Dha İstanbul Bülteni - 4

- (ÖZEL) BEYOĞLU'NDAKİ 3 KATLI BİNA BÖYLE ÇÖKTÜ * Bina çöküyor, etrafı toz bulutu kaplıyor; o anlarda çevredekiler de panikle kaçıyor. Haber:

- (ÖZEL) BEYOĞLU'NDAKİ 3 KATLI BİNA BÖYLE ÇÖKTÜ

* Bina çöküyor, etrafı toz bulutu kaplıyor; o anlarda çevredekiler de panikle kaçıyor.

Haber: Hasan YILDIRIM / İstanbul DHA
Beyoğlu Kurtuluş Deresi üzerinde daha önceden boşaltılan ve yıkımı devam eden üç katlı binanın çökme anı güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, bina saniyeler içinde yerle bir oluyor. Çökme sırasında etrafı toz bulutu kaplıyor. O anlarda çevredekiler koşarak binadan uzaklaşıyor.

Görüntü Dökümü:
-------------------------
-Binanın çökmesi
-Çevredekilerin kaçması
-Toz bulutu

Reklam
Reklam

dhafeed

31.01.2017 - 15.45 Haber Kodu : 170131118

===========================

- REİNA SALDIRISIYLA İLGİLİ 14 ŞÜPHELİNİN TUTUKLANMASI İSTENDİ (2)

Haber: Ümit TÜRK İstanbul / DHA
Yılbaşı gecesi 39 kişinin öldüğü Reina saldırısına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltında bulunan 14 kişi savcılık sorgusunun ardından "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Savcılık şüpheliler arasında yer alan İlyas Mamaşaripov hakkında ayrıca "39 kez kasten öldürme suçuna yardım" suçundan da tutuklama talebinde bulundu.
Ortaköy'deki ünlü eğlence kulübü Reina'da gerçekleştirilen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 14 şüphlei bugün emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye getirildi.
Soruşturmayı yürüten savcıya ifade veren 14 şüphelinin tamamı da tutuklanmaları talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Savcılık, şüpheliler Marhaba Abduloeva, Khıkmatıllo Zokırov, Kamil Ahmed, İlyas Mamaşaripov, Firuze Kasım, Yasin Mehmet, Ruzı Aılı, Ömer Faruk, Nurmuhammad Mamat, Duolaıtı Maımaıtıaılı, Ali Maimatimin, Abduweli Yasin, Abdu Mehmet Aziz, Abdulkeremu Maımaıtıabudula'nın "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklanmasını talep etti. Savcılık ayrıca şüpheliler arasında yeralan İlyas Mamaşaripov hakkında ayrıca "39 kez kasten öldürme suçuna yardım" suçundan da tutuklama talebinde bulundu.

Reklam
Reklam

===========================

CHP'Lİ TEKİN: VATANDAŞLARIMIZ ÇOK ŞÜKÜR HAYIRLI İŞLERE 'HAYIR' DİYOR

Haber-Kamera: İdris TİFTİKÇİ / İstanbul DHA
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, referandum çalışmaları kapsamında Kadıköy'de Salı Pazarı esnafını ziyaret etti. CHP'li Tekin, pazarda esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti, sorunlarını dinledi.
Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve CHP İstanbul İl Başkanı Canpolat ile beraberindeki partililer Kadıköy'deki Salı Pazarı esnafla biraraya geldi.
Esnafın sorunlarını dinleyen Tekin vatandaşın nabzını yoklamak için sokağa indiklerini belirterek, "Ünlü Salı Pazarı herkes tarafından bilinir. Ortalama 80 veya 100 bin insanın ugradığı bir alandır.
Buraya her semtten her bölgeden insanlar geliyor. Pazarın nabzını yoklayalım ne oluyor ne bitiyor diye? Öncelikle olağanüstü bir işsizlik, yoksulluk ve sefaletle karşı karşıya insanlar. Alım gücü gittikçe düşmüş. Bu manzarayı aslında ülkenin dört bir tarafında görüyoruz. Ülkede esnafların kepenk kapattığını bir manzarayla karşı karşıyayız. Türkiye'de ekonomide büyük bir yangın var; ama itfaiyeciler ortada yok. İtfayeciler neyle meşgul? Türkiye'nin ihtiyacı olmayan sadece bir kişiyi memnun etmek için bir çaba içindeler. Bizde vatandaşın nabzını yokluyoruz. Vatandaşlarımız çok şükür hayırlı işlere 'hayır' diyor" ifadesini kullandı.
Gürsel Tekin ver beraberindeki CHP'liler, esnafa yaptıkları ziyaretin sonunda vatandaşlara lokma dağıttı.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü:
------------------------
-Tekin ve Canpolat'ın esnafı ziyaret etmesi
-Tekin 'in açıklaması
-Lokma dağıtılması

31.01.2017 - 15.25 Haber Kodu : 170131108

===========================

- ABD'YE 4 GÜNDE 58 KİŞİ UÇAMADI

Haber: Faik KAPTAN - Murat ÇAKIR / İstanbul DHA
ABD tarafından 7 ülkenin vatandaşlarına konulan giriş yasağı nedeniyle 4 günde 58 kişinin İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan uçamadığı öğrenildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 ülke vatandaşlarına getirdiği ABD'ye giriş yasağı nedeniyle Atatürk Havalimanı'ndan ve İstanbul aktarmalı olarak ABD'ye 4 günde 58 kişi uçamadı. Cumartesi 10, Pazar günü 42 kişi Pazartesi de 4 kişi, bu sabah da 2 kişi uçuş yapamadı. Pazar günü uçamayanların 10'u İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışlı, 32'si ise İstanbul aktarmalı yolcular oldu. Pazartesi günü ise yine İstanbul Atatürk Havalimanı çıkışlı 4 kişi ABD'ye uçamadı.
Bu arada ABD'ye uçamayan 56 kişinin THY yolcusu olduğu belirtildi. Bu sabah erken saatlerde İstanbul'dan Paris'e oradan da transit olarak ABD'ye uçacak Air France Fransız Havayollarına ait iki yolcunun da Atatürk Havalimanı'ndan uçurulmadığı öğrenildi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriyelilerin ülkeye girişini durdurması; İran, Irak, Libya, Sudan, Somali ve Yemen vatandaşlarına da 3 aylık vize kısıtlaması getiren kararnamesi bu ülkede 9 noktaya uçan Türk Hava Yolları'nı da etkiledi. Vizesi veya yeşil kartı bulunmasına rağmen uçuşu engellenen ülke vatandaşlarının rezervasyonlarında değişikliğe giderek, kararın iptal olmasını beklemeye başladığı öğrenildi

Reklam
Reklam

===================================

- SULTANBEYLİ'DE BİR İŞYERİNDE YANGIN ÇIKTI

Haber - Kamera: Uğur AYAZSIN/ İSTANBUL DHA
Sultanbeyli'de otomotiv dükkanı ve yedek parça deposunda çıkan yangın çok sayıda itfaiye ekibinin müdahalesiyle 1 saatte kontrol altına alındı. Maddi hasarın olduğu yangından ölen ya da yaralanan olmadı

Sultanbeyli Hasanpaşa Mahallesi Fatih bulvarında bulunan bir otomotiv firmasında saat 15.30'da yangın çıktı. Tek katlı iş yerinin araç parçaları bulunan deposunda henüz bilinmeyen bir şekilde çıkan yangın kısa sürede iş yerine sıçradı. Plastik malzemelerin bulunduğu depodaki yanma nedeniyle gökyüzünü siyah dumanlar kapladı. İhbar üzerine yangına çok sayıda itfaiye ekibi ve su tankı gönderildi. İtfaiye erleri iş yerinin her cephesinden yangına müdahale etti.

1 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI
Yangın, yaklaşık 1 saatlik çalışmanın sonunda kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle olay yerine gelen polisler çevre güvenliği aldı. Cadde trafiği kontrollü bir şekilde sağlandı. Sağlık ekipleri ise, olay yerinde hazır bulundu. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı.

Reklam
Reklam

TRAFİK YOĞUNLUĞU YAŞANDI
Yangın nedeniyle bölgeye gelen itfaiye ekipleri nedeniyle Fatih Bulvarında trafik yoğunluğu yaşandı. Görgü tanıkları yangının elektrik kontağından çıktığını ve bir anda büyüdüğünü iddia ettiler. Polis, olayla ilgili inceleme başlattı.

Görüntü Dökümü:
--------------------------
-Yanan iş yeri
-İtfaiye
-Siyah dumanlar
-Polis, zabıta, sağlık ekibi
-Çevredekiler
-İtfaiyenin müdahalesi
-İtfaiyenin kapıyı kırması
-Caddede trafik oluşması
-Görgü tanıkları ile röportajlar
Genel ve detay

31.01.2017 - 16.11 Haber Kodu : 170131130
31.01.2017 - 16.31 Haber Kodu : 170131147

=============================

- REİNA SALDIRGANIN EYLEM TALİMATINI İÇEREN SES KAYDI BULUNDU

Haber: Ümit TÜRK / İstanbul DHA
Yılbaşı gecesi 39 kişinin öldüğü Reina saldırısına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltında bulunan 14 kişi savcılık sorgusunun ardından "Silahlı terör örgütü üyeliği" ve "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarından tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edildi. Savcılık, şüpheliler arasında yer alan İlyas Mamaşaripov hakkında ayrıca "39 kez kasten öldürme suçuna yardım" suçundan da tutuklama talebinde bulundu.

Reklam
Reklam

Ortaköy'deki ünlü eğlence kulübü Reina'da düzenlediği saldırıyla 39 kişiyi öldüren Abdulkadir Masharipov ile bağlantılı oldukları belirlenen 14 kişinin tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri hakimlikteki sorguları devam ediyor. Soruşturmayı yürüten savcılık, şüphelilerin terör saldırganıyla ilgili bağlantılarını ve DEAŞ terör örgütü içerisindeki konumları hakkında hakimliğe gönderdiği sevk yazısında önemli tespitlere yer verdi.

REİNA SALDIRGANIN EYLEM TALİMATINI İÇEREN SES KAYDI BULUNDU
Savcılığın sevk yazısında tüm şüphelilerin DEAŞ terör örgütü üyesi olduğu belirtildi. Şüpheli İlyas Mamaşaripov'un saldırının planlama aşamasında yer aldığı belirtilerek, DEAŞ terör örgütünde emir düzeyinde olan Hoca Aka isimli kişinin yardımcısı olduğu ve örgüt içerisinde Yusuf kod ismini kullandığı belirtildi. Şüphelinin Reina saldırganı ile eylem öncesi aileleriyle birlikte aynı evde 20 gün birlikte kaldığı vurgulanan yazıda, şüpheli İlyas Mamaşaripov'un Başakşehir'de yapılan ev aramasında Abdulkadir Masharipov'a ait içinde eyleme ilişkin şifreli ses talimatının bulunduğu tabletin de ele geçirildiği belirlendi. Ayrıca ele geçirilen dijital materyallerde, terör örgütü DEAŞ militanlarına ait çatışma bölgelerinden görüntülerin bulunduğu, DEAŞ'ın flamaları ile askeri kamufulajların ele geçirildiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

"BURALARDA KALIRSANIZ ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ"
Şüpheli Marhaba Abduloeva'nın da, Mamaşaripov'un eşi olduğu ve DEAŞ militanı olduğu belirtilerek, saldırganın Reina eylemini gerçekleştirdiği sıralarda eşine, 'Buralarda kalırsanız zarar görürsünüz' diyerek 20 gündür birlikte kaldıkları evden ayrıldığı belirtildi.

TELEGRAM PROGRAMI BULUNDU
Şüphelilerden Firuze Kasım'ın, Başakşehir'de yapılan ev aramasında askeri kamufulajlar elde edildiği, DEAŞ'ın haberleşme amaçlı kullandığı telegram programının bulunduğu, bu programda şüphelinin kod adının Umm Havva olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

SALDIRGANIN TAKSİ PARASINI ÖDEDİ
Şüpheli Nurmuhammad Mamat'ın ise reina saldırganı Abdulkadir Masharipov'un eylem sonrası 3 taksi değiştirerek geldiği Zeytinburnu'ndaki Mölcer Dağ Cafe'de kendisine 40 TL taksi ücretini ödeyen kişi olduğu belirtildi.

SALDIRGANIN KAÇMASINDA VE BARINMASINDA YARDIMCI OLDULAR
Şüpheliler Ömer Faruk, Ali Maimatimin, Abduweli Yasin, Kamil Ahmed'in de Reina saldırganı Abdulkadir Masharipov'un eylem sonrası geldiği Zeytinburnu'ndaki Mölcer Dağ Cafe'de karşıladığı, kaçmasında ve barınmasında yardım ettiği ifade edildi.

Reklam
Reklam

KAÇMASINDA GÖREV ALDI
Şüpheli Abdu Mehmet Aziz'in soruşturma kapsamında daha önce tutuklanan Samet Ehed ile birlikte Reina saldırganı Abdulkadir Masharipov'un araçla taşınması ve naklinde görev aldığı belirtildi. Şüpheli Ruzı Aılı'nin de, Reina saldırganı Abdulkadir Masharipov'u karşılayan ve yardım eden açık kimliği belirlenemeyen DEAŞ militanıyla iltisaklı olduğunun tespitine yer verildi.

KAÇARKEN YAKALANDI
Şüpheli Yasin Mehmed'in de, Reina saldırganı Masharipov'un eylem öncesi ve sonrasında araç ile taşıdığı, örgütün amaçları doğrultusunda faaliyette bulunduğu belirtilerek, şüphelinin 4 Ocak günü yapılan operasyonda kullandığı aracı terk edip kaçarken yakalandığı belirtildi.

SALDIRGANIN ZEYTİNBURNU'NDA SAKLANDIĞI EVİN KİRACISI
Duolaıtı Maımaıtıaılı'nin de, saldırgan Masharipov'un eylemin ardından Zeytinburnu'nda saklandığı evin kiracısı olduğu belirtildi. Duolaıtı Maımaıtıaılı'nin evinde yapılan aramada saldırgan Masharipov'a ait üzerinde kan izleri bulunan sigara paketinin bulunduğu ayrıca, Masharipov'a eylem sonrası Zeytinburnu'ndaki cafede verilen montun ele geçirildiği belirtildi.

SALDIRGANA KONUM BİLGİSİ GÖNDERDİ
Abdulkeremu Maımaıtıabudula'nın da saldırgan Masharipov'un saklandığı Zeytinburnu'ndan Pendik'e naklinin gerçekleştirilmesi için DEAŞ militanlarına konum bilgisi gönderdiği tespitine yer verildi.

SALDIRGANIN EŞİ VE ÇOCUKLARINI PENDİK'E GÖTÜRDÜLER
Khıkmatıllo Zokırov'un ise, Reina eyleminin planlanmasında ve gerçekleştirilmesinde aktif rol oynayan firari şüpheli Baro kod adlı Osman Sadırow ile irtibatlı olduğu, saldırıdan bir gün sonra 2 Ocak günü saat 03.00'te Baro kod adlı Osman Sadırow ile birlikte saldırgan Masharipov'un eşi ve iki çocuğunu araçla Pendik'e götürdüğü bilgisine yer verildi. Saldırgan Masharipov'un da aynı gün başka araçla örgüt elemanlarınca Pendik'e götürülmek istendiği ancak kolluk güçlerince bulunduğu aracın farkedilmesi üzerine Pendik'e gidemediği belirtildi.

Şüphelilerin hakimlikteki ifadeleri devam ediyor.

==========================

-CHP PM UYESİ AVUKAT SALİHA SERA KADIGİL ADLİYEDE...

Haber: Özden ATİK / İstanbul, DHA
"Bilal Erdoğan'a Hakaret" davasında ifade vermek için geldiği adliyede, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" ve "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçlamasıyla yürütülen bir başka soruşturmada gözaltına alınan CHP Parti Meclisi Uyesi, avukat Saliha Sera Kadıgil adliyeye getirildi. Polis eşliğinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'na getirilen Kadıgil, ifadesi alınmak üzere kalemde bekletiliyor. Kadıgil'in ifadesini, soruşturmayı yürüten Savcı Umut Tepe alacak. Bu arada aralarında Barış Yarkadaş'ın olduğu CHP'liler de adliyede destek için bekliyor.

==================================

- FETÖ'NÜN İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YAPILANMASIYLA İLGİLİ İKİNCİ İDDİANAMESİ DE TAMAMLANDI

Haber: Ümit TÜRK İstanbul / DHA
İddianamede, CHP'nin eski danışmanlarından Fatih Gürsul'un da arasında olduğu 10'u tutuklu 40 şüpheli hakkında "Terör örgütü üyeliği"' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından FETÖ'nün akademik yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında örgütün İstanbul Üniversitesi'ndeki yapılanmasına yönelik hazırlanan iddianame tamamlandı.

20'Sİ BYLOCK KULLANICISI
İddianamede, CHP'nin eski danışmanlarından ve eski İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Gürsul'un da aralarında bulunduğu 20 şüphelinin ByLock kullandığı, 7 şüphelinin ise firari olduğu ve hakkında yakalama kararı bulunduğu belirtildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın onayına sunulan iddianamede, 10'u tutuklu 40 şüpheli hakkında "Terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İLK İDDİANAME MAHKEME TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞTİ
Örgütün İstanbul Üniversitesi'ndeki yapılanmasına ilişkin aralarında profesörlerin de bulunduğu 12'si tutuklu, 5'i firari 45 sanık hakkında hazırlanan ilk iddianame İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Buradaki şüpheliler hakkında da, "Terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

===============================

- BAKAN ZEYBEKCİ: ÖNÜMÜZDEKİ 10 YILDA TÜRKİYE ENERJİ ÜRETİMİNİ 2 KATINA ÇIKARMAK ZORUNDA

* Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,
"Sadece önümüzdeki 10 yılda Türkiye enerji üretimini 2 katına çıkarmak zorunda. Geçtiğimiz 10 yıl içinde biz 2 katına çıkardık bunu hatta 2 katından fazla çıkardık, 32 bin megawattan, 78 bin megawatta çıktı." "Önümüzdeki 10 yıl içinde bunu ikiye bir daha katlayacağız, katlamak zorundayız çünkü Türkiye'nin ekonomik büyümesinin gerekliliği bu. 200 milyar doların üzerinde önümüzdeki 10 yılda Türkiye enerji alanında yatırım yapacak. Bunun 50-60 milyar doları yenilenebilir enerji alanlarında olacak."
(Türkiye-Fransa ekonomik ilişkileri)"Şu anda taşımacılarımıza tahsil edilen 30 bin adet tek tip, 700 tane de çok girişli geçiş izni yetersiz. Bunu çok küçük bir gayret ile 30 bini, 35 bine çıkarırsak, 700'ü de bin- bin 500'lere çıkarırsak Türkiye olarak böyle bir problemden kurtulmuş oluruz."

*Fransa DışTicaret, Turizm ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Devlet Bakanı Matthias Felk "Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız şirketleri 100 bin istihdam yaratmakta. Bu zenginliği yaratarak iki tarafa da fayda sağlıyor. Fransa olarak Türk yatırımlarını kendi ülkemizde ağırlamak istiyoruz, özellikle istihdam yaratan sektörlerde. Fransa'da bu konularla ilgili reformlar gerçekleştiriliyor."

Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: Güven USTA / İstanbul DHA
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Fransa DışTicaret, Turizm ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Devlet Bakanı Matthias Felk, Türkiye-Fransa Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi toplantısına katıldı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Zeybekci, "Türkiye AB ile ekonomik anlamda çok başarılı bir entegrasyona doğru gidiyor. Bugün ihracatın yüzde 49.5'unu AB'ye yapıyor, ithalatın yüzde 41-42'sini AB'den yapıyor. Türkiye, son 10 yılda 175.5 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişinin yüzde 75'ini AB'den alıyor. AB'de bu figürlerin içinde, Fransa toplam ticaret hacmimizde 6. sırada. Doğrudan yabancı sermaye girişinde de Fransa'nın Türkiye'deki payı 10. sırada. Fransa ve Türkiye tarihi ilişkilerimizde, ekonomik büyüklüklerimiz için bunun çok daha gelişebileceğine inanıyorum" dedi.

ENERJİ YATIRIMLARI
Bakan Zeybekci, "Sadece önümüzdeki 10 yılda Türkiye enerji üretimini 2 katına çıkarmak zorunda. Geçtiğimiz 10 yıl içinde biz 2 katına çıkardık bunu, hatta 2 katından fazla çıkardık, 32 bin megawattan, 78 bin megawatta çıktı. Önümüzdeki 10 yıl içinde bunu ikiye bir daha katlayacağız, katlamak zorundayız çünkü Türkiye'nin ekonomik büyümesinin gerekliliği bu. 200 milyar doların üzerinde önümüzdeki 10 yılda Türkiye enerji alanında yatırım yapacak. Bunun 50-60 milyar doları yenilenebilir enerji alanlarında olacak. Türkiye bu alanlardaki yatırımlarını önemli bir şekilde destekleyecek" dedi.

NÜKLEER SANTRALLER
Zeybekci, "Türkiye bu arada Mersin ve Sinop nükleer santralleri konusunda da çok hızlı bir şekilde çalışmalarını devam ettiriyor. 2023 cumhuriyetimizin 100. yılında Bu nükleer santrallerin de hayata geçmesini istiyoruz. Bunlardan Sinop, Fransa-Türkiye açısında farklı anlam ifade ediyor. Türkiye bu hedeflere ulaşabilmek için şu anda dünyada en iddialı yatırım teşvik sistemini hayata geçirdi" diye konuştu.
Zeybekci, Yatım teşvikinin zor iklimin yaşandığı 2016'da hayata geçirdiklerini belirterek, bu yatırım teşvik sisteminin dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olduğunu söyledi.

İKİ ÜLKENİN KARŞILIKLI YATIRIMLARI
Bakan Zeybekci, "Türkiye'de Fransız yatırımlarının toplamı 6.8 milyar dolar seviyesinde ve bin 430 tane Fransız şirketi var. Türkiye'nin de Fransa da 53 adet yatırımı var, bu da yaklaşık olarak 800 milyon dolar civarında." dedi.

FRANSA İLE EKONOMİK İLİŞKİLER
Bakan Zeybekci, Türk müteahhitlik şirketlerinin başarılarında söz ederek şunları kaydetti:
"Bu alanı Türk-Fransız şirketleri için gerek Türkiye'de, gerek Fransa'da gerekse üçüncü ülkelerde çok önemli bir işbirliği fırsatı alanı olarak görüyorum. Sınırlamalar, kısıtlamalar, yasaklar her iki ülke anlamında bunun kazananı olmaz. Bunun mutlak ve mutlak kaybedeni olur. Birisi az kaybeder, diğeri daha fazla kaybeder. Ama kısıtlamaların, yasaklamaların olmadığı, engellerin olmadığı ticaret ortamında her iki tarafta kazanır. Bazı kısıtlamalarımız var. Fransa ile ticaret hacmimizin artmasıyla doğru orantılı bir şekilde taşımacılık kotalarımızın da artması gerekiyor. Şu anda taşımacılarımıza tahsil edilen 30 bin adet tek tip, 700 tane de çok girişli geçiş izni yetersiz. Bunu çok küçük bir gayret ile 30 bini, 35 bine çıkarırsak, 700'ü de bin-bin 500'lere çıkarırsak Türkiye olarak böyle bir problemden kurtulmuş oluruz. Turizm ve sağlık turizminin ilki ülke arasında çok önemli bir fırsat alanı olarak görüyorum. Ortak sağlık turizmi projeleriyle iki tarafında şirketlerinin çok önemli bir şekilde başarılar elde edebileceğine inanıyorum. Çünkü Türkiye bölge coğrafyasının orta yerinde turizm de ve sağlık turizmin de dünyada çok önemli özelliklere sahip olan bir ülke. Fransa da turizmde son derece başarılı. Ama biz şu anda turizm anlamında dünyada 6., Avrupa'da 4. Ziyaret edilecek ülkeyiz."

"BU ZOR ORTAMA RAĞMEN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ORTAKLIK ÖNEMLİ"
Fransa Dış Ticaret, Turizm ve Yurtdışında Yaşayan Fransızlardan Sorumlu Devlet Bakanı Matthias Fekl, yılın başında Türkiye'de meydana gelen terör saldırılarını dikkat çekerek şunları söyledi "Fransa her zaman için Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdi ve bizler terör saldırılarının kurbanı olduk. Fransa'nın Türk halkı ile dayanışmasının tekrar altını çizmek istiyorum. Bu barbar saldırıların etkisinde kaldınız ve Fransa olarak yine, değerlerimize, insan haklarına, özgürlüklere ve özellikle de ifade ve basın özgürlüğüne önem veriyoruz. Bu zor ortama rağmen iki ülke arasındaki ortaklık önemli. Bu, küresel bir ortaklıktır. Fransız şirketleri Türk ortakları ile birçok alanda, stratejik alanlara yatırım yaptılar. Bütün bu işbirlikleri iki ülkenin güçlenmesine katkı sağlamakta ve çok sayıda istihdam yaratmakta. Çünkü Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız şirketleri 100 bin istihdam yaratmakta. Bu zenginliği yaratarak iki tarafa da fayda sağlıyor. Fransa olarak Türk yatırımlarını kendi ülkemizde ağırlamak istiyoruz, özellikle istihdam yaratan sektörlerde. Fransa'da bu konularla ilgili reformlar gerçekleştiriliyor."

TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİ
Matthias Fekl, Türkiye ve Fransa arasında 14 milyar AVRO'luk bir ticaret hacmi olduğunu belirtti. Felk, Türkiye'nin 2023 hedeflerine dikkat çekerek, "Türkiye-Fransa JETCO'su ile beraber şirketlerimizde harekete geçerek, modern Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermek için çalışıyorlar. Gıda sanayinde, hızlı tren alanında ya da uzay alanında. JETCO toplantıları aynı zamanda ekonomik diyaloğu daha da dinamikleştirip, ivme kazandıracak. İki ülke arasında potansiyele tam olarak ulaşmadık, ilişkilerimizi geliştirmeli, yatırımlarımızın gelişmesini sağlamalıyız" diye konuştu.

Görüntü Dökümü:
-------------------
- Zeybekci'nin açıklamaları
- Flek'in açıklamaları
- Detaylar

31.01.2017 - 17.39 Haber Kodu : 170131168

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: