DGD kayıtları ve teşvik primi ödemesi

YOZGAT (İHA) - Yozgat Tarım İl Müdürü Duran Katar, 31 Mayıs 2005 tarihinde başlayan Doğrudan Gelir Desteği (DGD) kayıtlarının sürdüğünü, 16 Eylül 2005 tarihinde kayıtların sona ereceğini, tapu intikallerinde vergi ve harçların 2 yıl süreyle kaldırıldığını söyledi.

Duran Katar, bu yıl Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, ürünlere prim uygulaması başlattığını belirtti. Katar, çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) ve tüccara ürün satışı sonrası prim desteğinden yararlanabilmesi için mutlaka 2005 yılı DGD kayıtlarını yaptırması ve Tarım İl Müdürlüğü'nden belge alması gerektiğini ifade etti. Çiftçilerin buğdayda kilo başına uygulanan 30 bin lira primden yararlanabilmesi için ayrıca ürün sattığına dair ellerinde satış faturalarının bulunması gerektiğini vurgulayan Katar, "Yine bu belge elinde bulunmayan çiftçimiz pirim desteğinden yararlanamayacaktır. Bu nedenle çiftçilerimizin satış belgelerini saklaması gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Tarım İl Müdürü Duran Katar, Yozgat'ta en çok sıkıntı çekilen konulardan birisinin de veraset iştirakli arazilerin ekimi yapıldığı halde araziyi kullanan çiftçinin adına pay belirlenmediği için DGD desteklerinden yararlanamaması olduğunu hatırlattı. Katar, "Hayatta olmayan kişiler adına tapular var. Ölen kişinin varisleri kendi adlarına intikal yaptırmadıkları için hiçbir tarımsal destekten yararlanamıyor ve mağduriyet doğuyordu. Buna göre, toprağın doğal veya yapay yollarla kaydını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını geliştirmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak, planlı arazi kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanan 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanımı kanunu 19 Temmuz 2005 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Çiftçi kayıt sistemi oluşturmak amacıyla ilgililerin isteği üzerine tarım arazilerinin veraset intikal ve cins tashihi işlemleri için veraset intikal vergisi, tapu harcı, döner sermaye ücreti ve her türlü vergi ve kesintilerin 2 yıl süre ile alınmayacağı bu yasa ile hüküm altına alınmıştır. Çiftçilerimiz hayatta olmayan, babalarının, dedelerinin adına olan tapuların intikalini yaptırmaları için bu kanundan yararlanarak, hiçbir masraf yapmadan intikallerini yaptırarak tarım desteklerinden yararlanabilecekleri gibi tapu ile ilgili karşılaşacakları problemler de ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam