Dha İstanbul- Bakan Zeybekci: "gümrük Birliği Güncellenmesinden İlk Etapta Ab Türkiye'den Daha Fazla Menfaat Sağlıyor"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:  *(Gümrük Birliği'nin güncellenmesi) "Böyle bir şey gerçekleştiğinde şu anda 150 milyar doların üzerinde olan dış ticaret hacmimiz,

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci:
*(Gümrük Birliği'nin güncellenmesi) "Böyle bir şey gerçekleştiğinde şu anda 150 milyar doların üzerinde olan dış ticaret hacmimiz, bir buçuk yıl içinde 200 milyar dolara, 5 yıl içerisinde de 300 milyar dolara çıkıyor"
*"Çok pozitif fırsatlar yaratan kaderin coğrafyası kaderi olan bir coğrafyanın da orta yerinde olan bir ülke. Bir çok sıkıntının yaşandığı da bir bölge burası. Sıkıntılar bölümü sürdürülebilir değil ama fırsatlar bölümü sürdürülebilir"

Haber-Kamera: Erhan TEKTEN / İSTANBUL DHA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İstanbul'da uluslararası yatırımcılarla istişare toplantısına katıldı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) tarafından düzenlenen toplantıda Bakan Zeybekci bir konuşma yaptı. Zeybekci Türkiye'de önümüzdeki dönemde pozitif bir dönem başlayacağını belirterek, “2016 yılının üçüncü çeyreğinde yaşadığımız eksi büyümeden sonra son çeyrekte yüzde 5'lik bir büyümeyle yıllık yüzde 2,9 bir büyümeyi gerçekleştirdik. 2016 yılında her şeye rağmen gerek yatırım teşviklerimizde ve yatırım ortamının iyileştirilmesinde, gerekse ihracatımıza vermiş olduğumuz desteklerimizle başlattığımız 2017 yılı ihracat seferberliğinin olduğu bir yıl olacaktır ve 2017 yılı Türkiye için ihracata dayalı büyümenin sürdürülebilir ve öngörülebilir şekilde devamlı hale geldiği bir yıl olacaktır. Devamı da gelecektir diye başlattığımız bütün tedbirleri hayata geçirdik. 2017 yılında bunu görmeye başladık. 2017 yılının birinci çeyreğinde yüzde 2,2'lik bölümünü ihracattan almış olduğumuz yüzde 5'lik büyümeyi yakaladık. 2017 yılının ikinci çeyreğinde bundan daha iyi bir büyüme bekliyoruz, yine ihracatın doğrudan vermiş olduğu destekle. Üçüncü çeyrekte de 2016 yılındaki işgal girişiminin arkasından gelen - darbe girişiminin olduğu zamana denk geliyor - eksi büyümeden dolayı baz etkisiyle yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme ve dördüncü çeyrekte Türkiye'de ihracatın büyümeye verdiği katkıyla son derece pozitif bir dönem başlayacak. Bunu sürdürülebilir hale getireceğiz. Yapılması gereken her şeyi yapacağızö dedi.

Reklam
Reklam

“SIKINTILAR BÖLÜMÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL AMA FIRSATLAR BÖLÜMÜ SÜRDÜRÜLEBİLİR"
Türkiye'nin bir fırsatlar ülkesi olduğunun altını çizen Zeybekci, “İbni Haldun'un dediği gibi 'coğrafya bir kaderdir'. Çok pozitif fırsatlar yaratan kaderin coğrafyası kaderi olan bir coğrafyanın da orta yerinde olan bir ülke. Bir çok sıkıntının yaşandığı da bir bölge burası. Sıkıntılar bölümü sürdürülebilir değil ama fırsatlar bölümü sürdürülebilir. Ve rahatsızlıklarımızı sıkıntılarımız biliyoruz. Ne yapmamız gerektiğini de biliyoruz. Ama dostlarımızın bizi anlamak ilgili sıkıntısını da anlıyoruz ve biliyoruz. Bu, dünyanın en kanlı en tehlikeli örgütüyle mücadele ederken belki şöyle bir iklim de yaşıyoruz; yaşadığımız durumun ciddiyetini vahametini bildiğimiz için dostlarımız da bizi anlıyorlardır bunun farkındadır diye varsayımla hareket ederek bazı şeyler yaparken anlatmayı ıskaladığımız, anlatmayı ihmal ettiğimiz bölümlerde dostlarımızın anlayamadığını da görüyoruz" şeklinde konuştu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLENMESİ
Bakan Zeybekci, AB ile yapılması planlanan Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ilgili olarak “Gümrük Birliğini güncellenmesini sanki Türkiye'ye sağlanacak bir hediye, bir bağış olarak gördüklerini görüyoruz. Bir yıl süren etki değerlendirme çalışmasını AB bağımsız bir kuruluşa yaptırdı. Türkiye olarak biz de bağımsız bir kuruluşa yaptırdık. Gümrük birliğinin hizmetler, kamu alımları, tarım, gıdayı ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişlemesinin iki tarafa etkilerini değerlendirdik. Böyle bir şey gerçekleştiğinde şu anda 150 milyar doların üzerinde olan dış ticaret hacmimiz, bir buçuk yıl içinde 200 milyar dolara, 5 yıl içerisinde de 300 milyar dolara çıkıyor. Bakın Türkiye'nin ihracatı demiyorum. Dış ticaret hacmimiz diyorum. Bu şekildeki Gümrük Birliği'nin güncellenmesi tek başına AB'nin kişi başına düşen milli gelirine olumlu katkıda bulunuyor. Genel milli gelirine olumlu etkide bulunuyor. Türkiye tek başına AB'nin toplam büyümesine etki ediyor. Gümrük Birliği'nin güncellenmesinden ilk etapta Avrupa Birliği Türkiye'den çok daha fazla menfaat sağlıyor." Dedi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü:
-----------------
-Bakanın gelişi
-Salondan detaylar
-Bakanın konuşması

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: