Devlet çiftçiyle barıştı

ANKARA (İHA) - Yüksek faizler ve krizler nedeniyle çiftçiyi katrilyonlarca lira borçlandıran devlet, çiftçiyle barış sağladı. Çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcunu yeniden yapılandırarak faizini silen devlet 700 bin çiftçinin tarlasını ve traktörünü haczedilmekten kurtardı.

4876 sayılı Çiftçi Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile devlet-çiftçi barışı sağlandı. 12 Haziran 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çiftçi Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Kanunu'nun uygulama süresi 31 Ocak 2006 tarihi itibariyle sona erdi. Bu süre içinde toplam 800 bin çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan 1.6 katrilyon liralık borcu, yapılandırma kapsamına alındı. Borçların faizleri silinerek Anapara üzerinden sabitlendi. Çiftçilerin toplam borcunun yüzde 10'unu 60 gün içinde peşin, kalanını ise her yılın Ekim ayı olmak üzere 3 yıl içinde ödeyecekleri şekilde taksitlendirilmeye gidildi. Kanundan yararlanmak isteyen çiftçilerin borçlarıyla ilgili haciz işlemleri de durduruldu.

Reklam
Reklam

Bunlardan Tarım Kredi Kooperatiflerine 1.4 trilyon lira borcu olan 587 bin 966 çiftçiden 546 bin 103'u borcunu ödeyeceğini beyan etti. 133 milyon YTL borcu bulunan 41 bin 863 çiftçi ise yapılandırmak için hiçbir müracaatta bulunmadı. Borçların yeniden yapılandırılmasından yararlanan 546 bin 103 çiftçinin 1.2176 katrilyon lira borcundan 102 bin 266 ortağın 124 trilyon borcu, yapılandırma kapsamında faizleri düşünce tamamen silindi. 209 bin 865 çiftçinin 353 trilyon liralık borcu, peşin ödeyeceklerini beyan ettikleri için 138 trilyon liraya indirilerek bir kerede tahsil edildi. 233 bin 972 çiftçinin 709 trilyon lira borcu ise 393 trilyon lira olarak taksite bağlandı. Ancak 24 bin 262 çiftçi 41 trilyon lira borcunu ödemedi.

Ziraat Bankası ise kendisine borcu olan 220 bin çiftçiyi yapılandırma kapsamına aldı. Ancak 177 bin çiftçi yapılandırmadan yararlanmak için müracaat etti. Bunların 673 trilyon borcu yapılandırılırken, 328 trilyonu tahsil edildi. Yapılandırma kapsamına girmeyen ya da yapılandırma için müracaat edip borcunu ödemeyen yaklaşık 100 bin çiftçinin borcuyla ilgili ise tekrar haciz işlemi başlatıldı. Ancak yapılandırma için başvurup daha sonra borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borçları tekrar eski halini alacağı için yeni bir düzenleme yapılması söz konusu olabilir.

Reklam
Reklam

Kanunun uygulama süresini İHA'ya değerlendiren Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcısı İrfan Güvendi, çiftçinin devlete güvenerek aldığı kredilerin kriz dönemlerinde yüksek faizlerle katrilyonlarca liraya ulaştığını ve ödenemeyecek duruma geldiğini hatırlatarak, AK Parti Hükümeti döneminde borçların yeniden yapılandırılarak faizlerinin silindiğini ve ana para üzerinden sabitlenerek 3 yıllık taksitler halinde ödenme imkanı sunulduğunu söyledi. Yaklaşık 700 bin çiftçinin bu imkandan yararlanmak için başvurduğunu belirten Güvendi, "Kanunla birlikte devletle-çiftçi barıştı. Çiftçinin tarlası ve traktörü haczedilmekten kurtuldu. Her şeyden öte çiftçinin üzerindeki büyük bir yük kalktı" diye konuştu. Güvendi, kanunun yüzde 90 oranında başarıya ulaştığını vurgulayarak, borçlarını ödemek için yeniden yapılandırma kapsamına girmeyenlerle ilgili hukuki işlemleri başlattıklarını; ancak borcunu ödemek için başvurup taksitlerini tamamlayamayan çiftçilerle ilgili düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam