DES Şube Başkanı Kotanlı: Eğitim sistemindeki darbe izleri silinmeli

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, darbe, muhtıra ve cuntaların izlerinin...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Erzurum Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, darbe, muhtıra ve cuntaların izlerinin eğitim sisteminden silinmesi gerektiğini söyledi. Darbe ve cuntacıları çağrıştıran okul isimlerinin değiştirilmesini isteyen Kotanlı, yürürlükteki kıyafet yönetmeliği ve Kur’an Kursu yasağı başta olmak üzere eğitim sistemindeki darbe mirası tüm yasal düzenlemelerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Zülfikar Kotanlı, 12 Eylül darbesinin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül askeri darbesinin eğitim sisteminde onulmaz yaralar açtığını ifade etti.
Kotanlı, darbe döneminde milli eğitimin hedef ve amacından uzaklaştırıldığını, eğitimde baskıcı ve antidemokratik uygulamaların başladığını aktardı.
Binlerce eğitimci, öğrenci ve kamu görevlisinin darbe döneminde zulüm gördüğünü, on binlerce öğrencinin sürgün ve kıyımlarla canından bezdirildiğini vurgulayan Kotanlı, “Darbe ve muhtıra dönemlerinde eğitim sistemimiz yabancı uzmanların kontrol ve müdahalelerine açık hale getirilmiştir. Gençlerimiz milli ve kültürel kimliklerinden uzaklaştırılmış adeta tarihinden ve geleneğinden utanır hale getirilmiştir. Milli ve manevi değerlerinden koparılmış, yabancı kültürlere hayran, kendi değerlerini küçümseyen, kozmopolit bir ruhla yetiştirilmiş bir gençlik oluşturulmuştur. Bu nedenle, eğitim sistemimizdeki bütün antidemokratik müdahalelerin izlerinin silinmesini istiyoruz. Demokratik, bilimsel, nitelikli ve verimli bir eğitim sistemi için darbe mirası bütün yasal düzenlemeler kaldırılmalıdır.” dedi.
12 Eylül darbesiyle birlikte 3 bin 854 öğretmenin ve 120 öğretim üyesinin işine son verildiğini, gazetelerin 300 gün yayın yapamadığını, siyasi partilerin ve sendikaların kapatıldığını ve milyonlarca kitabın yakıldığını hatırlatan DES Erzurum Şube Başkanı Kotanlı, "12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat darbesi yüzünden, hesap soramayan, okumayan, araştırmayan, sorgulayamayan, güç karşısında evirilen ve hakkını aramaktan korkan pısırık bir gençlik yaratılmaya çalışılmıştır. Biz çocuklarımıza demokrasi dersini anlatıyoruz. Bir taraftan da demokrasiyi kesintiye uğratan, darbelerle anılan, gözaltıları, işkenceleri, fişlemeleri gerçekleştiren isimleri okullarımıza, parklarımıza, caddelerimize veriyoruz. Bu çelişki son bulmalıdır.” ifadelerini kullandı.
12 yaş altında çocuklara Kur'an kursu yasağı getirilmesinin temel insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan antidemokratik bir uygulama olduğunu ifade eden Kotanlı, "Sayın Başbakan’dan ve Milli Eğitim Bakanı’ndan çocuklarımızın etik, moral ve dini değerlerini öğrenmesi ve pekiştirmesi, kutsal kitabını tanıması için ilköğretim birinci sınıftan itibaren Kur'an kurslarında yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz. Bu itibarla 28 Şubat ürünü yasak ve kısıtlamalar derhal TBMM gündemine alınmalıdır." açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz