Deutsche Welle: Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi düzelmiyor

3 Mayıs "Dünya Basın Özgürlüğü Günü Türkiye'de buruk kutlanıyor" yorumları yapılıyor.

Alman medyası, Basının özgür olmadığı ülkeler" arasında gösterilen Türkiye'de "İktidarı eleştiren gazeteciler hapse girme veya işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya" görüşünü öne sürerken "Türkiye'nin basın özgürlüğü karnesi düzelmiyor" gibi ifadeleri kullanıyor.

Deutsche Welle,"Türkiye'nrin basın özgürlüğü karnesi düzelmiyor" başlığı ile verdiği haberde "Dünya Basın Özgürlüğü Günü Türkiye'de bu yıl da buruk karşılanıyor. Türkiye uluslararası kuruluşlar tarafından son yıllardaki sansür ve baskı politikaları nedeniyle basın özgürlüğünde dünyanın en kötü sicile sahip ülkelerinden biri olarak gösteriliyor" dedikten sonra şu yorumu yapıyor:

Reklam
Reklam

"İktidarı eleştirdiği için onlarca gazetecinin hapse atıldığı, yüzlercesinin işsiz kaldığı, binlercesinin tazminat davalarına muhatap olduğu Türkiye'de sosyal medya üzerinden hükümeti eleştirmek dahi cezalandırılabiliyor."

Türkiye'de medya üzerindeki baskıları Deutsche Welle'ye değerlendiren gazetecilerin, yakın zamanda basın özgürlüğü açısında olumlu bir gelişmeye dair umutları olmadığını söylediklerine dikkat çekildiği haberde basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House'nun Türkiye'yi "basının özgür olmadığı ülkeler " arasında gösterirken Türkiye'yi son beş yılda Tayland ve Ekvador'un ardından basın özgürlüğünde "en hızlı gerileyen üçüncü ülke" olarak nitelediğine de işaret ediliyor.

DWelle, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün (RSF) "2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi" raporuna göre ise "Türkiye'nin Nijer, Liberya, Zambiya, Mali ve Zimbabwe gibi ülkelerin gerisinde 180 ülke arasında 149'uncu sırada yer aldığını" belirttiğine de dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Bu arada, Gazetecileri Koruma Örgütü ise Türkiye'nin gazeteciler için "açık hava hapishanesi"ne dönüştüğünü savunurken Alman Friedrich Ebert Vakfı'nın da "Medya Barometresi, Türkiye 2014" adlı araştırmasında Türkiye'ye 5 üzerinden 2.1 vererek, ülkedeki ifade özgürlüğü sorunlarına vurgu yaptığı anımsatılıyor. (ANKA)(CN/ÖZK)