Devletten sinemaya tam destek

ANKARA (İHA) - Hükümet, 'Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye sundu. 18 maddelik kanun tasarısının amacı 'bireyin ve toplumun sinema sanatı ürünlerinden verimli biçimde yararlanabilmesi ve sinema sanatının sunduğu imkanlardan yararlanarak çağdaş ve etkin bir kültürel iletişim ortamının yaratılması için sinema sektörünün eğitim, yatırım, girişim, yapım, dağıtım ve gösterim alanlarında geliştirilmesi ve güçlendirilmesi ile kayıt ve tescile de esas olacak şekilde sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılma sı, bu alanda yerle, yabancı yatırım ve girişimlerin desteklenmesi' olarak belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Tasarıya göre filmler 'sinema filmi', 'kurgu film', 'Belgesel', 'animasyon' olarak sınıflandırılıyor. Sınıflandırma, 'ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin ticari dolaşıma ve gösterime sunulmasından önce, gösterim ve iletim biçimleri dikkate alınarak kayıt ve tescile de esas olacak şekilde kamu düzeni, genel ahlak ile küçüklerin ve gençlerin ruh sağlığının korunması, insan onuruna uygunluk, Anayasa'da öngörülen diğer ilkeler doğrultusunda denetlenmesi, değerlendirilmesi ve sınıflandırılması' olarak tasarıda ifadesini buluyor. Bu çerçevede, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bir 'Değrelendirme ve Sınıflandırma Kurulu' oluşturuluyor.

Kurul, Bakanlık ile İçişleri, Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları'ndan 1 üye, ilgili alan meslek birliklerince önerilecek uzman kişiler arasından bakanlıkça seçilecek 2 üye ile Bakanlık tarafından belirlenecek, alanında doktora derecesi bulunan bir sosyolog, bir psikolog ve bir çocuk gelişim uzmanı olmak üzere toplam 9 üyeden oluşacak. Kurul en az 6 üyenin katılımıyla toplanacak ve 5 üyenin aynı yönde oy kullanımıyla karar alacak. Kurul üyelerine yılda 12 toplantıdan fazla olmamak üzere her toplantı için 3 bin, alt kurulda görev yapan üyelere ise ayda 20 toplantıdan fazla olmamak üzere her toplantı günü için bin gösterge rakamının memur aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar üzerinden toplam ücret ödenecek.

Reklam
Reklam

Yine bakanlık bünyesinde sinema sanatına ilişkin temel yaklaşımların, sektörel eğitim ve yeniliklerin araştırılması ve etkin bir iletişimin kurulması amacıyla, Danışma Kurulu oluşturulacak.

SİNEMA ESERLERİNE DESTEK NASIL VERİLECEK Yasa tasarısına göre destekleme başvurusunda bulunulan projeleri değerlendirmek ve desteklenecek olanları belirlemek üzere, Bakanlık bünyesinde Destekleme Kurulu oluşturuluyor. Kurul Bakanlık temsilcisi ile ilgili alan meslek birliklerinin üyeleri arasından seçtiği birer üye ve sinema ile ilişkin alanlarda temayüz etmiş uzman kişilerden Bakanlıkça belirlenecek 3 üyeden oluşacak.
Bu kurul, gerekli değerlendirmeleri yapacak. Değerlendirmede olumlu yapımlar teyit ve tescil edilip bandrollenecek. Destekleme Kurulu, Bakanlıkça her yıl sinema filmlerinin desteklenmesi amacıyla ayrılan kaynakların hangi destekleme biçimlerinde ve hangi oran ve limitler içerisinde kullandırılacağına ilişkin istek ve kararları alacak. Destekleme 'Proje desteği', 'Yapım desteği' ve 'yapım sonrası desteği' olarak ayrılıyor. Buna göre araştırma, geliştirme, senaryo ve diyalog yazımı, çeviri, tasarım ve benzerleri gibi yapım öncesi aşamalarında desteklenmesi amacıyla doğrudan ve geri ödemesiz; yapım desteği, sinema filminin yapım öncesi hazırlık aşamasından, gösteriminin yapılabileceği hale getirilmesine kadar geçen tüm yapım aşamalarının desteklenmesi amacıyla, doğrudan veya dolaylı geri ödemeli; yapım sonrası desteği, sinema filminin izleyiciye ulaştırılabilmesi amacıyla, tanıtım, dağıtım ve gösterim aşamalarının desteklenmesine yönelik doğrudan veya dolaylı geri ödemeli veya geri ödemesiz olarak yapılacak.

Reklam
Reklam

Destekleme kurulunca kararlaştırılan destek miktarı, yapım ve yapım sonrası destekler için toplam giderlerin yüzde 30'unu, proje destekleri için toplam proje giderlerinin yüzde 50'sini aşmayacak.

Bu arada, kanun hükümlerine aykırı olarak zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri taşımayan filmlerin dağıtım ve gösterimini yapanlara 10 milyar ila 50 milyar lira arasında ceza verilecek.