Kuşadası’nda 16 Temmuz 2005 tarihinde PKK’nın bir minibüse düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden 21 yaşındaki Deniz Tutum’un ailesi, kendilerine verilen 70'er bin lira tazminatın İçişleri Bakanlığı'nın itirazı üzerine Danıştay tarafından “Devletin hizmet kusuru olmadığı” gerekçesiyle bozulmasına isyan etti.
Yaşamlarını Kuşadası’nda sürdüren terör kurbanı Deniz Tutum’un ailesi yaşananlara adeta isyan ediyor. Deniz Tutum’un annesi Sevim ve babası Şahin Tutum, Aydın İdare Mahkemesi’nin önce olayı terör olayı olarak değerlendirdiğini şimdi de Danıştay’ın aldığınız tazminatları geri ödeyin dediğini kaydeden Sevim ve Şahin Tutum, “Devlet inşallah bu feryadımızı, sesimizi duyar. Devlet işine yarayınca vatandaşını en üstlere çıkartıp, yüceltiyor, yaramadığı zaman ise böyle kaldırıp bir kenara atıyor. Devletin bu terör saldırısında nasıl bir suçu yok. Bu memlekette Kuşadası’nda o tarihte 70 gün arayla iki bombalı saldırı oldu. İlk bombalı saldırıda polis komiseri şehit olduğunda devlet neden gerekli güvenlik önlemlerini almadı. Devlet gerekli önlemi almadığı için bu kez 70 gün sonra ikinci saldırı oldu ve bu kez kızımız şehit oldu. Benim kızımı dost kuvvetler değil, teröristler öldürdü” dediler.
Para peşinde olmadıklarını kaydeden Tutum ailesi, “Ancak, yaşananları hak etmiyoruz. Devletin aynı olayda hayatlarını kaybeden İngiliz ve İrlandalılara 1 milyon pound ödendiği yolunda da iddialar var. Bununla ilgili bize herhangi bir bilgi verilmiyor. Ama bize ödenen 70 bin lira geri isteniyor. Bu karar üzerine temyize gittik ve itirazda bulunduk. Bir iki ay içerisinde bu durum netleşir. Eğer kaybedersek, evimin ve arabamın anahtarını devlete veririm. Ama karşılığında kızımı bana versinler. Biz para peşinde değiliz ama ortada ciddi bir skandal var" dedi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Kuşadası'nda, 16 Temmuz 2005 tarihinde, Kadınlar Denizi'ne giden minibüste patlama meydana geldi. Bombalı saldırıda, 21 yaşındaki Deniz Tutum, 23 yaşındaki Ufuk Yücedeniz, 24 yaşındaki Eda Okyay ve 17 yaşındaki İrlandalı turist Tana Whalen, 21 yaşındaki İngiliz turist Helyn Bennett de hastanede kurtarılamadı. Bombalı saldırıda ayrıca 13 kişi de yaralandı. Bombalı saldırıdan yaklaşık 9 ay sonra eylemi gerçekleştiren M.S.K., Elazığ'da yakalandı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan M.S.K.'ya, 5 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi.
Saldırıda ölen Deniz Tutum, Ufuk Yücedeniz ve Eda Okyay'ın aileleri de Aydın İdare Mahkemesi'nde tamzinat davası açtı. Yargılama sonrasında mahkeme, ölenlerin anne ve babalarına 30'ar bin TL, kardeşlerine ise, 10'ar bin TL tazminat ödenmesine kadar verdi. Birer çocukları daha bulunan aileler, karar doğrultusunda, 70'er bin TL tazminatı aldı. Tazminat tutarını fazla bulan İçişleri Bakanlığı avukatları ise karara itiraz ederek temyize götürdü.
Dosyayı inceleyen Danıştay 10'uncu Dairesi, terör saldırısında “Devletin hizmet kurusu olmadığı” gerekçesiyle kararı bozdu ve tazminat ödenmesine gerek olmadığını belirtti. Davaya yeniden bakan Aydın İdare Mahkemesi de 70'şer bin TL tazminata hükmettiği önceki kararında direnmeyip, Danıştay'ın bozma gerekçesine uydu, tazminat ödenmemesi kararı verdi. Mahkeme kararıyla ikinci şoku yaşayan ailelerin tek seçeneği ise, kararı bozan Danıştay 10'uncu Dairesi'ne yapacakları itiraz oldu. Danıştay 10'uncu Dairesi'nin, kararı onaması durumunda aileler, evlatlarının kaybetmenin acısı yanında büyük de bir ekonomik yükün altına girecek. Aileler, yerel mahkemenin kararının ardından hesaplarına yatırılmış olan 70'er bin TL parayı, faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz