Dev şirket 60 bin TL yüzünden iflas etti!

Türkiye’nin önemli gaz şirketlerinden biri olan şirket 60 bin TL’lik borcun kurbanı oldu.

25 yıl kadar önce kurulan, Kayseri ve Manisa’da gaz dolum tesisleri bulunan şirketin 60 bin TL’lik ödenmeyen borcu nedeni ile iflasına karar verildi. 20 milyon TL değeri olduğu ifade edilen Erciyes Gaz hakkında verilen iflas kararı sonrası tasfiye süreci de başladı. Şirketin eski ve yeni sahipleri ise karşılıklı birbirlerini suçladı.

Kayseri İncesu’da kurulu Erciyes Gaz Sanayi ve Ticaret A.Ş. 25 yıl kadar önce, Anadolu LPG Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin de başkanlığı da yapan Rasim Kahyaoğlu tarafından kuruldu. Ev tüpü alanındaki yatırımları ile öne çıkan şirket zaman içinde otogaz istasyonlarına da yöneldi. Şirketin tüp fabrikasının yanı sıra Kayseri ve Manisa’da birer dolum tesisi bulunuyordu. 30’a yakın gaz taşıma tankeri bulunan şirketin 2011 sonu cirosunun 75 milyon TL seviyesinde olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

ŞİRKETİN SATIŞI GÜNDEMDE
Erciyes Gaz’ın sahibi Rasim Kahyaoğlu, içine düştükleri mali zorluğu aşmak için şirketin satışını gündemine aldı. Erciyes Gaz’ın iflasına karar verilmesi de bu satış sürecinden sonra gelişti. Rasim Kahyaoğlu, toplam 25 milyon TL borcu bulunan şirketi Ankaralı Caner Şirketler Grubu’nun sahibi Harun Keser’e sattı. Taraflar 7 Nisan 2012’de bir protokol imzaladı. Protokol hükümlerine göre, şirketi satın alan taraf Kahyaoğlu’nun 14 milyon liralık banka borçlarını kapatacaktı. Banka borçlarının 1 yıllık süre içinde kapatılması durumunda, Kahyaoğlu da 11 milyon liralık borcunu 5 yıl içinde ödeyecekti.

MAHMEKE KARAR VERDİ
Taraflar arasındaki protokolün yerine getirilmesi için süreç işlerken, Denizli’de bulunan bir karton ambalaj şirketi Erciyes Gaz’a ait 60 bin TL’lik çekin ödenmemesi nedeni ile geçtiğimiz yıl sonunda mahkemenin yolunu tuttu. Şirketin iflası istemi ile Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Yapılan yargılama sonrası mahkeme 24 Nisan’da şirketin iflasına karar verdi. Şirketin tasfiye işlemlerinin yapılması için de dosyayı İncesi İcra Müdürlüğü’ne gönderdi. Anılan dosya 2013’un 1 numaralı dosyası olarak işleme konuldu. Şirketin iflasına karar verilirken, eski ve yeni sahipler de birbirlerini suçladı.

Reklam
Reklam

'BANKA BORÇLARIMI ÖDEMEDİLER'
Telefonla ulaştığımız Rasim Kahyaoğlu, alıcı tarafın kendisini dolandırdığını iddia ederek özetle şunları söyledi: “Protokole göre 1 yıllık süre içinde 14 milyon liralık banka borçlarımı kapattılar. Ancak borçlar kapatılmadığı gibi şirketin içini boşalttılar. Şirkete ait bazı varlıkları hileli bir biçimde başkalarına sattılar. Elimde şirket de gitti borçlarım da kapanmadı. Bankalar da icra takiplerine başladılar. Beni dolandırdıkları halde, hakkımda ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması ile şikayette bulundular. Ancak takipsizlik kararı çıktı.”

İFLAS DAVASI 'HİLELİ'
Erciyes Gaz'ı alan Harun Keser ise, asıl mağduriyeti kendilerinin yaşadığını, şirketin iflasında da Kahyaoğlu'nun rolünün olduğunu iddia ederek özetle şunları kaydetti: "Rasim Kahyaoğlu protokol hükümlerini yerine getirmedi. Göstermesi gereken teminatları ortaya koymadı. Toplam 10.5 milyon lira borcunu ödedik. Erciyes Gaz'ın iflasını isteyen şirket de Kahyaoğlu'nun denetiminde. Bir tür hileli iflas oldu. Çünkü, Kahyaoğlu'nun Maliye ile ciddi sorunları vardı. Bunlardan kurtulmak için böylesi bir iflas oyunu kurgulandı. İflas davasından da karar çıktıktan sonra haberimiz oldu. Temyiz sürecini başlattık. Hileli bir iflas bu. Şirketin varlıklarını sattığımız suçlaması da doğru değil. Bu sorunlardan ötürü mali yapımız bozuldu. Faaliyetler durdu." Kaynak: Hürriyet

Reklam
Reklam