Dexia'ya dev kurtarma planı açıklandı

Fransa, Belçika ve Lüksemburg batma riski altındaki Dexia'yı kurtaracak. Bankanın Belçika kolu kamulaştırılıyor, kredilerine 90 milyar euro güvence veriliyor. Denizbank'ın satışı iddiaları ise doğrulanmadı.

Fransa, Belçika ve Lüksemburg hükümetleri, ortaklaşa sahip oldukları Dexia Bankası'nı kurtarmak için bir plan hazırladı.

Dexia'nın Yunanistan ve İtalya'daki riskli hazine tahvilleri yatırımları yüzünden batması ve euro bölgesi krizinin ilk kurbanı olmasından endişe ediliyordu.

Anlaşmaya göre Belçika hükümeti, bankanın Belçika kolunu 4 milyar euroya (5,4 milyar dolar) satın alıyor.

Lüksemburg maliye bakanı da Katarlı yatırım grubu Precision Capital'ın Lüksemburg'daki operasyonları satın almaya hazır olduğunu, kendilerinin bankada azınlık hissedarı olarak kalmaya devam edeceğini duyurdu.

Reklam
Reklam

Fransa hükümeti ise fon yerine kredi güvencesi vermeyi tercih etti.

Buna göre üç devlet, Dexia'nın önümüzdeki 10 yılda borçlanmasını güvenceye almak için 90 milyar euroluk (121 milyar dolar) garanti verdi.

Bu garantinin % 60,5'i Belçika, % 36,5'i Fransa, % 3'ü de Lüksemburg tarafından sağlanacak.

Denizbank

Bankanın ayrıca Türkiye'deki Denizbank gibi sağlıklı yatırımlarını satışa çıkarması bekleniyordu ancak henüz bu konuda açıklama yapılmadı.

Satış iddiaları ardından İMKB'de işlem gören Denizbank hisseleri günlük bazda % 20,48 arttı.

Fakat Dexia yöneticilerinden Pierre Mariani, Denizbank'ın satışında süre kısıtlaması olmadığını söyledi.

Bankanın sermaye yetersizliğinden değil, ''kısa vadeli fonlama'' sorunu nedeniyle zora girdiğini belirten Mariani, bu nedenle sermaye artırımı seçeneğine gerek olmadığını kaydetti.

Üç hükümetin kurtarma planı, banka yönetim kurulunun Pazar günü başlayan ve 14 saat süren toplantısı sonunda onaylandı.

Belçika Başbakanı Yves Leterme daha sonra düzenlenen basın toplantısında bankanın karşı karşıya kaldığı risklerin üstlenilmesinde adil bir dağılım yaptıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Bankanın Belçika'da 6 bin çalışanı ve 4 milyon müşterisi, bu müşterilerin de 80 milyar euro mevduatı var.

Dexia hisselerinin geçen Perşembe günü askıya alınan borsa işlemleri, bugün öğleden sonra yeniden başladı.

Fiyat önce % 36 düştü, sonra biraz yükseldi.

Avrupa bankaları kaygısı

Dexia bankası, hisselerinde yaşanan keskin düşüşlerin ardından son üç yıl içinde ikinci kez yardım talebinde bulunmuştu.

2008 yılında da Belçika, Fransa ve Lüksemburg hükümetleri 6,4 milyar euro vererek iflası önlemişti.

Kısa vadeli borçlar alarak uzun vadeli kredi açma stratejisi yürüten banka kredi bulmanın zorlaşmasıyla sarsılmış, bu arada Yunanistan'a verdiği borçların akıbeti kaygıları işini daha da zorlaştırmıştı.

Dexia'nın yaşadığı sorunlar, Avrupalı bankalar ve borç veren diğer kuruluşların mali sağlığı konusunda kuşkuları derinleştiren bir başka gelişme oldu.

Şimdi diğer Avrupa hükümetlerinin de zor durumdaki kendi bankalarına destek verme baskısı ile karşı karşıya kalabileceği konuşuluyor.

Ayrıca Dexia'yı kurtarmanın Belçika'nın kredi notu için risk oluşturabileceği uyarıları var.

Reklam
Reklam

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's geçen hafta Dexia yükü nedeniyle Belçika hazine tahvillerinin kredi notunu düşürebileceğini söylemişti.