DES'ten Dershanesiz Eğitime Destek

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, dershanelerin, okullardaki eğitimin yetersizliği ve yanlış eğitim...

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, dershanelerin, okullardaki eğitimin yetersizliği ve yanlış eğitim politikaları nedeniyle hayatiyetini devam ettirdiğini söyledi. Dershanelerin ‘sınavlara endeksli, ezberci eğitim sistemi'nin neden olduğunu belirten Avcı, "Fatih Projesi ve içi doldurulmuş 4+4+4 modeli yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK tarafından yapılacak radikal reformlarla eğitim sistemindeki YGS ve SBS gibi sınavlara endeksli eğitim anlayışının ve dershane çarpıklığının sona ermesi pek ala mümkündür." dedi.

Reklam
Reklam

Dershane düşmanlığı yapmadıklarını belirten Avcı, "Bütün dershaneler kapatılsın demiyoruz. Bütün gelişmiş ülkelerde dershane olgusu var. Fakat daha çok rehberlik, destekleyicilik ve tamamlayıcılık misyonunu yerine getiriyorlar. Ülkemizde ilk ve orta öğretimin son sınıflarında okuyan 2 milyona yakın öğrencinin büyük bölümü YGS, LYS ve SBS sınavlarına hazırlanmak için sınavlara 3 ay kala sahte doktor raporu alarak okul sıralarını boşaltıyor. Hasta raporu alan öğrenciler okula gitmiyor ama dershaneye gidebiliyor. Yani eğitim sistemimizde dershaneler okulların önüne geçti ve birinci öncelik aldılar. Burada amacımız, dershaneleri zorunlu ve mecburi kurumlar haline getiren sistemde reformlar yaparak, okulları tekrar birinci öncelik haline getirmek olmalıdır." diye konuştu.

Sınava giren 10 öğrencinin 8’inin dershaneye, etüde, özel derse devam ettiğini aktaran Avcı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Aslında dershaneci, sınavcı eğitim sistemi fırsat eşitliğini bozuyor. Bugün veliler 2 ila 25 bin lira arasında para vererek çocuklarını dershaneye gönderiyor. Çünkü dershaneler bedava değil ve ne kadar çok para verirseniz o kadar çok ders veren ve nitelikleri olan dershanelere gidebiliyorsunuz. Eğitim sistemi dershane mecburiyetini ortadan kaldırırsa ve okulları ve okullarda verilecek olan yetiştirme kurslarını tesis edebilirse yoksul aile çocukları lehine bir düzenleme gerçekleşmiş olur."

Reklam
Reklam

Avcı, üniversitelerin hem sayısının hem de kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: