Devlet Millet El Ele Doğukent’te

Devlet Millet El Ele adlı Projenin On birincisi 18 Mayıs Cumartesi Günü Doğukent Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından İçişleri Bakanlığı'na sunulan "Devlet Millet El Ele" adlı Projeye 10 Şubat Pazar Günü Çayda Çıra Mahallesi’nde yapılan toplantının ardından start verilmişti. On birinci etabı ise 18 Mayıs Cumartesi Günü Doğukent Mahallesi’nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, “Devlet Millet El Ele” Projesi’nin 11. Toplantısını yaptıklarını belirterek, kendilerini misafir eden mahalle sakinlerine teşekkür etti. Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, projenin amacına değinerek, sözü mahallenin sakinlerine bıraktı.

Reklam
Reklam

Elazığ’ın üç parçaya bölündüğünü ifade eden mahalle sakini Orhan ARI, “Hilalken’ten Çaydaçıra’ya kadar en iyi hizmeti alan, Çaydaçıra’dan İzzetpaşa’ya normal hizmet alan, İzzetpaşa’dan Doğukent’e hiç hizmet almayan kesim olarak adlandırabiliriz, 28000 Nüfusu olan bir mahalleyiz, eğer vekiller ve Belediye Başkanı görevlerini yapsaydı bu toplantıya gerek kalmazdı. Bugün rüzgâr var mahalle tozdan geçilmiyor. Doğalgaz ve asfalt sorunumuz var. Çimento’ya yük taşıyan kamyonlar tehlike saçıyor, çok hızlı gidiyorlar ve tonajlı gidiyorlar, Emniyet Müdürünü göreve davet ediyorum.” dedi.

Eski Encümen Üyesi Zeki DEMİR mahallenin sorunlarını şöyle sıralıyor, “ Mahallemizin sorunları büyük, eğer yazın biraz sıcak olursa çöplükler mikrop saçmaya başlayacak, Burası planlanırken Ankara’daki Batıkent gibi olacaktı ve nüfusu 80000 olarak planlanıyordu ama şimdi 28000 de. Bizim mahallemizin doktoru yok ki reçete yazan olsun, ilin doktoru Vali ve Belediye Başkanı onları bekliyoruz. Biz garaja gitmek için 2 araç değiştiriyoruz, Başkana söyledim, bize bilet atın diyor, belediye hizmet yeri, Doğukent öldü tüm evler Akgün Otel civarına yapılıyor neden bizim buraya gelmiyorlar. Doğukent seçkin bir mahalle olması lazım ama köy gibi, muhtar ilgileniyor ancak gücü yetmiyor. Mahallenin çevresi hep çöplük, bu yaz ilaçlanır mı bilmiyorum? Şuurlandırma yapıldı bizim malımıza 27 senedir el koymuşlar şimdide vergi istiyorlar. Belediye Başkanına söyledik oda kim yaptıysa o gelsin yapsın deniyor, bizimle alay ediyorlar demokrasi nerde, eşkıyalık yapılıyor.”dedi

Reklam
Reklam

Mahalle Sakinlerinden biri de şöyle anlatıyor mahallenin sorunlarını, “Her taraf doğalgaz için yıktılar ancak asfalt vb. yapılmadı. Bir pazar yerimiz bile yok, pazar kuruluyor 3 tane çadır pazar demeye bin şahit ister. Mahallede köpek çok fazla, çocuklar uyuz olacak, yollarımız ve mahallemiz pislikten geçilmiyor aynı sanayi gibi pimapenci vb doldu. Çimentoya giden 40 tonluk araçların mahallemizden geçmesini istemiyoruz.” dedi.

Mahalle sakinlerinden Uğur KILIÇ kendi gözüyle mahallenin sıkıntılarını dile getirdi, “Hanedan Düğün Salonu karşısında boş dükkânlar var, her türlü fuhuş ve kötü işler dönüyor. Doğalgazdan sonra asfalt yapılmadı, Belediye bizi oyalıyor. Akşamları uyuşturucu, ballciler cirit atıyor gelip giden yok. TOKİ yapılacak dediler, başka mahalleye gittiler, Hastane yapılacak dediler şimdi çöplük oldu. Şu an çadırcılar orda yaşıyor Emniyet ve Belediye yok. Lise çıkışlarında gençler araba ile sürat yapıyor kontrol yok. Mobese kameralarını alakasız yere kurmuşlar” dedi.

Mahalle sakinlerinden Yaşar GÜR mahalle olarak yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı; “ Projenin sayesinde mahallenin sorunlarının çözüleceğine inanıyorum. En büyük sorun ulaşım, oğlum üniversiteye gidiyor 2 araba değiştirmek zorunda kalıyor, ayrıca sabahları tek araba yetersiz kalıyor. Aile Hekimliği var ancak daha kapsamlı olmalı basit tahlilleri yapabilmeli. Hastane yapılacak dediler ortada bir şey yok. 8000 Öğrenci var okullarımız yetersiz, mahallemizde Anadolu Lisesi istiyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Mahallenin çok sorunu olduğunu ifade eden mahalle sakini Resul BİÇER mahallenin sıkıntıları şöyle anlatıyor; “ Enerji nakil hatları, ağaçlık bölgeden geçiyor, bu hatlar yer altına alınmalı. Bir ağaç kopsa hatlar gidiyor. Göçebe ve hurdacıların mahallede konaklamaları bizim için sıkıntı, bunların kalma süresi ne kadar bilmiyorum. Tozdan, çamurdan bahçede oturamıyoruz. Alkollü içecek satan yerlerin denetimi yok, küçük çocuklar geliyor rahatlıkla içki alabiliyorlar, eğer istiyorlarsa biz çekim yapıp gönderelim. Spor tesislerinden bizim gençlerimiz faydalanamıyor. Parklarımız bakımlı olmalı. Hastane hakkında net ilgi istiyoruz,mahallenin imar sorunu çözülmedi.”dedi.

Doğukent Mahallesi 49.Sokakta oturduğunu belirten mahalle sakini Ahmet SERTKAYA; “ 49. sokakta oturuyorum, Atmaca Sokağa Doğalgaz hattını çekmediler, ödenek yok diyorlar, biz tesisatı çektik, camide doğalgazdan faydalanamıyor.” dedi.

Mahalle Sakini Mesut AYGÜN, “Biz hep hükümeti destekledik en çok oyu verdik onlar bize ceza veriyorlar hizmet yok, Doğukent olarak hizmet istiyoruz. Neden bizi oyalıyorlar seçimimi bekliyorlar. Ballciler, uyuşturucular mahallede kol geziyor Emniyeti çağırıyoruz gelen giden yok, en yakın karakol numune karakolu” dedi.

Reklam
Reklam

Mahalle Sakinlerinden Nizamettin OK 5 yıldır yaşadığı mahallenin sorunlarını şöyle anlatıyor. OK “ 5 yıldır bu mahalledeyim güvenlik, imar, gürültü problemimiz var her yer düğün salonu, Mahalle ilk kurulduğunda elit insanlar oturuyordu güvenlik olmadığından dolayı hepsi kaçtı. Fay hattında bulunan mahalleye 10 kat imar izni veriyorlar bize 5 kat veriyorlar. Ulaşım sıkıntısı büyük, Kamyonlar 40 ton ile 120 ile mahalleden geçiyor. Trafik Şube ne iş yapıyor ,yollar bozuluyor bu yüzden. Bazı sokaklarda doğalgaz var bazılarında yok.” dedi.

Mahallenin genç sakinlerinden Talha GENÇ ise, mahallelerinde ailece oturabilecekleri yerlerinin olmadığına değinerek, Bingöl’ün Elazığ’dan kaç kat daha büyüdüğüne dikkat çekti. “Mahalle Muhtarı Cihat KESKİN ise mahallenin sıkıntılarını şöyle sıralıyor; “ Millet burada devlet yok biz bu sorunları toplantılarda sürekli anlatıyoruz ve dilekçe veriyoruz ancak sonuç yok. İlk başladığı zamanlar sadece 4 İlde Bölge Hastanesi yapılacaktı ancak bize hala yapılamadı. 40 Tonluk kamyonlardan hepimiz şikâyetçiyiz. Çimento kar edecek diye biz zarar görmeyelim. Doğalgaz için 550 dilekçe topladım. Mahalle programa alında mahalle %92 ile en fazla doğalgaz kullanan mahalle, 2-3 mahalleye ek bütçe gelirse yapılacağı söylendi. 98 Sokak çok problemli MEM duvarı yok elektrik direkleri okul bahçesinde. Nahit Ergene İOO sıkıntı çok fazla, bodrumda ders görüyorlar, yeni okul binası yapılacak. Burada evler dubleks, elektrik saatleri eski diye değiştirmek istediler normalde elektrik kablosu yer altına alınması gerek. Asfalt sorunumuz var bizi oyalıyorlar. Fuarı TEMİZER Hoca yaptı, o proje yapılsaydı bizim burası çok gelişirdi. TOKİ için 470 imza topladım siz yapın alacağız diye, Ulaşım için rink sistemi, proje sunduk sonuç yok.” dedi.

Reklam
Reklam

Mahalle sakinlerinden Feyzullah Bey, ulaşım sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade ederek, Doğukent’ten TEDAŞ’a 7 Km mesafenin olduğu ve 2 araç değiştirmek zorunda olduklarını ifade ederek, Diyarbakır’da 120 km sadece 4 TL olduğunu dile getirdi.

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bilal ÇOBAN, toplantıya katıla mahalle sakinlerine göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ederek toplantıyı sonlandırdı.

AJans23 / Arzu AKIN

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz