Dha İstanbul - Bakan Çavuşoğlu: Bugünün Çatışmalarını Çözmek İçin Arabuluculuk Çok Önemli Bir Araç

  Haber - Kamera: Enver ALAS  - İSTANBUL / DHA Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin arabuluculuk konusundaki çabalarını sürdürdüğünü belirterek, "Bugünün çatışmalarını

Haber - Kamera: Enver ALAS - İSTANBUL / DHA
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin arabuluculuk konusundaki çabalarını sürdürdüğünü belirterek, "Bugünün çatışmalarını çözmek için arabuluculuk çok önemli bir araç ve Türkiye bu bağlamda üzerine düşen görevi yaptı" dedi.
"4. İstanbul Arabuluculuk Konferansı", 150'den fazla büyükelçi, diplomatik misyon temsilcisi, yerli ve yabancı akademisyen, uzman, araştırmacı ve düşünce kuruluşu temsilcisinin katılımıyla Beşiktaş'taki Conrad Otel'de başladı.
Konferansın açılışında Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Timo Soini, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferansa arabuluculuk ve arabuluculuğun önemi hakkında gönderdikleri videolu mesaj yayınlandı.
Bakan Çavuşoğlu, mesajında Türkiye ve Finladiya'nın BM çerçevesinde arabuluculuk alanında yapılan çalışmalara liderlik ettiğine vurgu yaptı. Çavuşoğlu, "Şu an eş başkanlığını yaptığımız 'Arabuluculuk Grubu'nun 53 üyesi var. Bu grup dört önemli BM kararının çıkmasına ön ayak oldu ve bu kararlar uluslararası barış arabuluculuğunun çerçevesini oluşturdu" dedi.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPTI"
BM Genel Sekreteri Guterres'in arabuluculuk destek kapasitesinin artırılması konusundaki vizyonuna destek olma çağrısında bulunan Çavuşoğlu, "Bugünün çatışmalarını çözmek için arabuluculuk çok önemli bir araç ve Türkiye bu bağlamda üzerine düşen görevi yaptı." değerlendirmesinde bulundu.

"İKİ ÖNEMLİ SORUNA ODAKLANACAĞIZ"
Çavuşoğlu, konferansın teori ile uygulamalar arasındaki sinerjiyi oluşturma ve her iki alanda da iyileştirme amacı taşıdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Biz bugün iki önemli soruna odaklanacağız. Arabuluculuğu potansiyel olarak tüm çatışma alanlarında kullanabilir miyiz, kullanamaz mıyız? Önleme ve çözüm olmak üzere barış anlaşmalarının uygulamaya geçirilmesi noktasındaki arabuluculuk rolünü de değerlendiriyor olacağız."
Her tür çatışmanın önlenmesinde arabuluculuğun önemli olduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Avrupa'da Müslümanlara dönük yapılan saldırıların artışı arabuluculuğun en önemli ilgi alanlarından bir tanesi. Arabuluculuk ve önleme burada anahtar rolüne sahip" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, çok daha fazla arabulucunun eğitilmesi, kadınların ve gençlerinde bu sürece dahil edilmesi gerektiğini belirterek, bu konuda kapasite artırımına odaklanılmasının önemli olduğunu vurguladı" dedi.
Mevlüt Çavuşoğlu'nun mesajının ardından sırasıyla Timo Soini, Didier Burkhalter ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in mesajları yayınlandı. Konferansın açılış bölümünde Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Genel Müdürü Büyükelçi Burak Akçapar, bir sunum yaptı. "4. İstanbul Arabuluculuk Konferansı" çeşitli oturumlarla gün boyu devam edecek.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü
---------------------
-Konferansa katılanlar
-Açılış bölümü
-Burak Akçapar'ın sunumu
-Mevlüt Çavuşoğlu'nun videolu mesajı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: