DES Başkanı Avcı: 8 yıllık eğitim Uganda’da bile yok

Eğitim sisteminde yapılan reform ve yenilik çalışmalarına dönük eleştirilerin pek çoğunun siyasi ve ideolojik mülahazalarla...

Eğitim sisteminde yapılan reform ve yenilik çalışmalarına dönük eleştirilerin pek çoğunun siyasi ve ideolojik mülahazalarla yapıldığını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, “8 yıllık eğitim Uganda'da bile yok. 1930’ların faşist İtalya’sından alınma şekilci ve militarist bayram törenleri bizde, birde Kuzey Kore’de var." dedi.

Zorunlu eğitimin kademeli şekilde 12 yıla çıkarılmasından, bayram kutlamalarına çağdaş bir form kazandırılmasına kadar, teşkilat yasasının yenilenmesinden, hantal ve eskimiş bürokrasinin değiştirilmesine kadar, eğitim reformlarına karşı çıkanların pek çoğunun ‘statükoculuk’ oynadığını kaydeden Avcı, "Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitime çeki düzen verme, çağdaş, demokratik ve bilimsel bir temele oturtma konusunda sonuna kadar haklı. Çünkü deniz bitmiş artık gidecek yer yok. Çok hızlı kararlar alınması gerekiyor. Çünkü çok zaman kaybedilmiş ve sistemin bir an önce toparlanması gerekiyor. Aydınlık ve güçlü bir gelecek için bunlar şarttır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Eğitimde bilimdışı ve akıl dışı dayatmaları çağdaş dünyanın rafa kaldırdığını ifade eden Gürkan Avcı, “Eğitim sistemimiz bu dayatma ve dogmalardan kurtuldukça Türkiye'nin önü daha da açılacaktır. Eğitim sistemine dönük eleştirilerin, ideolojik değil pedagojik gerekçelerle yapılması gerekir. Bugün ülkemizde uygulanan eğitim sistemi sanayi devrimi dönemine takılıp kalmıştır ve obsesiftir. Eğitim sisteminin anaokulundan üniversiteye kadar baştan sona kadar yeniden formatlanması ve demokratikleştirilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİMİZ AHLAKLI OLMAYI ÖĞRETMİYOR

Ankara’da ‘Genç Eğitim’ dergisinin düzenlediği programda konuşan Avcı şunları söyledi; "Eğitimin maksadı sadece bilgi aktarmak değil, bir hayat şekli, bir tarz kazandırmaktır. Bu tarzın mühim unsurlarından biri de kimlik kazandırmaktır. Kimliğin, birey, aile ve kültürden teşekkül eden unsurlarla kurulması gerekir. Bunların yolu da milli kültür ve evrensel değerleri içinde barındıran eğitim sisteminin bilgilendirmelerinden geçer. Türk eğitim sisteminin en büyük zaaflarından birisi de öğrenciye özgüven ve yaratıcılık kazandıramamasıdır. Özentisiz, girişimci ruhun arkasında özgün bir eğitim sistemi yatar. Lise ve üniversiteden mezun gençlerimizin kendi işini kurma yerine, devletten iş beklemesi, bunun ispatıdır. Kendi kimlik ve kültürü yerine yabancı kültürlere ve yabancı dillere hayran ve özentili olması da bunun ispatıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz