Devlet kurmak Kürtler'in de hakkı

K.Irak yerel yönetim lideri Mesud Barzani, verdiği bir röportajda devlet kurmanın Kürt ulusunun meşru hakkı olduğunu dile getirdi

Kuzey Irak yerel yönetimi lideri Mesud Barzani, Mısır ziyareti sırasında OTV kanalına verdiği röportajda çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Devlet kurmak Kürtler'in meşru hakkıdır" diyen Kürt lider, "Günün birinde tüm Kürtleri içine alacak bir devletin kurulabileceğini tahmin edebiliyor musunuz?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Kürtler bir ulustur. Arap, Türk ve Fars ulusları gibi, Kürt ulusunun da devlet sahibi olması, meşru hakkıdır. Biz, onlardan üstün olduğumuzu iddia etmiyoruz fakat onlardan eksik bir tarafımız da yok."

Reklam
Reklam

Fakat şu andaki siyasi konjoktür gereği kendi gerçeklerinin farkında olduklarını dile getiren Barzani, devlet kurmanın yolunun şiddetten geçmediğini belirterek, "Bu ulus kendi isteği dışında parçalanmış, özellikle de Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Arap âlemi ve dünyanın diğer bölgeleri gibi bölünmüştür. Fakat şu an kendi gerçeğimizi anlıyoruz. Bu isteği gerçekleştirmek şiddetle olmaz. Belki de bir gün ortaya çıkacak koşullar sonucu bu uluslar, gerçeği anlayarak, onların kardeşi olan Kürt ulusunun meşru haklarını destekleyeceklerdir" diye konuştu.