Dha Ankara- Çavuşoğlu: (Katar Krizi) Türkiye Olarak Amacımız Bu Krizin Bir An Önce Çözülmesidir Tarafsızlığımızı Koruyoruz (Geniş Haber) 

  "KRAL SELMAN'DAN BEKLENTİMİZ, BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ OLMAK"  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Katar krizine" ilişkin, "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir

"KRAL SELMAN'DAN BEKLENTİMİZ, BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ OLMAK"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Katar krizine" ilişkin, "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir an önce çözülmesidir. Sorunlar olabilir ama sorunları çözmek için bu kadar ileri giden adımları atmaya gerek yok. Tarafsızlığımızı koruyoruz ama yanlış olanı da çekinmeden söylüyoruz. Sorunun çözümüne katkı sunmaya çalışıyoruz. Arzumuz Körfez İşbirliği Konseyi içinde sorunun tarafı olan ülkelerin bir araya gelerek sorunu açık açık nereden geliyor ne isteniyor bunun konuşulması lazım. Suudi Arabistan'dan beklentimiz Kral Selman'dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak. Amacımız çözüme katkı sağlamak ama çözüm için de sorun nedir, çözüm nedir deliller nedir ortaya konulması lazım ki bu işler çözülsün. Bize göre ambargo, kısıtlama ya da bu kadar ileri giden yaptırımlar ile sorun çözülmez" dedi.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt ziyaretinden sonra Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui ile ortak basın toplantısında "Katar krizine" ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Katar krizine" ilişkin, "Biraz önce Kuveyt'ten döndüm. Körfez krizinden rahatsızlık duyduğumuzu hiç saklamadık. Kardeş ülkeler arasında böyle bir sorunun olmasını hiç arzu etmezdik. Ortada bir De facto durumu da var. Bu sorunun çözülmesi için hem düşüncelerimizi paylaşıyoruz. Tarafsızlığımızı koruyoruz ama yanlış olanı da çekinmeden söylüyoruz.Sorunun çözümüne katkı sunmaya çalışıyoruz. Kuveyt'i ziyaret ettim. Yarın da kısmet olursa Mekke'ye giderek Suudi Arabistan ile görüşmelerimizi sürdüreceğiz. Bir şekilde kardeşler ardasındaki bu sorunun çözülmesi ve sürecin atlatılması için çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

"ABD İLE KATAR'IN 12 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMAYA İMZA ATMASI"
ABD ile Katar'ın 12 milyar dolarlık anlaşmaya imza atmasına ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, "Her ülke kendi savunma sistemini güçlendirmek için anlaşmalar yapabilir. Sanırım F-15 'ler ile ilgili bir anlaşma ben de Katar'da iken bunun haberini aldım" dedi.

Reklam
Reklam

"SORUNLAR OLABİLİR AMA SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN BU KADAR İLERİ GİDEN ADIMLARI ATMAYA GEREK YOK"
Çavuşoğlu, "Türkiye olarak amacımız bu krizin bir an önce çözülmesidir. Ramazan ayında hiç beklenmedeki bir şekilde 4 ülkenin Katar'a karşı aldığı bu kararlar ambargo doğru adım değildi. Sorunlar olabilir ama sorunları çözmek için bu kadar ileri giden adımları atmaya gerek yok. İnsanların günlük hayatını etkileyen gıda ilaç gibi konularda da karara alınmaması gerekiyordu. Neticede ortada bir sorun var. Bu sorunun çözümüne katkı sağlamak lazım. Arzumuz Körfez İşbirliği Konseyi içinde sorunun tarafı olan ülkelerin bir araya gelerek sorunu açık açık nereden geliyor ne isteniyor bunun konuşulması lazım. Bunlar konuşulmadan radikal kararlar alındı" açıklamasında bulundu.

"KRAL SELMAN'DAN BEKLENTİMİZ, BU SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ OLMAK"
Türkiye'nin "Katar krizi"nin çözümüne ilişkin Suudi Arabistan'dan beklentilerine değinen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: "Körfez İşbirliği içinde Arap, İslam dünyasında Suudi Arabistan önemli bir ülke. Suudi Arabistan'dan beklentimiz Kral Selman'dan beklentimiz, bu sorunun çözümünde öncü olmak. Kuveyt'in arabulucu çabaları var taraf tutmadan. Kuveyt'in çabalarını destekliyoruz.

Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANIMIZ ERDOĞAN 2 DEFA KUVEYT EMİRİ İLE GÖRÜŞTÜ
Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan 2 defa Kuveyt emiri ile görüştü. Diğer liderler ile de görüştü. Karal Selman ile de görüştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile bölgedeki ziyaretlerimizi yarın Suudi Arabistan ile devam ettireceğiz.

AMBARGO, KISITLAMA YA DA BU KADAR İLERİ GİDEN YAPTIRIMLAR İLE SORUN ÇÖZÜLMEZ
Amacımız çözüme katkı sağlamak ama çözüm için de sorun nedir, çözüm nedir deliller nedir ortaya konulması lazım ki bu işler çözülsün. Bize göre ambargo, kısıtlama ya da bu kadar ileri giden yaptırımlar ile sorun çözülmez. Bundan sonraki süreçte tırmandırmadan yumuşama dönemine bir an önce geçmemiz lazım."

"TUNUS'UN 2011 ARAP BAHAR'INDAN SONRA DEMOKRATİK DÖNÜŞÜMÜNÜ TAKDİR İLE İZLİYORUZ"
Çavuşoğlu, "Tunus ile ilişkilerimizi geliştirmek için çok çaba sarf ediyoruz. Tunus'un 2011 Arap Bahar'ından sonra demokratik dönüşümünü takdir ile izliyoruz. Her türlü desteği de veriyoruz. Tunus'un bu başarısı bölge ülkeleri için ve tüm dünya için örnek olması gerekir. Ekonomik olarak da Tunus'a destek veriyoruz. Ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için adımlar atıyoruz. Ticaret hacmimiz 1 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye'nin lehine arada dengesizlik var. Sadece bizim lehimize olan ticaretten yana değiliz. Dengenin sağlanması için çaba sarf ediyoruz. Kültürel ilişiklerimizi geliştirmek için de çaba sarf ediyoruz. Tunus'ta Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılacak. Bu konuda da Tunus hükümetinin büyük destekleri oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"LİBYA'YA HİÇ TARAF TUTMADAN DESTEK VERİYORUZ"
Çavuşoğlu, "Libya'daki durumu birlikte değerlendirdik. Libya'da birlik beraberliğin sağlanması için taraflar arasında diyaloğun sağlanması için Tunus'un oynadığı rolü takdir ile takip ediyor destekliyoruz. Türkiye olarak Libya'ya hiç taraf tutmadan destek veriyoruz. Libya'nın birliği, beraberliği, istikrarı hepimiz için önemli" dedi.

"KARDEŞLER ARASINDA GÖRÜŞMEK SURETİYLE BİR AN ÖNCE BARIŞA ULAŞTIRILMASINI ARZULUYORUZ"
Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui, "Gerek Tunus, gerek Türkiye bölgede kardeşler arasında ortaya çıkan bu görüş ayrılığına diyalog esası üzerinden çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Bu hususta iki kardeş ülkenin temennileri, görüşleri aynı olduğu anlaşıldı görüşmelerimiz sırasında. Körfez işbirliği konseyi, bulunduğu bu bölgede bölgenin güvenliği, huzuru içerisinde yaşamlarını idame ettirebilmesi için çok önemli bir kuruluştur. Bu konunun kardeşler arasında görüşmek suretiyle bir an önce sonuca ulaştırılması barışa ulaştırılmasını arzuluyoruz. Libya ile ilgili olarak da Libya'daki durumun çözüme kavuşturulması yönündeki düşüncelerimiz de örtüşmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Önümüzdeki dönemde Türkiye ve Tunus arasında yüksek düzeyli işbirliği konseyi toplantısının gerçekleştirilmesi de öngörüldü.

Görüntü dökümü
-Ortak basın açıklaması
-Detaylar

Hakime TORUN / ANKARA (DHA)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: