Devrim arabasını Hoca yapmış

SP Genel Başkanlığı ile yeniden aktif politikaya dönen Necmettin Erbakan, ‘’Devrim’’ adlı Türkiye’nin ilk yerli otomobilini bizzat kendisinin yaptığını öne sürdü.

SP Genel Başkanlığı ile yeniden aktif politikaya dönen Necmettin Erbakan, ‘’Devrim’’ adlı Türkiye’nin ilk yerli otomobilini bizzat kendisinin yaptığını öne sürdü. Yönetmen Tolga Örnek’in ‘’Devrim’’ arabasını konu alan filmi için yapılan araştırmada ise, Erbakan’ın bu konuda rolü olmadığı ve otomobili imal eden 23 mühendis arasında da adının geçmediği açıklanmıştı.
Erbakan,Genel Başkan seçilince, partisinin resmi internet sitesine uzun bir özgeçmişini koydurdu. Özgeçmişte, ‘’Devrim’’ arabasının Erbakan tarafından yapıldığı belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor:
‘’ Mayıs 1954 - Ekim 1955 yılları arasında askerlik görevini ifa eden Erbakan, 1956 yılında Türkiye'de ilk yerli motorunu imal edecek olan, Gümüş Motor şirketini kurdu. Seri imalat 1 Mart 1960’da başladı. Ankara'daki Sanayi Kongresinde yapılan imalatları sunan Erbakan, Türkiye'de yerli otomobil yapılması fikrini ortaya attı. O zaman yönetimde olan askerler tarafından revaç bulan bu fikir üzerine, Eskişehir CER atölyesinde ‘Devrim’ adıyla ilk yerli otomobil, Erbakan tarafından imal edildi’’
**İLGİSİNİ BULAMADIK‘’**
Devrim’’ arabalarının öyküsü Yönetmen Tolga Örnek, tarafından beyaz perdeye aktarılmıştı. Filmin galasına Erbakan’ın davet edilmemesi SP çevrelerinde eleştirilmiş ve filmin yapımcılığını üstlenen Ekip Film, ‘’İki yıllık araştırmada, otomobillerin yapımı konusunda, Erbakan’ın hiç bir rolü saptanamamış, 23 mühendis arasında da adının geçmediği belirlenmiştir’’ açıklamasını yapmıştı.
4,5 ayda yapılan Devrim, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından denendi ancak yeterli benzin konulması unutulunca, sadece 200 metre gidebildi. Otomobilin imalatı, Devlet Demiryolları Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Emin Bozoğlu başkanlığında, yönetici ve mühendislerinden oluşan bir teknik ekip tarafından, Eskişehir Demiryolları Fabrikalarında yapıladı. Daha sonra seri imalattan vazgeçildi. Arabanın bir kopyası halen Eskişehir’de sergileniyor.