Devleti 500 milyon lira zarara uğratan çeteye operasyon: 85 gözaltı

Ankara Mali polisi, hayali ihracat yaparak devleti zarara uğrattığı iddiasıyla 20 ilde düzenlediği operasyonda, aralarında...

Ankara Mali polisi, hayali ihracat yaparak devleti zarara uğrattığı iddiasıyla 20 ilde düzenlediği operasyonda, aralarında 2011 genel seçimlerinde BDP tarafından desteklenen Bağımsız Milletvekili adayı Sadrettin G.’nin de bulunduğu 85 kişiyi gözaltına aldı. İşadamı, vergi dairesi müdürü ve defterdarların da bulunduğu örgütün devleti yaklaşık 500 milyon lira zarara uğrattığı bildirildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 2 yıldır süren istihbarat çalışmaları sonucu, Kırıkkale ve Ankara'da faaliyet gösteren iş adamı Yasin H.'nin liderliğinde kurulduğu öne sürülen suç örgütünün izine rastladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen ekipler, 20 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, örgüt lideri Yasin H. ve örgütün iki numaralı ismi olduğu öne sürülen Sadrettin G. ile S.Ç. ve H.S.'nin de aralarında bulunduğu 85 kişi gözaltına alındı. Polisin takibine takılan çetenin 80 firma kurduğu bunlardan 40’tan fazlasının paravan olduğunu belirlendi. Çetenin paravan şirketler üzerinden herhangi bir mal satışı olmadığı halde düzenledikleri sahte evrak, fatura ve belgelerle ihracat yapılmış gibi işlem yaptıkları tespit edildi.

Reklam
Reklam

Örgütün liderliğini Kırıkkaleli işadamı Yasin H. ile Yüksekova nüfusuna kayıtlı Sadrettin G.’nin yaptığı kaydedildi. Örgüt liderlerinden Yasin H.'nin Kırıkkale’de en çok vergi veren işadamları listesine girdiği belirlendi. Sadrettin G.’nin ise BDP’nin desteklediği Yüksekovalı işadamı, hayırsever iş adamı olarak kayıtlara geçtiği ortaya çıktı. Sadrettin G.’nin, ayrıca 2011 genel seçimlerinde BDP tarafından desteklenen bağımsız milletvekili adayı olduğu ortaya çıktı.

Şebekenin İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelere ihracat yapmış gibi KDV beyannamesi düzenleyip vergi dairesi ve defterdarlığa onaylattıktan sonra yüzde 25 vergi iadesi aldığı öne sürüldü. Çetenin, KDV iadesi kapsamında devletten 500 milyon lira para aldığı tespit edildi.

Emniyette ifadeleri alınan zanlılardan 43'ü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilirken, 42 kişi serbest bırakıldı. Savcılığa sevk edilenlerden, aralarında örgüt lideri Yasin H. ve Sadrettin G.'nin de bulunduğu 22 kişi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye çıkarıldı, diğerleri serbest bırakıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: