DES: Okullarda Spor Ve Sanat Eğitimi Angarya Olarak Görülüyor

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, sınavcı - ezberci eğitim sistemi yüzünden, okullarda...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, sınavcı - ezberci eğitim sistemi yüzünden, okullarda spor ve sanat eğitiminin vakit kaybı ve angarya olarak görüldüğünü söyledi.

DES Başkanı Gürkan Avcı, yaptığı açıklamada "Öğrencilerin bedensel, ruhsal ve estetik gelişimini önemsemeyen; onları sosyal, fen ve matematik alanlarına hapseden sığ bir eğitim sistemimiz var." dedi.

Okullarda spor ve sanatın bir kenara itildiği ve öğrencilerin ilgi alanı dışında kaldığını söyleyen Gürkan Avcı, "SBS, LGS ve YGS sınavlarına odaklı bir eğitim sistemimiz var. Dünyadaki bilimsel, teknolojik ve sanayi alanındaki büyüme ve gelişme yarışında geri kalmamak adına spor ve sanat eğitimini ihmal ettik. Hâlbuki spor ve sanatın bilimle aynı paralelde hatta önce geldiğini bilemedik. Akademik derslerde öğrenilen yoğun ve karmaşık bilgilerin spor ve sanat dersleriyle pekişerek yaşamsal kullanıma dönüşebileceği gerçeğini önemsemedik." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SİSTEM, AKADEMİK EĞİTİME ODAKLI"

Avcı, eğitimin temel amaçlarından birisini de öğrencilerin bedensel ve ruhsal gelişimini sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmesi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Bilgiyi öğrenmek ve bu bilgileri yeri ve zamanı geldiğinde etkili bir biçimde kullanarak beyinsel yetenekler zinciri oluşturabilmek spor ve sanat eğitimiyle kazanılabilir. Eğitim sistemimiz çocuklarımızın yalnızca akademik gelişimini değil, ruhsal, bedensel, duygusal ve sosyal gelişimini de önemsemelidir. Okullardaki beden eğitimi, resim ve müzik temalı spor ve sanat derslerini nitelik ve nicelik olarak yeterli görmüyorum."

"LİSEYİ BİTİREN BİR GENÇ ENSTRÜMAN ÇALABİLMELİ"

Sanatsal ve kültürel konularla hobi kabilinden bile ilgilenilmediğini belirten Avcı, "Liseyi bitiren bir öğrenci en az bir enstrüman çalmalı, bir spor dalında yetkin olabilmelidir. Gençlerimiz en hareketli olmaları gereken yaşlarda, durağan bir şekilde bütün zamanlarını sınavlara harcıyor. Aksine bedensel ve ruhsal anlamda sağlıklı bir öğrencinin beyin ve düşünme yeteneği de daha iyi olacaktır. Resim, müzik ve beden eğitimi derslerinin hayati önemde olduğunu düşünüyorum. Dünyanın en ünlü sporcusu, müzisyeni, sanatçısının başlangıç ve keşif noktaları bu derslerdir. Bu nedenle bu derslerin hem sayısının hem de kalitesinin artırılması son derece önemlidir. Sanat eğitiminin yalnızca resim ve müzik dersleriyle sınırlı tutulmasını da doğru bulmuyorum." diye konuştu.

Reklam
Reklam

EĞİTİM SİSTEMİNİN SPOR VE SANAT VİZYONU OLMALI

Avcı, tezhip, örme ve hüsnü hat gibi geleneksel sanatlarından fotoğrafçılık gibi en çağdaş sanat dallarına kadar; okçuluk, güreş ve matrak gibi tarihi sporlarımızdan sörf gibi yeni nesil spor dallarına kadar; saz ve ney’den viyolonsel gibi enstrümanlara kadar, çocuklarımıza en geniş ve en zengin sanat ve spor repertuarı ve seçme özgürlüğü sunmak gerekliliğine işaret etti.
Avcı, "Eğitim sistemimizin, dünyanın sanat ve sporda geldiği noktayı adil ve başarılı bir şekilde temsil ettiğimizden emin olmak, büyük medeniyetimizin yeniden inşasında kadim spor ve sanat dallarının katkısını tanıtarak teşvik etmek gibi bir vizyonu olmalıdır. Eğitim sisteminin sanat, kültür ve estetik eğitimine gereken önemi vermemesi nedeniyle ülke gençliğinin duygu, düşünce ve eleştirilerini aktarmakta zorlandığını, yetenek, zevk ve yaratıcılıklarını geliştiremediklerini, kalite, keyfiyet ve estetik anlayışlarını yükseltmekte zorlandıklarını görüyoruz. Kişi başına düşen milli gelirin ve ekonomik standartların her geçen yıl artmasına rağmen Türkiye’nin yozlaşma, paçozlaşma, taklitçilik, yabancı hayranlığı, zevksizlik ve ucube bir varoş kültüründen yakasını kurtaramadığı bir gerçektir." izahını yaptı.

Reklam
Reklam

"VAROŞ KÜLTÜRÜNDEN UZAKLAŞMAK GEREKİYOR"

Çocuklarımıza spor ve sanat alanlarında da mutlaka yeteneklerini ortaya çıkaran ve geliştiren çalışmalara ve planlamalara gereksinim olduğunu aktaran avcı, "Sanat ve spor dersleri çocuklarımızın insani değerleri ve erdemleri tanımada ve yaşamada, insani ilişkileri geliştirmede önemli adımlar atılmasında altyapı oluşturur. Bu nedenle öğrencilerimizi sporda ve sanatta da yetiştirip geliştirmeyi bir eğitim hedefi olarak görmemiz, ders programlarını bu anlayışla genişletme zorunluluğumuz bulunmaktadır." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: