Devletin trilyonları sulara gömüldü

ADANA (İHA) - Adana'da, Çatalan Baraj Gölü üzerinde kurulan Sayca Köyü Sulama Projesi, trilyonlar harcandıktan 7 yıl sonra kaderine terk edildi.
1991 yılında, 2 trilyon lira harcanarak, 500 metre uzunluğunda tüneli ve dev pompa istasyonu yapılarak büyük ölçüde hazır hale getirilen Sayca Köyü Sulama Projesi, "Gölde kirliliğe yol açacağı" gerekçesiyle faaliyete geçirilmedi. 15 bin dönüm araziyi sulayacak projenin iptali, projeye umut bağlayan köylüleri de perişan etti. Projeye güvenerek şehirden köye dönen köylüler de ne yapacağını bilmez hale geldi. Sayca Köyü'nde yaşayan vatandaşlar, "Bu proje bizi hayata döndürecekti. Perişan olduk. Sayca ve çevresine hayat verecek bu proje mutlak hayata geçirilmeli" dedi.

Reklam
Reklam

Sayca Köyü çiftçilerinden Hasan Kurt, Çatalan Baraj inşaatı yapılırken uygulamaya geçirilen Sayca Köyü Sulama Projesi'nin yürütülmesi için bir de kooperatif kurduklarını ve her yıl da seçim yaparak, aidat ödediklerini söyledi. Sulama projesi uğruna o dönem muhtar olan babasının göl kenarındaki arazilerine devlete feda ettiğini de belirten Hasan Kurt, "Proje uğruna tam 6 yıl arazimizi kullanamadık. Proje bitecek derken yarım kaldı. Babam da rahmetlik oldu. Şimdi biz hangi kaybımıza yanalım" şeklinde konuştu.

Sayca Köyü Sulama Projesi'nin hayata geçmesi halinde, Çatalan Baraj Gölü'nün kirleneceği yolundaki iddialara katılmadıklarını belirten köylülerden Musa Horzum da, "Baraj yapılırken traktörümle müteahhit yanında çalıştım. Buraya en az 70 TIR dolusu kalın demirler getirildi, tünel yapıldı. Yazık değil mi bu kadar parayı sulara gömmeye. Bu devlet zamanında bilmiyor muydu gölün kirleneceğini. Proje uygulandığında sulanabilir araziler barajdan en az 300-400 metre uzakta. Sulama suyu baraja inene kadar zaten toprak emer. Asıl bu iddiayı ortaya atanlar, bizim köyden aşağıda barajdan sulama yapan köylere baksınlar. Orada tarım daha yoğun ve zirai ilaçlama daha fazla. Onlar barajı kirletmiyor mu? Biz projemizi istiyoruz. Bizi öldürsünler. Ama bu uğurda gereken her şeyi de yapacağız. Başbakandan, Bakanlardan yardım bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Bu arada, Çatalan Baraj Gölü'nün yapımı sırasında içme suyuna kavuşan Sayca Köyü için milyarlar harcanarak yapılan su deposu, yükseklik kotu doğru hesaplanmadığı için sular altında kaldı. Köyün ihtiyacını karşılamak için ikinci bir depo yapıldı, ama o da bir süre sonra içme suyu kuyularının kuruması nedeniyle kullanılmaz hale geldi.