Develer Karda Eğitiliyor

ÖZKAN BİLGİN - Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen yarışlara katılmak üzere yetiştirilen develer, Başkale ilçesinde karların üstünde eğitiliyor.

ÖZKAN BİLGİN - Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen yarışlara katılmak üzere yetiştirilen develer, Başkale ilçesinde karların üstünde eğitiliyor. Sahipleri tarafından 7 ay veya 1 yaşındayken satın alınarak Aydın'dan Başkale'deki bir çiftliğe getirilen develer, daha sonra yetiştirilmeleri için eğitmenlerine teslim ediliyor. Develer, 7 yaşına gelene kadar, 4 mevsime uyum sağlamaları için bölgenin mera ve yaylalarında eğitiliyor. Yeterince güçlendiğine karar verilen develer, daha sonra Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen yarışmalara gönderiliyor. Çöl hayvanı olarak bilinen develerin ilçede, daha zinde ve güçlü olmaları için kar üstünde güreştirilmesi ise görenleri şaşırtıyor. - Soğuktan etkilenmiyorlar Deve eğitmeni Abdulkerim Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıldır deve eğitmenliği yaptığını belirterek, develeri 7 ay ve 1 yaş arasındayken sahiplerinden teslim aldığını söyledi. Develeri kar üstünde hergün güreştirerek eğittiğini, bu sayede daha zinde ve güçlü bir yapıya sahip olduklarını belirten Alkan, 11 deveyi günde 2 teneke arpa ile beslediğini bildirdi. Alkan, bugüne kadar 40'a yakın deve yetiştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bize teslim edilen develeri 7 yaşına kadar yetiştirdikten sonra güreşme yeteneği olanları Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılan yarışmalara gönderiyoruz. Develer genellikle çöl hayvanı olarak bilinir. Ama kış şartlarına da son derece dayanıklıdırlar. Biz burada eksi 20'yi bile gördük. Ancak bu durumdan hiç etkilenmediler." Güreşme yeteneğinin develerin doğasında bulunduğunu anlatan Alkan, yetiştirdiği develerden bazılarının Ege Bölgesi'nde düzenlenen yarışmalarda çeşitli dereceler aldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: