Devlerin ilişkisi normale döndü

MÜNİH (İHA) - Almanya'nın Münih kentinde Cuma günü başlayan 40. Güvenlik Konseyi Toplantısı'nın 2. gününde, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey İvanov ilginç açıklamalarda bulundu.

Toplantıda söz alan Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey İvanov, Afganistan üzerinden Rusya'ya kaçırılan uyuşturucu ticaretini önlemek için, ülkesinin Afganistan'da daha fazla söz hakkına sahip olması gerektiğini ifade ederek, "Çeçenistan'da Türkiye, Arap ve Batı ülkelerinden gelen teröristlere karşı savaş veriyoruz. Irak ve Afganistan'da da, terörizme karşı mücadelede kendimizi ispatlayabiliriz" dedi.

Reklam
Reklam

Rumsfeld ise, Filistin Halk Temsilcisi Abdullah Frangi'nin, "Orta Doğu'da İsrail gibi ufak bir ülkenin, komşularını atom bombasıyla tehdit etmesini nasıl yorumluyorsunuz?" sorusunu, "Siz bunun cevabını benden daha iyi biliyorsunuz. İsrail'in, toprak bütünlüğünü müdafaa edebilmesi için atom bombasına ihtiyacı vardır" diye cevapladı. Rumsfeld ayrıca, ABD'nin dünya kamuoyunda itibar kaybettiği sorusu üzerine de, "ABD'nin imajı Irak Savaşı nedeniyle lekelenmiş olabilir. Bu tür olaylar gelip geçer. Geçmişte de buna benzer olaylar yaşandı. Daha sonra, unutuldu" şeklinde konuştu.

Konferans çerçevesinde Türkiye Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Litvanya Savunma Bakanı Linas Linkeviçius arasında, "Savunma Sanayi" anlaşması imzalandı. Bakan Vecdi Gönül, bunu rutin bir anlaşma olarak nitelendirerek, ilk defa katıldığı Münih Savunma Konferansı'nı, "güvenlik konusundaki Davos" olarak tanımladı. Bakan ayrıca, Almanya İçişleri Bakanı Joscka Fischer'in ortaya attığı ve Rumsfeld'in sıcak bakmadığı yeni Akdeniz Barış Birliği'nde, Türkiye'nin önemli bir rol oynayabileceği konusuna değindi.

Reklam
Reklam