DGM'de DHKP-C davası

İSTANBUL (İHA) - 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast hazırlığı ile işadamı Özdemir Sabancı'nın öldürülmesi davaları kapsamında hakkında idam cezası istenen DHKP-C Lideri Ercan Kartal'ın yargılandığı davaya devam edildi.

İstanbul 6 No'lu DGM'deki duruşmada, Özdemir Sabancı suikastinin azmettiricisi, Kenan Evren'e suikast hazırlığı ve örgüt üyesi olmak suçlarından tutuklu sanık yasadışı DHKP-C örgütünün liderlerinden Ercan Kartal ile sadece Kenan Evren suikasti hazırlığı davasından yargılanan tutuklu sanıklar Fadime Baştuğ hazır bulundu. Berkay Abatay ise, mazereti olduğu gerekçesi ile duruşmaya katılmadı.

Reklam
Reklam

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e iki kez suikast eyleminden vazgeçen ve üçüncüsünün hazırlığı aşamasındaki sanıklar 1996 yılında yakalanmıştı.
Cezaevinden bu eylemin talimatını verdiği belirtilen yasadışı DHKP-C örgütünün liderlerinden Ercan Kartal, bu suça ilişkin idam cezası istemiyle yargılanırken, 22 Nisan 1999 tarihindeki duruşmada delil yetersizliğinden beraat etmişti. Aynı davada yargılanan Berkan Abatay ile Fadime Baştuğ ise "Yasadışı örgüt üyesi olmak" suçundan 12 yıl 6'şar ay ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

Daha sonra davanın temyiz için gönderildiği Yargıtay, Ercan Kartal'ın beraatı ile Berkan Abatay ve Fadime Baştuğ'a verilen 12 yıl 6'şar aylık ağır hapis cezalarını bozmuş, Ercan Kartal, yeniden yapılan yargılama sonucu "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırılmıştı.
Duruşmada söz alan ve ölüm oruçlarında zorla müdahale sonucu yüzlerce arkadaşının sakat kaldığını iddia eden Ercan Kartal, "Ölüm orucundaki arkadaşlarımızı sakat bırakanlardan hesap soracağız. Beni Özdemir Sabancı suikastinin azmettiricisi, Kenan Evren suikastine hazırlık planı için sorgulamayın. Beni sadece örgüt üyeliği ile yargılayın. Ben bu davadan daha önce beraat etmiştim. Yargıtay kararı bozması üzerine yeniden yargılanmaya başladım. İdam cezasına çarptırıldım. Şimdi Yargıtay bu kararı yeniden bozdu. Bu nasıl yargılanma?" dedi.

Reklam
Reklam

KARTAL, DURUŞMAYA ÇIPLAK AYAKLA GELDİ Ercan Kartal ifadesinin ardından, mahkeme heyetine 4 tane dilekçe sundu. Daha sonra bu dilekçeleri okuyan Kartal, eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk hakkında da ağır hakaretlerde bulundu. Cezaevlerindeki ölümlerin sorumlusu olarak Hikmet Sami Türk'ü gördüğünü söyleyen Kartal'ın çıplak ayakla gelerek duruşmaya girmesi dikkat çekti. Bu konu ile ilgili olarak da söz alan Kartal, "Çıplak ayakla duruşmalara geliyorum. Bunun amacı onur kırıcı aramaları protesto etmek" şeklinde konuştu. Sanık avukatları ise müvekkillerinin tahliyelerini talep etti.

Öte yandan duruşmaya, ölüm oruçlarındaki müdahale sonrası sakat kalan ve tekerlekli sandalye ile gelen Fadime Baştuğ'un avukatı Kamil Tekin ilginç bir savunmada bulunarak, "Tutuklu iken müvekkilimin tedavisi mümkün değil. İyileşmesi ya da sakat kalması tahliyesine bağlı. Bu nedenle müvekkilimin rahatsızlığı gözönünde bulundurularak tahliyesini talep ediyorum" dedi.

Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Reklam
Reklam