Devlet hesaplarını YTL'ye hazırlanıyor

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanlığı, 2005 yılında Yeni Türk Lirasına (YTL) geçiş ile birlikte devlet muhasebesini tutan Muhasebat Genel Müdürlüğü Otomasyon Sistemini YTL'ye göre revize edecek. Değişiklik yapılan sistemde herhangi bir sorun çıkmaması için Eylül ve Ekim aylarında seçilen pilot bölgelerde revize edilişi program test edilecek.

Maliye Bakanlığı, 2005 yılından itibaren Yeni Türk Lirasına geçiş ile birlikte devlet hesapları ile ilgili tutulacak defterler ve muhasebe kayıtlarına ilişkin işlemlerin Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilmesi sebebiyle bazı konuları açıklama getirdi. Buna göre, Muhasebat Genel Müdürlüğü, Devlet muhasebesine ilişkin işlem ve kayıtların gerçekleştirildiği otomasyon sistem programı (say2000i Web Tabanlı Saymanlık Otomasyon Sistemi), Yeni Türk Lirasına göre revize edilerek yeni bir yazılım gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Revize edilmiş programın test edilmesi maksadıyla, Keçiören Malmüdürlüğü, Jandarma Okulları Komutanlığı Saymanlık Müdürlüğü, Elazığ Karayolları 1 No'lu Katma Bütçeli İdare Saymanlık Müdürlüğü, Aksaray Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü pilot saymanlık olarak seçildi. Adı geçen saymanlıklarda, pilot uygulama Eylül-Ekim 2004 aylarında yapılacak. Bu uygulama süresince, muhasebe kayıtları, hem TL hem de YTL cinsinden kaydedilecek ve böylelikle yeni yazılımın uygulamadaki aksayan yönlerinin görülmesine imkan sağlanmış olacak.

İki aylık pilot uygulama sonucunda, uygulamada karşılaşılabilecek sorunlar ve sistemde aksayan yönler tespit edilerek gerekli önlemler alınacak. Böylece söz konusu yazılıma son şekli verilip, 2005 yılının başından itibaren Devlet hesapları YTL cinsinden yürütülmesi için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olarak uygulamaya sorunsuz başlanması amaçlanıyor.

Muhasebat Genel Müdürlüğünce, 2005 yılı başından itibaren Devlet hesaplarının YTL bazında yürütülmesi için mevzuatta yapılması gereken değişiklilere ilişkin çalışmalara da devam edilecek.

Reklam
Reklam

Ayrıca konuyla ilgili yapılmakta olan çalışmalar ile yapılan düzenlemeler, Genel Müdürlüğün ' www.muhasebat.gov.tr' internet adresinden takip edilebilecek.