- FETÖ'NÜN MEDYA YAPILANMASI DAVASINDA İKİNCİ GÜN...
Haber: Ümit TÜRK, İstanbul / DHA
FETÖ'nün medya yapılanmasına yönelik aralarında Said Sefa, Atilla Taş, Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun da bulunduğu 25'i tutuklu 29 sanığın yargılandığı davada sanıkların savunmasına devam edildi.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada yakalamalı sanık Said Sefa dışında tutuklu sanıkların tamamı hazır bulundu. İlk olarak Emre Soncan savunmasını yaptı.
"HİÇBİR TARİKATA CEMAATE ÜYE DEĞİLİM"
Gazetecilik hayatına 2004'de girdiği Zaman Gazetesi'nde başladığını ve uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı ve savunma muhabiri olarak görev yaptığını anlatan Soncan, "Meslek hayatım boyunca hiç bir tarikata, cemaate, örgüte veya ideolojik gruba dahil olmadım. Sarı basın kartı sahibiyim. Tek bir cebir iddiası gösterilmeden terör örgütü üyesi olarak tutuklanıp hapishaneye kondum" diye konuştu.
"VERDİĞİM MÜLAKAT O GÜN SUÇ SAYILMADI"
İddianamede atfedilen suçlamalara ilişkin konuşan Soncan, 2015 yılında bir gazeteye verdiği mülakaatta cumhurbaşkanını eleştirmesinin o gün hiçbir şikayete ve soruşturmaya konu olamamasına rağmen iddianamede suç olarak gösterildiğini belirterek, söz konusu mülakatta nefret, şiddet veya hakaret içeren herhangi bir kelime sarf etmediğini, ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
"POLİSE KENDİM TESLİM OLDUM"
ABD, İngiltere ve Avrupa'nın birçok ülkesine vizesi olduğunu ifade eden Soncan, beni "kaçma şüphesi var" diye tutukladılar. Halbuki isteseydim bu ülkelere gidebilirdim. Ancak, hakkımda soruşturma başlatıldığını öğrenince ben kendim gidip polise teslim oldum" dedi. Bank Asya'da bulunan hesabın ise Zaman Gazetesi'nde çalıştığı dönemde maaş hesabı olarak açtırıldığını belirten Soncan, burada biriken 31 bin TL'yi de söz konusu bankayı kurtarma çağrılarının yapıldığı dönemde büyük kısmını çekerek araba aldığını söyledi.
"DARBE KARŞITI TWEETLERİM DOSYAYA KONULMADI"
Sosyal medya paylaşımlarına ilişkin de konuşan Soncan, iddianameyi hazırlayan savcının darbe karşıtı tweetlerini görmediğini sadece, "Darbenin arkasında Gülen grubunun olduğunu düşünmüyorum" şeklinde attığı tweeti öner çıkardığını savundu. Soncan, 15 Temmuz günü attığı tweetlerde seçilmiş iktidarın yanında olduğunu ifade eden çok sayıda tweet attığını da sözlerine ekledi.
"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR DEDİĞİM İÇİN 8 AYDIR CEZAEVİNDE YATIYORUM"
Daha sonra savunma yapan Cuma Ulus ise, "Gazetecilik suç değildir dediğim için 8 aydır cezaevinde yatıyorum" dedi. Atığı 3 tweet ve verdiği bir demeçle suçlandığını dile getiren Ulus, "21 yıllık gazeteciyim. Meslek yaşamım boyunca teröre, şiddete karşı durdum. İfade hürriyetini savundum" dedi. Ulus, "Başkentçi adlı trol hesap, gözaltı kararından 6 gün önce bir liste yayınladı. Çok sayıda gazetecinin ismi vardı. Soruşturma yokken ben dahil yüzlerce gazetecinin basın kartları iptal edildi. Son olarak da savcılık harekete geçti. Gazeteciler gözaltına alındı" diye konuştu.
"300 TAKİPÇİMLE ALGI OLUŞTURMAKLA SUÇLANIYORUM"
Suçlamalara ilişkin konuşan Ulus, "Tweetlerim delil diye dosyaya konmuş. Böyle bir suçlamayla karşılaşmamak için ne demeliydim. 'Gazetecilik suç mudur' demeliydim. 'Can Erzincan TV karartılıyor, kapatma' dedim bir de. Bu tweetler suç mu? İçinde cebir şiddet öven tek bir kelime var mı? Ayrıca başkalarının tweetlerini paylaşmakla suçlanıyorum ki yaptığım yorum da yok sadece paylaştım. Yazanın değil paylaşanın suçlanmasını, kadavra incelenmesi yapan doktorun cinayetle suçlanması kadar abes görüyorum" dedi. Attığı 3 tweet ve paylaştığı 22 tweetin iddianamede algı oluşturmakla suçlandığını ifade eden Ulus, 300 bin değil, sadece 300 takipçisi olan bir kişiyim. Nasıl algı oluşturduğumu anlamış değilim" dedi.
"PARA YATIRDIĞIM BANKANIN KAPISININ CEZAEVİNE AÇILACAĞINI NERDEN BİLEYİM"
Oğlunun gittiği kolejin 2011 yılında okul ücretinin Bank Asya'ya yatırılmasını istemesi üzerine bu bankada hesap açtığını anlatan Ulus, "İşten ayrılınca tazminatımın bir bölümünü çocuklarımın okul taksidi için bankaya yatırdım. 2015 de tamamını çektim. Aynı okul 2016 da başka bir bankayla anlaştı bu kez oraya ödedim" dedi. Herhangi bir talimat üzerine bu bankaya para yatırmadığını belirten Ulus, "Devlet garantisinde olduğu bir dönemde para yatırdığım bankanın kapısının cezaevine açılacağını nereden bileyim" diye konuştu. Ulus tahliyesini istedi. Duruşma diğer sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.
===========================
- BAKAN KAYA: 16 NİSAN DÖNÜM NOKTASI
Haber - Kamera: Nurcan KIRCALI / İstanbul DHA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Şile'de referandum çalışmasına katıldı. Türkiye'nin 15 Temmuz'da tüm dünyaya demokrasi dersi verdiğini söyleyen Sayan, "Şimdi 16 Nisan, milletimiz için tarihi bir dönüm noktası. 15 yıldır bu ülkeye çok büyük hizmetler yaptık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle güçlü bir yönetim anlayışını sürekli kılalım." dedi. Şile'de "Sevgi Yürüyüşü"ne katılan ve esnaf ziyaretlerinde bulunup çiçek dağıtan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan ardından AK Parti İlçe Başkanlığı önünde toplanan kalabalığa seslendi. Ülkeye yapılan hizmetlere ve her projeye hep 'Hayır' diyenler bulunduğunu söyleyen Kaya, "Ama biz milletimize güvendik ve milletimizin verdiği destek üzerine hiç durmadan çalıştık. Marmaray, 3. köprü, Avrasya Tüneli'ni yaptık. Üçüncü havalimanımızın inşaatı hızla ilerliyor. Daha nice büyük projeye, sizlerin desteğiyle imza atmaya devam edeceğiz ama bu ülkenin iyiliğine olan ne varsa bugüne kadar hep 'Hayır' diyenler, önünde engel olmaya çalışanlar oldu, olmaya da devam edecek. 15 Temmuz'da tüm dünyaya bir demokrasi dersi verdik. Şimdi 16 Nisan, milletimiz için tarihi bir dönüm noktası. 15 yıldır bu ülkeye çok büyük hizmetler yaptık. IMF'den borç alan bir ülkeden IMF'ye borç veren bir ülke haline geldik. Bu hep sizlerin desteği sayesinde oldu. AK Parti'nin istikrarlı iktidarları sayesinde oldu. Bu istikrarlı yönetim anlayışını, Türkiye'nin sistemi haline getirelim. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle güçlü bir yönetim anlayışını sürekli kılalım. 16. büyük ekonomi haine getirdiğimiz ülkemizi inşallah dünyanın ilk 10, hatta 5 ekonomisi arasına sokalım. Bizim isteğimiz bu, Türkiye'yi daha da güçlendirmek." diye konuştu.
Görüntü Dökümü:
------------------------
- Kaya'nın esnaf ziyaretinden detay
- Konuşmadan detay
- BAKAN KAYA ÜSKÜDAR'DA PARK AÇILIŞINA KATILDI
Haber: Gülseli KENARLI - Kamera: İdris TİFTİKCİ / İstanbul DHA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Üsküdar'da Şehit Cengiz Hasbal parkının açılışını yaptı.
Bakan Kaya, Üsküdar Küplücü'de, darbe girişiminde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde şehit olan Cengiz Hasbal'ın ismini verildiği parkın açılışını gerçekleştirdi.
Programa, Cengiz Hasbal'ın eşi Çiğdem Hasbal ile çocukları Enes Arda ve Emin Talha ile vatandaşlar katıldı.
Açılış töreninde bir konuşma yapan Bakan Kaya, "Benim ve bakan arkadaşlarımın vatandaşlarımızla buluşmak için tutulan salonlarını sudan sebeplerle iptal eden batı, 'Hayır' kampanyalarına açık bir şekilde destek veriyor. Burada durup düşünmemiz gerekiyor. 'Hayır' kampanyalarına izin veren Avrupa, 'Hayır'ı desteleyen bir Avrupa var, Kandil var, İmralı var. 16 Nisan'ın önemini buradan anlayabiliriz. Türkiye'nin büyümesinden, güçlenmesinden, yükselmesinden rahatsız olanların hepsi 'Hayr' tarafında yer alıyor. Bu ülkenin hayrına bir şey istemiyorlar aslında. Ama biz bütün bu kampanyalara rağmen bu ülkeyi güçlü bir şekilde büyütmeye kararlıyız. Bu yüzden 16 Nisan'a kadar durmadan çalışmaya da kararlıyız" dedi.
Bakan Kaya konuşmasının ardından parkın açılış kurdelesini kesti.
Görüntü Dökümü:
------------------
- Bakan'ın gelişi
- Açılış törenine katılanların görüntüsü
- Bakanın Hasbal ve çocuklarıyla beklemesi
- Bakanın konuşması
- Açılış kurdelesinin kesilmesi
- Parktakilerin görüntüsü
- Genel ve detay görüntüler
- (geniş metin) - DİNK CİNAYETİ SORUŞTURMASI: 8 KİŞİYE TUTUKLAMA İSTEMİ
Ümit TÜRK - İSTANBUL DHA
Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın Samsun emniyetinde çekilen fotoğraflarıyla ilgili gözaltına alınan 8 şüpheli, "silahlı terör örgütüne üye olma" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından cinayete ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz hafta gözaltına alınan gazeteci Muammer Ay ile dönemin Samsun Jandarma İl Komutanlığı KOM Şube müdürü Murat Bayrak, astsubay Yüksel Avan, dönemin Samsun Jandarma İl Komutanlığı İstihbarat şube müdürü Birol Ustaoğlu, dönemin Samsun Emniyet İl Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yakup Kurtaran, dönemin Samsun Emniyet İl Müdürlüğü TEM Şube nöbetçi amiri Ahmet Çetiner, dönemin Samsun Jandarma İl Komutanlığı Asayiş Müdürü Atilla Güçoğlu ve dönemin Samsun Emniyet İl Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü emniyet amiri Metin Balta, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayına sevk edildi.
Burada savcıya ifade veren şüpheliler, "Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.
=================================
- (ek bilgiyle) ÜSKÜDAR'DA BİR EVE FETÖ BASKINI: 7 GÖZALTI
Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA
İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aldıkları bir ihbar doğrultusunda Üsküdar'da bir evde FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili bir toplantı yapılacağı bilgisi üzerine çalışma başlattı. Polis ekipleri, eve operasyon düzenleyerek 1'i kadın 7 kişiyi gözaltına aldı. Ekipler yaptığı aramalarda "Albay Binbaşıya, Binbaşı Yüzbaşıya, Yüzbaşı Teğmene, Teğmen Başçavuşa, Başçavuş Askerlere" notu bulunan ve bazı talimatların yazıldığı bir kağıt ele geçirdi. Bunun yanısıra ev sahibi ve ailede bulunan kişilerin adlarına yazılmış mektuplar, bir kadın çantasında şeffaf poşetlere tek tek sarılmış çiğnenmiş 3 sakız, kullanılmış peçeteler ve iç çamaşırları ele geçirildiği açıklandı. Gözaltına alınan 7 kişi, Vatan Caddesi'ndeki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.
'KAKAO TALK' KULLANMIŞ VE SİLMİŞLER
Ekipler, şüphelilerin yaptığı incelemesinde FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullandığı iddia edilen 'Kakao Talk' programını bir süre kullandıkları ve telefonlarından bu programı sildiklerini belirledi. Gözaltına alınan 7 kişinin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Polis ekiplerinin yaptığı operasyon polis kameraları tarafından görüntülendi. Ekiplerin gözaltına aldığı şüphelilerin bir odada toplaması ve evde arama yapması görüntülere yansıdı.
Görüntü Dökümü
----------
-Gözaltına alınan kişilerin görüntüsü
-Polis ekiplerinin evde yaptığı aramalar
-Çantada bulunan tek tek poşetlenmiş çiğnenmiş sakızlar
-Çantadan çıkan kullanılmış peçete ve iç çamaşırları
-Genel ve detay görüntüler
- TİYATROCU JULİDE KURAL'A 1 YIL 3 AY HAPİS CEZASI.
* KADİR İNANIR HAYAT ARKADAŞINI ADLİYEDE YALNIZ BIRAKMADI
Hayati KILIÇ - İstanbul DHA
Kapatılan "Özgür Gündem" gazetesinde bir günlük nöbetçi genel yayın yönetmenliği yapan tiyatrocu Julide Kural "Terör örgütlerinin yayınlarını basmak veya yayınlamak, terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 8 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada 1 Yıl 3 ay cezasına çarptırıldı. Kadir İnanır hayat arkadaşı Kural'ı cezaya çarptırıldığı karar duruşmasında da yalnız bırakmadı. Kararın açıklanmasından önce ikili yanyana geldi.
Görüntü Dökümü
-------------------------
Kural ve Kadir'in koridordaki görüntüsü (cep telefonu kamerası)
28.03.2017 - 16.40 Haber Kodu : 170328129
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz