"Derviş'in ilkelerini destekliyoruz"

WASHİNGTON (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği TÜSİAD'ın ABD temsilcisi Abdullah Akyüz Washington'daki düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü'nün davetlisi olarak katıldığı bir toplantıda Türkiye'deki son siyasi gelişmeler ve Avrupa Birliği yolunda atılan adımlar hakkında ABD kamuoyu ve medyasına bilgi verdi.

Konuşmasına Başbakan Ecevit'in hastalanma süreci ile başlayan ve DSP'den kopmaların ardından gelen erken seçim kararı ile devam eden Akyüz Avrupa Birliğine girmek ile ilgili Türk kamuoyunda yapılan bir anket araştırma sonucunu da dinleyicilere değerlendirerek sanıldığı gibi AB üyeliğinin Avrupa ülkelerine bir Türk akını başlatmayacağını vurguladı. Türk insanının AB standartlarına eriştikten sonra başka bir ülkeye göç etmek gibi bir düşüncesi olmadığı üzerinde duran Akyüz tam tersine Avrupa'da çalışan Türklerin tersine göçe eğileceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

İdam kararı konusunda ise Türk halkının idam yerine ömür boyu hapis cezasını kabul ettiğini ancak buna karşılık genel affa karşı çıktığını belirten Akyüz Kürtçe eğitim ve yayın konusunda ise Türk halkının desteğinin sağlanamamış olduğuna değindi. Konuşmasında Türkiye'nin yakın siyasi geleceğinde üç senaryo üzerinde durulduğunu da belirten Akyüz bunlardan ilkinin hükümetin istifa etmesi ve kurulacak yeni hükümetle seçime gidilmesi olduğunu söyledi.

İkinci senaryonun Ecevit hükümeti ile seçimlere gidilmesi ve bu arada AB reformlarının meclisten geçmesi olduğunu belirten Akyüz TÜSİAD'ın üzerinde durduğu üçüncü senaryonun ise erken seçim sonrası kurulacak hükümet ile AB reformlarının çıkarılacak olması olduğunu vurguladı. Her ihtimalde Ecevit ve Şükrü Sina Gürel liderliğindeki DSP'nin AB reformlarını gerçekleştirme işlemlerine öncelik vermediğini söyleyen Akyüz erken seçimlerin bir sağ sol degil AB yanlısı liberaller ve karşıt muhafazakarlar savaşı olacağını belirtti. Türkiye'nin siyasi sahnesinde değişim kaçınılmaz olduğunu belirten Akyüz yeni yüzler ve liderler gelecek diye konuştu.
Akyüz kendisine yöneltilen bir soru üzerine Saadet ve Ak partilerinin sanıldığı gibi AB karşıtı olmadığını düşündüğünü söyleyerek bu partilerin inançlarını rahat tatbik etmek için daha fazla demokrasi arayışı içinde olduğunu ve bu doğrultuda AB üyeliğini kendi çıkarlarına daha uygun gördüklerini belirtti. Tusiad'ın siyasi meselelerle ilgilenmesine neden olarak ise ülkedeki sivil toplum örgütü ve düşünce kuruluşu yokluğunu gösteren Akyüz " Milyarlarca dolar yatırımı olan işadamı tabi ki ülkenin geleceği ile yakından ilgilenecektir. Üstelik Tüsiad Türkiye'de büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Bir düşünce kuruluşu ve sivil toplum örgütü vazifesi görmektedir diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile ilğili bir soruya da yanıt veren Akyüz Derviş'in ideallerini ve hedeflerini TÜSİAD olarak kendilerine yakın bulduklarını ve bu anlamda kendisini desteklediklerini söyledi.