Deveci: Yeni ticaret kanunu ticari hayatı ve işletmeleri olumlu etkileyecek

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Bilişim ve Hizmet Komitesi Başkanı ve Bilişim Uzmanı Hamit...

Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD) Bilişim ve Hizmet Komitesi Başkanı ve Bilişim Uzmanı Hamit Deveci, yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Türkiye'nin ticari hayatını ve işletmeleri derinden olumlu etkileyeceğini belirtti. Deveci, "Yeni kanun ile birlikte, yeni metodlar ve şeffaflık, uluslararası pazarda prestij anlamına gelirken, Türk şirketleri daha kolay sermaye, kredi ve ortak bulabilecek ve dünya piyasalarının dilini konuşmaya başlayacaktır.” dedi.
HÜRSİAD Bilişim ve Hizmet Komitesi 'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Şirketler Açısından Getirdiği Önemli Yenilikler' konulu bir seminer düzenledi. Çok sayıda iş adamının katılımıyla HÜRSİAD Eğitim Salonu’nda gerçekleşen seminerde konuşan HÜRSİAD Bilişim ve Hizmet Komitesi Başkanı ve Bilişim Uzmanı Hamit Deveci, yeni yasayla Türk şirketlerinin daha kolay sermaye, kredi ve ortak bulabileceğini söyledi. Deveci, şirketlerin artık dünya piyasalarının dilini konuşmaya başlayacağını kaydetti. Bilişim Uzmanı Deveci, yeni kanuna hazırlanmayan, uymayan şirketlerin ticaret yapmasının zor olacağını, bundan böyle şirketlerin faaliyetlerinin daha şeffaf ve elektronik ortamda olacağını ifade etti.
Deveci, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun, 13 Ocak 2011 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 14 Şubat 2011’de Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlattı. Türk Muhasebe Sistemi, Denetim ve İnternet Sitesi Kurma Yükümlülüğü'ne ilişkin hükümler dışında, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu’nun, şirketlerle ilgili önemli bölümleri hakkında bilgi veren Hamit Deveci, şunları söyledi:
“Türk Ticaret Kanunu’nun güncellenmesi, ülkemizin ticari yaşamını ve işletmeleri derinden etkileyecek. İçeriğine bakıldığında, birçok modern açılım ve maddeyi içeren yeni kanunun yasalaşmış olmasının Türkiye’nin yararına olduğu çok açıktır. Bu hükümler, Türkiye’yi ticari ve ekonomik açıdan uluslararası topluma daha güçlü şekilde bağlayarak, teknolojik gelişimin, değişen ticari aktivitelerin ve küreselleşmenin oluşturduğu koşullarda rekabet edebilme gücünü artıracak. Yeni kanun ile birlikte, yeni metodlar ve şeffaflık, uluslararası pazarda prestij anlamına gelirken, Türk şirketleri daha kolay sermaye, kredi ve ortak bulabilecek ve dünya piyasalarının dilini konuşmaya başlayacaktır.”

Reklam
Reklam

İNTERNETİ OLMAYANA HAPİS
Şirketlerin ticaret sicili kayıtları, merkezi olarak elektronik ortamda tutulacak ve kayıtlara elektronik ortamda erişim sağlanacağını belirten Deveci, yeni kanunla şirketlere uluslararası standartlarda defter tutma yükümlülüğü getirildiğini söyledi.
Yapılan değişiklik ile şirket birleşmesi, bölünmesi ve tür değiştirmesinin yeni esaslara bağlandığını vurgulayan Hamit Deveci, “Ek tasfiye, ‘tasfiyeden dönme’ gibi yeni hukuki kurumlar düzenlenmiş, ‘şirketler topluluğu’ hukukumuzda ilk defa ele alınmıştır. Şirketlerde şeffaflığın sağlanması amacıyla, her sermaye şirketine bir internet sitesi açma zorunluluğu getirilmiştir. Bunu yerine getirmeyenlere, hapis cezasına varan yaptırımlar uygulanacaktır. Ayrıca, sermaye şirketlerinde, bağımsız denetim zorunluluğu getirilmiştir. İşlem denetimi sistemi getirilmesi de değişikliklerden biridir. Şirketlerin yönetim kurulu ve genel kurulu toplantılarının elektronik ortamda yapılması imkânı getirilmiştir. Artık serbest muhasebeci ve mali müşavirler genel kurul tarafından atanacak; vergi için muhasebe değil bilgi için muhasebe olacak. Şirket, tek bir kişi tarafından kurulabilecek, bütün ödemeler hesaptan geçecek.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz