Devletin Müze Ve Örenyeri Geliri 5 Yılda Yüzde 289 Arttı

Müze ve örenyerlerinden elde edilen gelir son 5 yılda yüzde 289 artış gösterdi. Söz konusu...

Müze ve örenyerlerinden elde edilen gelir son 5 yılda yüzde 289 artış gösterdi. Söz konusu yerlerden elde edilen gelir 2007 yılında 72 milyon 100 bin TL iken, bu rakam 2012'de 280 milyon 200 bine ulaştı. 2012 yılı itibari ile Müzekart’tan elde edilen gelir de 20 milyon 671 bin 808 TL olurken, 2011-2012 yılları arasında Müzekart uygulaması ile ziyaretçi sayısı yüzde 49 oranında arttı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan verilen bilgilere göre, bakanlığa bağlı müze ve örenyerlerini 2011 yılında 28 milyon 462 bin 893 kişi ziyaret etti. 2012 yılında bu rakam 28 milyon 781 bin 308’e yükseldi. 2002-2012 yılları arasında müze ve örenyeri ziyaretçi sayılarındaki artış yüzde 28 olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

ZEUGMA AVRUPA MÜZE FORUMU ÖDÜLLERİNE ADAY

Öte yandan Avrupa Müze Forumu'nun 2013 yılı ödüllerine ülkemizden Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi aday olarak kabul edildi. Ziyaretçilerin seyahat planlamalarına yön veren ve dünyanın en büyük internet seyahat sitesi olan 'Tripadvisor for Business' isimli sitesi ise 'Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi', 'Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi', 'Antalya Müzesi', 'Side Müzesi', 'İstanbul Arkeoloji Müzeleri' ile 'Nevşehir Göreme Örenyeri'ne “Mükemmellik Sertifikası” verdi.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ayrıca 2012 yılında 'Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne ve 2011-2012 yıllarında da üst üste Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen 'Türkiye’nin En Başarılı Turizm Yatırımları' araştırmasındaki 'Kültür Turizm Girişimleri' kategorisinde birinci oldu.

MÜZELERDEKİ LABORATUARLARDA ONARIM YAPILIYOR

Bu arada Bakanlığa bağlı müzelerde bulunan 3 milyon 200 bin civarında eser için modern teknoloji ile donatılmış 10 adet 'Restorasyon ve Koservasyon Bölge Laboratuarı' kuruldu.

Reklam
Reklam

İstanbul'daki laboratuvarda devam eden çalışmalar arasında; Marmaray’da ortaya çıkan kemik eserler, sikkeler, arkeolojik objeler ile Topkapı Sarayı Müzesi’ne ait saltanat arabaları, Nevşehir Hacıbektaş Müzesi’nde bulunan sancakların bir bölümü, Topkapı Sarayı Müzesi ile Ayasofya Müzesi Kütüphanesi’nin çinileri, İstanbul türbelerdeki çini, ahşap, sedef kalemişi süslemeler ve Hatice Sultan Türbesi’ne ait puşidelerin onarım işi yapılıyor.

Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Nevşehir ve Trabzon’da kurulan 9 adet laboratuarların faaliyete geçmesi çalışmaları devam ederken, ismi değişen İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuarı Müdürlüğü’nde ise restorasyon ve konservasyon çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.

MÜZELERDE YAZ OKULLARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, çocuklara müze ve kültürel değerlerin korunması bilincini aşılamak üzere yaz okulu etkinlikleri, çocuk şenlikleri, atölye çalışmaları, drama gösterileri, seminerler, konferanslar, geçici sergiler, toplantılar, konserler, özel gün ve geceler ile kültürel amaçlı geziler düzenlediğini bildirdi.
2003-2013 yılları arasında bakım, onarım ve teşhir-tanzim çalışmaları tamamlanan 97 müze ziyarete açılırken, aynı dönemde 38 adet de yeni müze hizmete girdi. Son üç yılda kazı, satın alma, zor alım, hibe ve bağış yolu ile müzelere 152 bin 123 adet eser kazandırılırken, yurtdışından toplam 4 bin 138 eser getirildi. Türkiye'ye en son Avustralya'dan iadesi sağlanan antik döneme ait 23 şehir sikkesi ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz