Dev-sağlık İş’ten Basın Açıklaması

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ) Yüksekova temsilciliği ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Yüksekova Şubesi...

Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ) Yüksekova temsilciliği ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Yüksekova Şubesi üyeleri, yeni çıkarılan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın taşeron işçilerinin sendika haklarını ortadan kaldırdığı gerekçesiyle bir basın açıklaması düzenledi.

Hakkari’nin Yüksekova Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan basın açıklamasına KESK ve DİSK üyeleri ile bazı hastane çalışanları katıldı. Burada bir araya gelen grup adına basın açıklamasını DEV-SAĞLIK-İŞ Yüksekova temsilcisi Fikret Erdoğan okudu. Yeni çıkarılan “ Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası”nın taşeron işçilerinin sendika haklarını ortadan kaldırdığını belirten Erdoğan, işçilerin çalıştırılmasına aracılık eden taşeron şirketlerin, Sağlık Güvenlik Kurumu (SGK) bildirimlerini farklı farklı iş kollarından yapması ve bunun her ay değişebilir olmasıyla taşeron işçilerinin sendika üyeliklerinin yok sayıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Erdoğan, “Bir yandan iş kanunun 2. maddesinde değişiklik yapılarak taşeron çalılaştırmayı bütünüyle dizginsiz hale getirmeyi hedefleyen hükümet ve işverenler, diğer yandan da bu yolla taşeron işçilerini sendikasızlaştırmaya çalışıyor. Bugün sendikal hak ve özgürlükler, başta iş güvencesi, sendika hakkımız ve toplu sözleşme hakkımız güvencesiz çalıştırma ve onun en ağır biçimlerinden birisi olan taşeronlaştırma temelinde fiilen ortadan kaldırılmıştır. Başta TİSK ve TOBB olmak üzere sermaye örgütlerinin dayatmalarıyla 4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. Maddesinde yer alan işlerin taşerona verilmesinin önündeki kısmi sınırlamalar da ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu duruma taşeron sağlık işçileri olarak yanıtımız açık ve net; “Emeğimizi, kimliğimizi ve geleceğimizi taşerona teslim etmedik, sendika hakkımızı da taşerona teslim etmeyeceğiz” dedi.

Erdoğan, kimseden sadaka istemediklerini belirterek, “Her zaman inandığımız ve Adana’dan Diyarbakır’a, Antalya’dan Kocaeli’ne, İstanbul’san Samsun’a, Ağrı’ya, Hakkari’ye kadar hep birlikte söylediğimiz sözümüzü bir kez daha söylüyoruz. Alnımızın teriyle çalışıyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı almak için sendikalı olduk. Bizleri bugüne kadar yok sayanların sendika hakkımızı ve sendika üyeliğimizi yok saymasına, bu ülkeyi taşeron cumhuriyetine çevirmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz