"Devlet bazı bilgileri elde etmiştir"

Ankara (AA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Danıştay 2.Dairesi'ndeki silahlı saldırıyla ilgili, "Şu an devlet, bu konuda menfur saldırıyla ilgili bazı bilgileri elde etmiştir. Bu bilgileri teyit etmesi gerekecektir" dedi.

Çiçek, Başbakanlık Merkez Binada, Danıştay 2. Dairesi Başkan ve üyelerine yönelik saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir gazetecinin, saldırganın arkasında bir örgüt olup olmadığını sorması üzerine Çiçek, şunları söyledi:

"Hazırlık soruşturmasının gizli tutulmasının sebebi, toplumdan bilgi gizlemek için değil, adına yargılama yaptığı Türk milletinden gerçekleri kapatmak, örtmek için değil, tam da sorduğunuz gibi olayı bütün çıplaklığıyla ortaya çıkarmak içindir. Ancak bu gizlilik kuralına hep birlikte riayet etmediğimiz ortadadır. Zannediyorum kendisini güvenlik görevlisi gibi kabul edip olay yerinde inceleme yapmaya çalışan, bilgi almaya çalışan, bunlara saygı duyuyoruz ama neticede ne yapıyorsak, hukuk kuralları içerisinde yapmamız gerektiği de ortadadır. Onun için şu an inanıyoruz ki devlet, bu konuda menfur saldırıyla ilgili bazı bilgileri elde etmiştir. Bu bilgileri teyit etmesi gerekecektir.

Reklam
Reklam

"Onun için diyorum ki bir değerlendirme yapacaksak ne olur bugün yapmayalım. Bugün yaparsak yarın bunlar teyit edilmediğinde veya başkam bir tür sonuç ortaya çıktığında, o zaman bugün üzdüklerimiz, bugün yaptığımız yanlış değerlendirmeler, bizde onulmaz yaralar açıyor.

Talimat verilmiştir, bizden ne isteniyorsa bunun gereği yapılmaktadır" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Bir-iki ay önce koruma istendiği, emniyetin de 'çok sıkışırsanız bize haber verin' dediği ifade ediliyor. Olayda bir ihmal yok mu" sorusu üzerine Çiçek, "Ankara Valiliğince 20.04.2006 tarihinde koruma hizmetleri yönetmeliğinin 20. maddesine istinaden, burada bir yönetmelik var... Bu konularla ilgili hangi hallerde ne tip koruma verileceği, bunların kriterleri, yöntemleri, usulleri burada bellidir. Bunun üzerine bir karar verilmiştir. Bu konuyu da bilgilerinize sunuyorum. Emniyet Genel Müdürlüğü bir koruma kararı almış" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "Vakit gazetesinin hedef gösterdiği yorumlarına ne diyorsunuz" sorusuna da Çiçek, şu karşılığı verdi:

Reklam
Reklam

"Terörle Mücadele Kanununda basın özgürlüğü kısıtlanıyor diye tenkit vardı. Geçtiğimiz günlerde bizim istediğimiz, şu gazete, bu gazete değil, hiç kimse bu anlamda yanlış yapmamalıdır, yani özgürlük sorumsuzluk anlamına gelmiyor. Onu söylemek istedik, şu gazeteyi, bu gazeteyi hesaba kataraktan bir değerlendirme yapmam. Kim yanlış yapıyorsa, kim hukuk açısından doğru bir şey yapmıyorsa ona karşı tavır koymamız gerekir. İşte Terörle Mücadele Yasasında en çok tartışılan konulardan bir tanesi budur ve 'Türkiye'de özgürlükler kısıtlanıyor, basın özgürlüğü kısıtlanıyor' tarzındaki bir kısım itirazlar da o maddededir. Yani bu maddenin ne anlama geldiğini ifade etmek için, bu türlü olayların yaşanmaması gerekir. Onu söylemek istedim."