeki düşüncelerini yineleyen Derviş, partinin de gençleştirilmesini istedi.

Reklam
Reklam

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit'e de belli bir yaştan sonra yeni bir neslin yönetime gelmesi gerektiği yönünde tavsiyede bulunduğunu ifade eden Derviş, CHP içinde de genç ve başarılı çok kişinin bulunduğunu söyledi. Eninde sonunda solda bir bütünleşmenin olacağını kaydeden Derviş, "Eninde sonunda birleşme olacak. Ama ne zaman olacak, nasıl olacak bunu bilmek zor. Güzel birşeyler olacak. Ancak bunların olması için partinin gençleştirilmesi lazım" ifadesini kullandı. Kadınlara da partide daha fazla yer verilmesi gerektiğini söyleyen Derviş, "2005-2006 yıllları gereksinimlerini yansıtan bir sentezle genel seçimlere hazırlanmak gerekiyor" dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 'Kimse CHP'nin DNA'sını değiştiremez' sözlerinin hatırlatılması üzerine Derviş, şöyle konuştu:

"Sentezin gereğine inanmayanlar var. CHP dışında bazı arkadaşlar var. Onlar 'Sosyal demokrasinin yeri bellidir. Biz Atartük'ü severiz ama Atatürk'le bir ilgimiz yok' derler. Türk solunun Atatürk'le bir boyutu olmalıdır. Tabi bunu iyi anlatmalıdır. Bir de 'Atatük dışında başka birşeye ihtiyacımız yok' diyenler var. Ben onlara katılmıyorum. Dünyada sosyal demokrasi var. Bunların bütünleştirilmesi lazım. Bu kolay birşey değil ama çalışmamız lazım. CHP'nin kromozomları değişmez. CHP'nin geldiği yer belli, hepimizin sevdiği bir yer".

Reklam
Reklam

Dün Meclis'te yaptığı konuşmayı beğenenler, destekleyenler olduğunu anlatan Derviş, "Yani parti ile bir ayrışma yok. Parti yönetimi ile çalışmada güçlük çekiyoruz. Algılarımız farklı. Yönetimde de bu fikirleri paylaşanlar var. Bu ayrışmayı büyütmeleyim diyorum. Partide çağdaş sosyal demokrasi konusuna daha fazla yer verilmesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.