Devletin Zirvesi, 19 Mayıs Stadı'nda buluştu

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Geçmişte azim ve kararlılıkla İstiklal mücadelesi kazandığımız gibi bu birlik ve beraberlik ruhunu koruyarak, huzurumuza, demokrasimize, Cumhuriyetimize, birlik ve dirliğimize kasteden insanların kötü emellerini bertaraf ederek, istikbal mücadelemizi de kazanacağımıza inancım tamdır" dedi.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında 19 Mayıs Stadı'nda düzenlenen kutlama töreni devletin zirvesini biraraya getirdi. Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eşi Semra Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, bakanlar kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Aslan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Kuvvet Komutanları, askeri ve mülki erkan katıldı. Törene, geçen yıl olduğu gibi bu yılda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal katılmadı.

Reklam
Reklam

Tören, Cumhurbaşkanı Sezer ve eşinin stada gelişiyle başladı. Stadı dolduran binlerce Ankaralı, Sezer çiftini alkışlarla karşıladı. TSK Bando Okulları Komutanlığı öğrencilerinden oluşan orkestra ve koro eşliğinde İstiklal Marşı hep bir ağızdan söylendi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yaptığı konuşmada, 19 Mayıs'in, ezelden beri yaşamış olan Türk milletinin esaret ve manda dayatmalarına karşı, hürriyet ve istiklal çığlıklarını yükselttiği bir seçim noktası olduğunu söyledi.

"19 Mayıs, adeta herkesin 'Her şey bitti, yolun sonu göründü' dediği bir anda, yeniden doğuşun, yeniden dirilişin, yeniden ayağa kalkmanın bir başlangıcıdır" diyen Çelik, "Şartlar ne olursa olsun, eğer uyanık bir insan varsa, o uyanık insan binlerce uyuyan insanı uyandırmaya yeter. İşte bu liderliktir. Türk milleti 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün yakmış olduğu kıvılcımla, O'nun önderliğinde ve liderliğinde 'Ya İstiklal, Ya Ölüm' demiştir. Zilletle yaşamaktansa, izzetle ölmeyi tercih etmiştir" diye konuştu.

Konuşmasında Danıştay'daki saldırı ve sonrasında yaşanan olaylara da atıfta bulunan Çelik, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletiyle, yasaması, yargısı, icrasıyla askeri, polisi, üniversitesi, şehirlisi, köylüsü, sanayicisi, tüccarı ve esnafıyla bir bütün olarak, ortak paydalarda buluşarak, ortak paydaları ön planda tutarak, düşmanlarımızı sevindirecek hareketlerden kaçarak, istikbale doğru emin adımlarla yürümektedir. Geçmişte azim ve kararlılıkla İstiklal mücadelesi kazandığımız gibi, bu birlik ve beraberlik ruhunu koruyarak, huzurumuza, demokrasimize, cumhuriyetimize, birlik ve dirliğimize kasteden insanların kötü emellerini bertaraf ederek, istikbal mücadelemizi de kazanacağımıza inancım tamdır."

Gençlik adına Onur Armutoğlu adlı öğrencinin konuşması ve Ferit Kılıç adlı öğrencinin de şiir okumasının ardından, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Geçliğin Ata'ya cevabı okundu. Samsun'dan getirilen 'sevgi bayrağı' ile Selanik'ten getirilen Türk bayrağı ve toprağı Cumhurbaşkanı Sezer'e takdim edildi. Bayrağı öperek alan Sezer, ardından havaya kaldırarak stadı dolduran vatandaşlara gösterdi. Sezer'in bu hareketi başta protokol olmak üzere herkesten alkış aldı.

Reklam
Reklam

Türk Hava Kurumu (THK) paraşüt timlerinin atlayışları da başta protokol olmak üzere stadı dolduran herkes tarafından ilgiyle izlendi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Ankara Bölge sporcularının ritmik cimnastik, trampolin ve taekwando gösterilerinin ardından, kutlamalara katılan öğrenciler, halk oyunları, Polis Koleji, İzci Grubu, Türk Kızılayı, Seğmenler, SHÇEK Okulları ve engelliler kortej oluşturarak, geçit töreni yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer, öğrencileri ayakta selamladı. 81 ili temsilen 81 Türk bayrağının geçişi sırasında ise tüm protokol ayağa kalktı. Milli atlet Lale Öztürk'ün Atatürk'ün Samsun'a çıkışı temsilen taşıdığı meşalenin ardından, öğrencilerin gösterilerine geçildi.

Polis Koleji öğrencilerinin renkli flamalarla yaptığı gösteri izleyenler tarafından büyük alkış aldı. 635 Polis Koleji öğrencileri, 45 metre uzunluğunda, 35 metre eninde ve 14 parçadan oluşturdukları Türk bayrağı ile bir ilke imza attılar. Tören, kutlamalarda görev alan öğrencilerin hep birlikte yaptığı gösteri ile sona erdi. Törenin son bölümünde, bir genç kızın arkasında Atatürk'ün imzası, önünde de "Biz her şeyimizi sana borçluyuz" yazılı kıyafetiyle 2 genç kızın Türk bayrağı şeklindeki kıyafetleri büyük alkış aldı.

Reklam
Reklam

Tribünlerde görev alan fon grubu da, "Haydı Kızlar Okula", "Eğitime Yüzde 100 Destek" ve "Spor, Barış, Kardeşlik" sloganlarıyla mesaj verdi.