"Devlete ve adalete hakaret küfürdür"

ANKARA (ANKA)- Yargıtay Ceza Genel Kurulu, "Ben böyle adaletin, emniyetin, devletin a… k…" sözlerini ‘sövme' kabul etti. Yerel Mahkeme, bu sözü söyleyen sanığın beraatine karar vermişti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sözlerin suç unsuru taşıdığını belirterek beraat kararını bozmuştu. Genel Kurul'a gelen dosyada yerel mahkemenin beraat hükmü oybirliğiyle bozuldu.

Yozgat'ın Yerköy ilçesinde meydana gelen olayda, D.A. düğünlerinin saat 23.00 de sonlandırılmasını isteyen polis memurlarına karşı çıkarak, "Ben böyle adaletin, emniyetin, devletin a… k…" dedi. Polis memurları da, D.A. hakkında suç duyurusunda bulunarak "görevliye sövme "suçunun işlendiğini iddia etti.

Reklam
Reklam

-YARGITAY BERAAT KARARINI BOZDU-
Beraat kararına yapılan itiraz sonrası dosya, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne geldi. Daire, sövme eyleminin "görevliye sövme" olarak değerlendirilmesi ve beraat hükmünün bozulması gerektiğine karar verdi.

-"SANIK DA POLİS DE REFLEKSİF DAVRANDI-
Yargıtay'ın bozma kararına yerel mahkeme direndi. Direnme kararında şu görüşler dile getirildi:
"Sanığın eylemi, refleksif bir eylemdir. Bu nedenle de eylemin suçun husule gelmesini sağlayabilecek bir genel ve özel kast unsuru söz konusu değildir. dairenin, ama asıl olarak da yargının, dehşetli de olsa, irkiltici de olsa kendisine ve başkalarına karşı söylenmiş sözlerin temellerine inebilme cesaretini taşıması bir zarurettir. Sürecin gelişimi göz önüne alındığında yalnızca sanığın sarf ettiği sözlerde duraklamak bizi toplumsal yaşam ortamlarına aşırı müdahaleye yönelten bir indirgemecilik sonucuyla karşı karşıya bırakabilir. Sanık bu sözlerinde ‘isyan' belirtmiştir. Sözün ağırlığı, isyanı ortadan kaldırmaz."
Yerel mahkemenin direnme kararının ardından dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine geldi.
Genel Kurul, oybirliğiyle yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Böylece devlete ve adalete küfretmekle ‘görevliye sövme' suçunun oluştuğuna karar verilmiş oldu.

Reklam
Reklam