Değer artış payı uygulamasını getirecek imar kanunu taslağına yönelik tartışmalar sürerken, düzenlemenin kamuoyuna yansımayan yönleri de ortaya çıkmaya başladı. HABERTÜRK’ün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan edindiği bilgiye göre imar değişikliklerinde arsasının değeri azalan vatandaşa, değer kaybı ödemesi yapılacak. Örneğin, arsasında bin metrekarelik yapılaşma hakkı olan vatandaşın bu hakkı 700 metrekareye düşerse, oluşacak 300 metrekarelik mağduriyet için belediyeler bu vatandaşa ya nakit olarak değer kaybı payı ödeyecek ya da muadili bir yerden arsa tahsisi yapacak.
YÜZDE 100’Ü BULACAK
Değer artış payında yüzde 40-60 ve yüzde 80-100 gibi alt ve üst limitler gündeme gelirken, bu limitlerin neye göre uygulanacağı da ortaya çıktı. Bin metrekarelik yapılaşma alanı olan arsada imar planı değişikliği ile 2 bin metrekarelik yapılaşma alanına ulaşıldıysa, bireysel başvuru yapan hak sahiplerinden alınacak vergi yüzde 100’ü bulabilecek. Bu vergi oranları, mahalle bazında ayrı ayrı belirlenecek. Bireysel başvuru yapan vatandaş, rant vergisini yüksek bulursa, talebini geri çekebilecek. Bireysel başvurulardan talep edilecek değer artış payı, belediye ve kişinin anlaşmasına bağlı olacak. Plan değişikliğini belediye yaptıysa, kişi mahkemeler yoluyla buna itiraz edebilecek.
VERGİ 10 YILDA ÖDENECEK
Vatandaş vergi ödemesini ayni ya da nakdi yapabilecek. Nakdi ödeme 10 yıla kadar vadelendirilebilecek. Ayni ödeme hisselendirme şeklinde olacak. Örneğin, yapılacak yapının belli bir metrekaresi kamunun olacak. Devlet, hissesini bir başkasına satabilecek. Rant vergisi, yatırıma dönük, kentsel dönüşüm çalışmalarında harcanacak. Şenlikler, eğlencelerde değerlendirilemeyecek.(HABERTURK)