Dha İstanbul Bülteni - 2

1- THY, ABD UÇUŞUNDA LAPTOP DAĞITTI   Haber-Kamera: İbrahim YILDIZ / İstanbul DHA  İstanbul'dan ABD ve İngiltere'ye yapılacak olan direkt uçuşlarda laptop ve

1- THY, ABD UÇUŞUNDA LAPTOP DAĞITTI

Haber-Kamera: İbrahim YILDIZ / İstanbul DHA
İstanbul'dan ABD ve İngiltere'ye yapılacak olan direkt uçuşlarda laptop ve tablet kullanımına gelen yasaklamanın ardından bir çalışma yapan Türk Hava Yolları, bugün itibariyle ABD uçuşlarında business yolcularına laptop dağıtımına başladı. İngiltere uçuşlarında ise 12 Mayıs 2017 tarihinde başlanılacağı açıklandı.
Dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu şirketi unvanını elinde bulunduran Türk Hava Yolları, Amerika ve İngiltere uçuşlarına getirilen elektronik cihaz kısıtlamasına yeni bir çözüm geliştirdi. Yapılan yenilikte bugün itibariyle business yolcularına şahsi işlemlerinin takibi için özel tasarlanan laptoplar, sabah gerçekleşen THY'nin İstanbul New York seferinde dağıtıldı.

Reklam
Reklam

"UÇAKTA ÇALIŞMA FIRSATIMIZ OLACAK"
Los Angeles'e giden yolcu Mustafa Bülbül, "Bence çok iyi bir uygulama. Çünkü uzun seyahat iş için gittiğimizde kendi laptopumuzla çalışma fırsatımız oluyordu. Bu yasak nedeniyle engellenmişti. Türk Hava Yolları'nın dağıtacağı bu laptopla uçakta çalışma fırsatımız olacak. Bence çok olumlu" diye konuştu.

YOLCULAR ŞAHSİ İŞLERİNİ GÖKYÜZÜNDE KESİNTİSİZ GERÇEKLEŞTİRECEK
Konuyla ilgili olarak Türk Hava Yolları Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Amerika'ya seyahat eden business sınıfı yolcular, zengin içerikli kabin içi eğlence sistemi Planet'in ayrıcalıklarıyla seyahatlerini eğlenceli bir deneyime dönüştürürken, kabinde sunulacak yeni dizüstü bilgisayarlar sayesinde şahsi işlerinin takibini de gökyüzünden kesintisiz sağlayabilecekler. Uçuş öncesi kişisel bilgisayarlarını Türk Hava Yolları personeline teslim eden business sınıfı yolcular, uçak içinde şahsi işleriyle meşgul olabilmek için kabin personellerinden dizüstü bilgisayar (laptop) talep edebilecekler."

Reklam
Reklam

KAYITLAR OTOMATİK SİLİNECEK
ABD uçuşlarında dağıtılacak olan laptoplar, katlanarak tablet olma özelliğine ve ayrıca dokunmatik ekrana sahip. Bu dizüstü bilgisayarlar, yolcuların kişisel bilgilerini koruyabilecekleri bir güvenlik sistemi ile sunulacak. Yolcular, bilgisayar kullanımı sonrasında, arzu ederlerse verilerini harici bir saklama birimine (USB) kopyalayabilecek ve bilgisayar kapatıldığında yolcunun tüm kişisel çalışmaları otomatik olarak ve tamamen bilgisayardan silinecek.

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Yolculara laptop dağıtılması
-Kontuarlardan görüntüler
-Yolculardan görüntüler
-Yolcu röp.
-Detay görüntüler

=============================

2- İSTİKLAL CADDESİ'NDE SU BORUSU PATLADI

Haber-Kamera: Hasan YILDIRIM / İstanbul DHA
İstiklal Caddesi'ndeki altyapı çalışmaları sırasında iş makinesi operatörü İSKİ'nin su borusunu patlattı. Borunun delinmesiyle birlikte su büyük bir basınçla fışkırıp caddeye aktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Caddesi'nde yapılan altyapı çalışmalarında iş makinesi operatörü İSKİ'nin su borusunu patlattı. Büyük bir gürültüyle patlayan borudan sular metrelerce yüksekliğe fışkırdı.
İşçiler suyun basıncını azaltmak için iş makinesinin kepçesi ile su borusunun çevresini kapattı. İstiklal Caddesi'nden yürümek isteyenler zor anlar yaşadı. İşçilerin durumu İSKİ görevlilerine haber vermesiyle ana vana kapatarak su kesildi.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü:
------------------------
-İstiklal Caddesi'nde patlayan su borusu
-Basınçla etrafa fışkıran su
-Suyun işyerlerinin kepengine vurması
-Fışkıran suyun altından geçenler
-Sudan kaçmaya çalışanlar
-Suyun kesilmesi
-Genel ve detaylar

=============================

3- ŞOFÖRLER 200 LİRA YERİNE 17 LİRAYI TERCİH EDİNCE İSKELELER DOLUYOR

Haber-Kamera: Ali AKSOYER-Gülseli KENARLI-Güven USTA / İstanbul DHA
Yavuz Sultan Selim köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunun açılması ve ağır tonajlı araçlara zorunlu kılınmasının ardından şoförler masrafları azaltmak için Sirkeci - Harem arabalı vapur hattına yöneldi. Yasa gereği sadece sabah 10.00 akşam 16.00 saatleri arasında şehir içine girmelerine izin verilen Kamyonları, artık günün her saati feribot iskelelerinde görmek mümkün.Arabalı vapur kullanan kamyon şöförleri üçüncü köprünün hem uzaklığından hem de geçiş ücretlerinden şikayetçi.

İKİ KÖPRÜ AĞIR TONAJLI ARAÇLARA YASAKLANMIŞTI
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılmasının ardından kamyon ve Tırların Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanmaları yasaklanmıştı. Kaçak geçişlere uygulanan cezaların arttırılması ile birlikte sürücüler masrafları azaltmak için Sirkeci - Harem arasında çalışan arabalı vapurlarını kullanmakta buluyor.

Reklam
Reklam

ARABALI VAPURLAR AĞIR TONAJLI ARAÇLARIN İSTİLASINA UĞRADI
Bu nedenle Sirkeci-Harem arabalı seferleri uzun süredir adeta bir kamyon istilasına uğramış durumda. Eskiden neredeyse sadece küçük araçların kullandığı hatta bugün artık kamyonlar tarafından kullanılıyor. Büyük tonajlı araçların yarattığı kuyruk ve bekleme sürelerini arttırmaları nedeniyle artık küçük araç sürücüleri, boğaz köprülerini ya da Avrasya tünelini kullanarak kıta değiştiriyor. Bu nedenle artık Feribotlarda ve iskelelerde ki bekleme alanlarında neredeyse sadece ağır tonajlı araçlar görünüyor.

YASAK SAATLER DE GEÇİYORLAR
Öte yandan yasa gereği ağır tonajlı araçlar İstanbul'un içinde sabah saat 10.00 ile akşam 16.00 saatleri arasında gerebiliyor. Ancak şu anda günün her saatinde feribotlarda ve iskelelerde kamyonları görmek mümkün. Sabah saat 08.30 ile 09.30 saatleri arasında yaptığımız çekimlerde Sirkeci Feribot iskelesi ve ve feribotlar tıka basa kamyonlarla yüklü olduğu görüldü. Yasak saatlerde şehir içine girdiği tespit edilen kamyon şoförlerine 95 lira para cezası kesiliyor ARABALI

Reklam
Reklam

VAPURA BİNMELERİNİ ENGELLEYECEK BİR YASA YOK
Küçük araç sürücülerinin de tepkisini çeken kamyonların arabalı vapura binmesini engelleyecek bir yaptırım ise bulunmuyor. Arabalı vapurların ağır tonajlı araç taşımasını kısıtlanmadığını belirten yetkililer, zaman zaman bazı çok ağır tonajlı ve akışı etkiyecek kadar büyük araçların geri çevrildiğini onu dışında kısıtlama olmadığını belirttiler.

200-250 LİRA YERİNE 17 LİRAYA GEÇİYORLAR
Arabalı vapur kullanan kamyon şoferleri ikinci köprünün hem uzaklığından hem de geçiş ücretlerinden şikayetçi, Şoförler Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolunu kullandıklarında yaklaşık 200-250 lira maliyet yüklerinin olduğunu ve zamandan kaybettiklerini belirtiyor. Sirkeci-Harem arasında ise yüksek tonajlı araçlar için geçiş ücreti ise sadece 17 lira.

Görüntü Dökümü:
-----------------------
-Havadan Sirkeci feribot iskelesinin ve feribotların görüntüsü,
-Kamyon şoförleriyle röportaj,
-İskeleden görüntüler
-Kamyonlar ve detaylar

=============================

4- HIDRELLEZ COŞKUSU SOKAĞA TAŞTI

Reklam
Reklam

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ / İstanbul DHA
'Baharın müjdecisi' kabul edilen Hıdrellez (Kakava) Şenlikleri İstanbul Avcılar'da yüzlerce kişinin katılımı ile coşku içerisinde kutlandı. Firuzköy Mahallesi'ndeki kadınların oluşturduğu müzik grubu türküler söyledi, maniler okudu, Roman havaları göbek attı.
Firuzköy Vakfı tarafından Firuzköy Mahallesi'nde geleneksel hale gelen Hıdrellez Kutlamaları saat 19.30'da Avcılar Belediyesi Kent Enstitüsü önünde başladı. Üzerlerinde bir birinden renkli kıyafetleri bulunan kadınlar başta 'Damat halayı' olmak üzere çeşitli oyunlar oynadıktan sonra kutlamaların yapılacağı kapalı semt pazarına kadar yürüdü. Büyük bir Türk bayrağı açan kadınların önünde Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Firuzköy Vakfı Başkanı Vefa Alcan yürüdü. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş ilgi ile izlenirken yolda bulunanlar ve evlerinin balkonuna çıkanlar cep telefonları ile renkli yürüyüşü görüntüledi. Zaman zaman bulundukları yerde oyunlara eşlik etti. Yolda 3 ayrı ateşin üzerinden dilek tutarak atlayanlar kapalı semt pazarını doldurdu. Burada oluşturulan stantlarda gelenlere kuru yemiş, dondurma, patlamış mısır, çay, kahve, soyulmuş salatalık ikram edildi. Buradaki bir ağaç 'Dilek ağacı'na dönüştürülürken, dilekte bulunmak isteyenler kordele veya bez bağladı.

Reklam
Reklam

ANNE VE NİNELERDEN KORO VE GÖBEK
Firuzköy Mahallesi'ndeki çoğu yaşlı 25 kadar kadından oluşan kadınlar korosu 'Sefa getirdiniz dostlar' ile başladıkları konserlerinde sevilen bazı türkü ve şarkıları birlikte söylerken sahnede göbek attı, şiirler, maniler okudu. Firuzköy Cemevi'nden gelen gençler sahnede semah döndü. Çığlık Sanat Atölyesi Genel Yönetmeni Cemal Uçarman
Alevi kültürünü simgeleyen oyunundan bir bölümü canlandırdı.
Hıdrellez kutlamaları Avcılar Belediyesi Halk Oyunları Ekibi ve korosunun konseri ile gece yarısına kadar süren etkinliklere bu sabah da Küçükçekmece Gölü kıyısında çeşitli etkinliklerle devam etti.

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Avcılar'daki Hıdrellez kutlamalarından görüntüler
-Sokakta oynayan atan kadınlar
-Ateşin üzerinden atlayanlar
-Bayrakla yürüyen mahalle sakinleri
-Mahalledeki kadınlardan oluşan koro
-Genel ve detay görüntüler

==================================

5- NİSAN AYINDA 14 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERİLDİ

Haber: İbrahim YILDIZ / İstanbul DHA
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, 2017 yılı nisan ayı verilerine göre, havalimanlarından 14 milyon 777 bin yolcunun hizmet aldığı ve 150 bin 380 uçak trafiğinin gerçekleştirildiği açıkladı.
Konuyla ilgili olarak DHMİ basın müşavirliğinden yapılan açıklamada, Nisan ayı verilerine göre Türkiye genelinde havalimanlarından hizmet alan yolcu sayısı iç 8 milyon 705 bin 200, dış hatlarda ise 6 milyon 44 bin 104 oldu. Direkt transit yolcu sayısı ile birlikte Nisan ayında 14 milyon 777 bin 820 yolcuya hizmet sunuldu. Nisan ayında havalimanlarının uçak trafiği iç hatlarda 73 bin 888, dış hatlarda ise 44 bin 4 olarak gerçekleşti. Üstgeçiş (overflight) trafiğinde artış eğilimi Nisan ayında da devam etti. 32 bin 416 üst geçiş (overflight) trafiği ile birlikte Nisan ayında hizmet verilen toplam uçak sayısı 150 bin 308 adet oldu. Havalimanları yük (kargo, posta ve bagaj) trafiği Nisan ayı itibarıyla iç hatlarda 65 bin 720 ton, dış hatlarda 199 bin 646 ton, toplamda ise 265.366 tona ulaştı. 2017 yılı Nisan sonu (4 Aylık) gerçekleşmelerine göre; hizmet verilen toplam uçak trafiği (üstgeçişler dâhil) 536 bin 42, toplam yolcu trafiği (direkt transit dâhil) 50 milyon 292 bin 77, yük (Kargo+Posta+Bagaj) trafiği ise 906 bin 52 ton olarak gerçekleşti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: