'devletler Girişimciyi Değil, Girişimciyi Destekleyenleri Desteklesin'

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan 45 yaşındaki Baybars Altuntaş, 1991'de Franchising Derneği'ni, 1992'de de Deulcom International

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan 45 yaşındaki Baybars Altuntaş, 1991'de Franchising Derneği'ni, 1992'de de Deulcom International adlı İngilizce eğitim kuruluşunu açtı. Girişimcilikle ilgili şov programlarına katılıp Türkiye'nin değişik üniversitelerinde 'Girişimcilik' ve 'Sıfırdan Nasıl Patron Olursunuz?' konulu seminerler veren Altuntaş, bir çok kez çeşitli yarışmalarda 'Yılın Girişimcisi' seçildi.
TÜRKİYE ADINA KONUŞACAK
ABD'de 2010'da 62 ülkeden 150 girişimcinin katılımıyla düzenlenen Girişimciler Zirvesi'ne Türkiye'den davet edilen tek girişimci olan Baybars Altuntaş, zirvede görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama'ya dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel mektubunu verdi. Girişimcilikle ilgili kitaplar yayınlayan ve Girişimcilik Akademisi'ni de Girişimcilere yapılacak destek yöntemleriyle ilgili önerilerini Kenya'daki zirvede ABD Başkanı Barack Obama ile paylaşıp uluslararası bir standart oluşturulması için destek isteyeceğini aktaran Baybars Altuntaş, şunları kaydetti:
"ABD Başkanı Barack Obama, sadece 2010'da düzenlenen zirveye katılıp konuşma yaptı ve sadece benimle yüz yüze görüştü. Bu görüşmede, girişimcilik zirvesinin geleneksel hale getirilmesini önerdim. Önerim ve davetim üzerine zirvenin ikincisi 2011'de Türkiye'de yapıldı. Bu yıl 6'ncı Dünya Girişimcilik Zirvesi, 25-26 Temmuz 2015'te Kenya'da yapılacak. Barack Obama da bu zirveye katılacak. Obama, bu zirvenin sadece ilkine katılmıştı, diğerlerine video mesajı göndermişti. Bu açıdan da Kenya'daki zirve önemli."
'GİRİŞİMCİYİ DESTEKLEYENLERİ DESTEKLEYELİM'
Kenya'daki zirvede Barack Obama ile yine yüz yüze görüşeceğini anlatan Baybars Altuntaş, şöyle konuştu:
"Obama ile görüşme gündemimde, 'Dünyada artık girişimcileri mi destekleyeceğiz, yoksa girişimcileri destekleyenleri mi destekleyeceğiz?' sorusu olacak. Devletler artık bunu netleştirmeli. Ben girişimciden ziyade girişimcileri destekleyenleri desteklemeyi öneriyorum. Çünkü devlet ne yaparsa yapsın girişimciye paranın dışında çevre, danışmanlık ve bilgi aktarımı sağlayamıyor. Para verilen girişimcinin bir süre sonra parası bitmiş oluyor. Bizim artık kamu parası değil, akıllı paradan söz etmemiz lazım. Akıllı para, çevre, danışmanlık ve bilgi aktarımı sağlıyorsa akıllı paradır. Yani kamu parasının akıllı paraya çevrilmesini talep edeceğim. Bu konuda 1-2 ülkede değil, dünyada farkındalık oluşturulursa başarı yakalanabilir. Afrika'daki girişimcilik ekosistemiyle Avrupa'daki sistemi birbirine nasıl yaklaştırabileceğimizi konuşacağım. Kimse Afrika'ya gidip bir girişimciye yatırım yapmayı düşünmüyor ama ABD'ye gidip Silikon Vadisi'ne yatırım yapmayı düşünüyor. Artık bu Silikon Vadisi'ni bölgesel hale getirebilmeyi düşünmeliyiz."
'İSTİHDAMI BİRLİKTE DÜŞÜNMELİ'
Dünyada 'melek yatırımcılık' çerçevesinde yapılan 20 milyar dolarlık yatırımın yüzde 25'inin yeni mobil teknolojilere yöneldiğini bildiren Baybars Altuntaş, zirvede aktaracağı görüşlerinin gerekçelerini şöyle anlattı:
"Bu durum, 'Ben artık seyahat acentesinde daha az insan istihdam edeceğim' demektir. Çünkü herkes artık cep telefonundan gerekli aplikasyonu indirip işlerini mobil olarak bitirecek. Bunlar yaygınlaştıkça her sektörde eleman istihdamı azalacak. Bir yandan eleman istihdamı azalıyor bir yandan nüfusla birlikte eğitimli insan sayısı da artıyor. Teknolojinin gelişmesi çok önemli ama geliştikçe işsizlik de artacak. Teknolojinin gelişimi durmayacağına göre istihdam sorununu çözmek gerek. Artık insanların iş aramak yerine kendi işini kurması gerekiyor. Bunu sistematik olarak gündeme getirip desteklemeliyiz. Mesela Ticaret Odaları, girişimci için gerekli çevre, danışmanlık ve bilgi aktarımının toplandığı havuzdur. Meslek yaşamında başarıyı yakalayan ve artık 'emekli' olan girişimcilerden yararlanmalıyız. Sektöründe her türlü bilgiye ve deneyime ulaşmış bu emekli girişimcilerin tecrübelerinden yararlanmalıyız. Yani bilen adamları devreye sokmalıyız. Belki 100 girişimci adım atabilir ama bunun belki 5'i başarılı girişimci oluyor. Başarısız girişimci ifadesi yok. Para kazanamıyor olabilir ama öğrendikleriyle önemli yol alıyor."
MELEK YATIRIMCILIK NEDİR?
Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği 'GİRİŞİMCİ SADECE PARA İSTEMİYOR'
Türkiye'de 1 milyon liraya kadar 'melek yatırımcılık' projelerine yüzde 75 vergi teşviği sağlandığını anlatan Baybars Altuntaş, bu konudaki görüşlerini de şöyle anlattı: "Yapılan hatalardan birisi girişimciye teşvik vermek. Bu doğru bir yöntem değil. Adam 60 saatlik bir kursu bitiriyor, 30-40 bin lira kredi veriyorlar. Bu sistem işlemiyor. Çünkü girişimcinin finansman kaynağı genelde eş, dost, akraba, bankalar, devletten alınan teşvikler ve melek yatırımcılar. Bir tek melek yatırımcılar, diğer finansman kaynaklarından farklı olarak girişimciye paranın yanı sıra çevre, danışmanlık ve bilgi aktarımı sağlıyor. Birine sadece para vermek sorunu çözmüyor. Çünkü ihtiyaç sadece para değil. Girişimci çevre, danışmanlık ve bilgi aktarımı da istiyor. Bunu devlet, banka, akrabalar sağlayamaz. Sadece para verebilirler. Ama melek yatırımcıların 'melek' kelimesi çevre, danışmanlık ve bilgi aktarımını da kapsar. ABD'de 300 bin melek yatırımcı 20 milyar dolarlık yatırım yaptı geçen yıl. Avrupa'da 53 ülkede 5.7 milyar Euro yatırım oldu. Türkiye'de ise önümüzdeki yıllarda 500 milyon Euro'yu bulması bekleniyor. Türkiye'de 750 melek yatırımcı 1 milyon liralık yatırımlarına kadar yüzde 75 vergi teşviği alabiliyor. Hatta TÜBİTAK onaylı projelere yatırım yapılırsa yüzde 100'ü vergiden düşüyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: