Devlet suni tohumlamayı özelleştiriyor

ANKARA (İHA) - Hayvancılıkta suni tohumlama için bu yıl ilk kez kaynak ayıran Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, suni tohumlama işini özelleştirme kararı verdi. Buna göre, hayvancılıkta suni tohumlama işlemini özel veteriner veya şirketler çiftçiye bedava yapacak, Devlet ise parasını veteriner hekime ödeyecek. Denetim işini Tarım Bakanlığı uzmanları yapacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, suni tohumlama işini yapmak isteyen veteriner veya şirket, belli bir hayvancılık performansının bulunduğu yerlerdeki il müdürlüğüne giderek, bölgenin suni tohumlama konusuyla ilgili kendi proje teklifini sunacak. Projelerde teorik olarak uygulama planı ve fiyatlandırma da ayrıntılı olarak verilecek. İl müdürlüğü projeyi onaylarsa, bölgenin suni tohumlama işi proje sahibine verilecek. Bu durumda yılda bin kadar hayvanın suni tohumlamasını gerçekleştiren bir veterinerin kazancının ortalama 15 milyar lira olacak.

Reklam
Reklam

Suni tohumlamayı yapacak veteriner hekimler, suni tohumlama yaptıkları hayvanları kayıt altına alacak ve koruyucu hekimliklerini de yapacaklar. Bu da hayvanların kayıt altına alınmasını sağlarken, hayvan hastalıklarının kontrol edilme imkanını getirecek.

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erten, şimdiye kadar suni tohumlama işini Tarım Bakanlığı uzmanlarının tur sistemiyle yaptığını, fakat bu sisteminin verimli olmadığını söyledi. Özel sektördeki veteriner hekimlerinin sahada daha etkili çalışacağına inandıklarını ve yeni uygulama ile vatandaşların çağırmasını beklemeden, hizmetin vatandaşın ayağına gittiğini ifade eden Erten, konuyla şöyle konuştu:

"Bu sene suni tohumlamaya ilk defa yaklaşık 36 trilyon lira kaynak ayırdık ve bu sene suni tohumlamayı büyük oranda özelleştirdik. Ne yapacağız? Suni tohumlamayı yapan veteriner hekimlere bedel ödeyeceğiz. Yani vatandaş herhangi bir ücret ödemeyecek. Şimdi özellikle doğuda suni tohumlama ihalelerini almaya çalışıyorlar veterinerler. Bununla ilgili bu yılki kaynağımız çok ciddi. Şimdiye kadar suni tohumlamaya kaynak koymamıştık."

Reklam
Reklam

Suni tohumlama işini yapmak isteyen veterinerlerin kişisel olarak da şirketler yoluyla da başvurabileceklerini anlatan Erten, "Suni tohumlamayla ilgili bir veterinerlik şirketi, kooperatifler veya birlikler de oluşturulabilir. Birlikler bu hizmetin karşılığında paralarını alacaklar" dedi. Suni tohumlama başına 25-35 milyon lira arasında veterinerlere destek verileceğini ifade eden Erten, konuyla ilgili denetimi ise Tarım İl Müdürlükleri yetkililerinin yapacağını vurguladı.

Suni tohumlama ve koruyucu hekimlik için dış sahada tahminlerine göre 2 bin 500-3 bin kadar veteriner hekime ihtiyaç bulunduğunu anlatan Erten, "Gıda güvenliği noktasında da aşağı yukarı 600 veteriner hekimi biz sözleşmeli olarak kesimhanelerde istihdam edeceğiz. Dolayısıyla 1-2 sene içerisinde veteriner hekim konusunda da biraz sıkıntı yaşayacağız" diye konuştu.