DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 5

DHA İSTANBUL BÜLTENİ- 5 1-  İBB MECLİSİNDE KARAR VERİLDİ, ÖĞRENCİ KARTI 40 LİRAYA DÜŞTÜ (1) * İstanbul genelindeki öğrencilerin kullandığı mavi kart öğrenci aylık abonman ücreti ise 40 liraya indirildi.

DHA İSTANBUL BÜLTENİ- 5

1- İBB MECLİSİNDE KARAR VERİLDİ, ÖĞRENCİ KARTI 40 LİRAYA DÜŞTÜ (1)

* İstanbul genelindeki öğrencilerin kullandığı mavi kart öğrenci aylık abonman ücreti ise 40 liraya indirildi.
* 19 Mayıs ve Ramazan Bayramı boyunca toplu ulaşım ücretsiz oldu.

İstanbul DHA - İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 8. Seçim Dönemi, 1. toplantı yılı, Mayıs ayı toplantılarının ikincisi Saraçhane'deki yerleşkede yapıldı. İBB Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın başkanlığında toplanan mecliste, 19 Mayıs'ta ve Ramazan Bayramı boyunca İstanbul genelinde İETT, metro ve vapurların ücretsiz olması, aylık öğrenci akbilinin 85 liradan 40 liraya düşürülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Reklam
Reklam

19 MAYIS VE RAMAZAN BAYRAMI'NDA ULAŞIM ÜCRETSİZ
Mecliste, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile Ramazan Bayramı boyunca kentteki toplu ulaşım hizmetinin ücretsiz verilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi. 19 Mayıs gün boyunca, Ramazan Bayramı'nda ise 4 Haziran saat 06.00'dan, 6 Haziran saat 23.59'a kadar istanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT, özel halk otobüsleri, metro, hafif metro, tramvay ve füniküler, metrobüs, nostaljik tramvay ve tünel, şehir hatları vapurları, özel deniz toplu ulaşım, teleferik ve Kadıköy Moda nostaljik tramvay araçları ücretsiz olacak. Daha önceki bayramlarda yüzde 50 indirimli seyahat ediliyordu.

SINAV GÜNLERİ ÜCRETSİZ ULAŞIM
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan bir diğer karar ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Açık Öğretim Sınavı, Liseye Geçiş Sınavı ve Kamu Personeli Seçme Sınavlarına gireceklere toplu ulaşım araçları ücretsiz olacak. 15 - 16 Haziran'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 25 - 26 Mayıs'taki Açık Öğretim Fakültesi Sınavları, 1 Haziran'daki Liseye Geçiş Sınavları ile 14-20-21 ve 28 Temmuz'da yapılacak KPSS'ye girecek öğrenci, memur adayları ve sınav görevlileri sınav giriş belgelerini veya görevli belglerini göstererek ücretsiz seyahat edebilecek.

Reklam
Reklam

ÖĞRENCİ AKBİLİ 40 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ
İstanbul genelindeki öğrencilerin kullandığı mavi kart öğrenci aylık abonman ücreti ise 40 liraya indirildi. Öğrencileri desteklemek ve toplu ulaşımı teşvik etmek amacıyla AK Parti grubu tarafından verilen teklifle mavi kart öğrenci aylık abonman ücreti 85 liradan 40 liraya düşürüldü. 200 olan geçiş sayısında ise değişiklik yapılmadı.

Görüntü Dökümü:
------------
-Meclis toplantısı
-Konuşmalardan görüntü
-Oylamadan görüntü
-Detaylar

================================================

2- TARİHİ YALIYA ÇARPAN GEMİNİN SAHİBİNİN ÖDEYECEĞİ EN YÜKSEK SORUMLULUK SINIRI BELİRLENDİ

Haber: Serpil KIRKESER/İstanbul DHA
Beykoz'da bulunan tarihi Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'na çarpan "Vitaspirit" isimli geminin sahibinin avukatları aracılığıyla açtığı "Sorumluluğun Sınırlandırılması Davası" sonuçlandı. Davanın kabulüne karar veren mahkeme, gemi sahibinin en yüksek sorumluluk sınırının işleyen faizi ile birlikte 206 Milyon 103 bin 865 TL olduğuna karar verdi.

BİLİRKİŞİ RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI
İstanbul 17. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen duruşmaya davacı Vitaspirit Gemisi Donatanı (Sahibi) Dyssey Navigation Co.'nun avukatları ile davalı Payidar Zerhan Gökpınar, Yalı Organizasyon Turizm San. Tic. Ltd ile Hatice Zerfa Süveyda Birışık'ın avukatları katıldı. Hakim, mahkemeye bilirkişi raporunun ulaştığını açıkladı. Rapora göre, olayda kasıt, pervasız bir davranış gerçekleşmediği bu nedenle davacının sorumluluğu sınırlandırma hakkının olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

EN YÜKSEK MİKTAR AÇIKLANDI
Mahkeme de, sorumluluğu sınırlandırma davasının kabulüne karar verdi. Buna göre, gemi sahibinin 187 milyon 432 bin 506 TL ana para, olay tarihinden karar tarihine kadar işleyen faizinin ise 18 milyon 671 bin 358 TL olduğuna karar verdi. Mahkeme sorumluluk sınırlandırılmasının en yüksek miktarının toplam 206 milyon 103 bin 865 TL olduğuna hükmetti.

PARA BANKA HESABINDA TUTULACAK
Söz konusu 206 milyon 103 bin 865 TL mahkemenin belirleyeceği bir banka hesabına yatırılacak. Yalıda 7 Nisan 2018'de meydana gelen olayda oluşan hasara ilişkin ödenmesine karar verilecek tazminat miktarı ise mahkemenin belirlediği bu paradan tahsil edilecek. Yalı sahiplerine hasar nedeniyle verilecek para, 206 milyon 103 bin 865 TL'yi geçemeyecek.

Görüntü Dökümü:
------------------
Yalıdan görüntü

=======================================

3-BAŞAKŞEHİR'DE ÇÖKEN DUVAR ENKAZINDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Haber - Kamera: Gökhan ÇELİK - Onur MERİÇ - Cemil ÖZDEMİR, İSTANBUL,(DHA)
Başakşehir Kayaşehir'de dün akşam bir sitenin istinat duvarının çökmesi sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi ise yaralandı. Çökmenin olduğu alanda çalışmalar dün geç saatlere kadar sürdü. Çökmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Başakşehir Belediye ekiplerinin çalışmaları bugün de devam ediyor. Bölgedeki diğer sitelerin istinat duvarlarında da çatlakların olduğunu belirten semt sakinleri, yetkilerin biran önce önlem almasını istiyor.
Kayabaşı Mahallesi'nde bulunan site ve çevresindeki güvenlik önlemleri devam ediyor. Öğle saatlerinde olay yerine gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen bazı yetkililer, bölgede incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından çöken duvarın bir bölümünün mü yoksa tamamının mı yıkılacağı netleşecek. Sitenin hemen yanı başında bulunan Şehit Ömer Halisdemir Cami geçici süreyle boşaltıldı. Caminin kapısına, "Çevremizde istinat duvarı çökmesinden dolayı ikinci bir emre kadar Başakşehir Kaymakamlığı ve ilçe müftülüğünün emri ile camimiz bugün öğle namazından sonra ibadete kapatılmıştır" ifadesi yazıldı. Bir cami çalışanı, "Camiyi boşaltmamızın nedeni, duvar çöktüğü için cemaatin zarar görmemesi için geçişi süreyle kapatıldı. İçeride bir çatlak falan yoktu" dedi.
Öte yandan Kayabaşı Mahallesi'nde bulunan diğer sitelerin de istinat duvarlarında derin çatlaklar yer alıyor. Semt sakinleri diken üstünde yaşadıklarını belirterek yetkililerden bir önlem alınmasını talep etti. O vatandaşlardan biri olan Leyla Aydoğan, "Endişeliyiz. Buradan çocuklarımız geçiyor sürekli okuldan eve, evden okula gidiyorlar. Orası gerçekten çok tehlikeli bir bölge. Biz buradaki durumları yetkilere ilettik ama kimse ilgilenmedi. Hiçbir kurum gerçekten işini gerçekten yerine getirmiyor" dedi. Bir başka semt sakini Funda Titiz de daha fazla can kayıplarının olmaması için yetkililerin biran önce önlem almasını istedi.

Reklam
Reklam

Görüntü dökümü:
---------------------
-Site duvarlarındaki çatlaklar
-Şehit Ömer Halisdemir Camii'nin boşaltılması
-Cami çalışanı ile röportaj
-Vatandaşlarla röportaj
-Yetkililerin inceleme yapması
-Genel ve detaylar

=====================================

4-40 KİŞİYİ 86 MİLYON LİRA DOLANDIRAN 15 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

Çağatay KENARLI, İstanbul DHA
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yurtdışından önemli projeleri hayata geçirmek için getirecekleri fonlar üzerinden yüksek kar payı vermeyi vaat ederek dolandırıcılık yaptığı öne sürülen 15 kişi tutuklandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yurtdışından önemli projeleri hayata geçirmek için getirecekleri fonlar üzerinden yüksek kar payı vermeyi vaat ederek, dolandırıcılık yaptığı belirlenen 5'i bankacı olmak üzere toplam 31 şüpheliyi 10 Mayıs'ta İstanbul, İzmir, Adana ve Tokat'ta düzenlediği operasyonla yakalayarak gözaltına almıştı. Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi'nde bulunan Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde ki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 8'i savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılırken, 23 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Şüphelilerden 15'i çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 8 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Reklam
Reklam

ŞÜPHELİLER DOLANDIRICILIĞI BÖYLE YAPIYORDU
Polis ekipleri şüphelilerin mağdur vatandaşların hesaplarına ilk aylarda yüksek meblağlarda para yatırarak güvenlerini kazandığını ilerleyen aylarda ise sisteme yeni üyeler katıldığını belirterek düzenleme yapılıyor şeklinde vatandaşları oyalama yoluna gittiklerini tespit etti. Bunun üzerine sistemde bulunan kişiler ayrılmak isteyince bankada bulunan paralarını çekmeye gidince hesaplarından sahte evraklarla ve banka çalışanlarının yarımıyla paralarının çekildiğini belirlemişti.

Görüntü Dökümü
-------------
(Polis Kamerası)
-Şüphelilerin adliyeye sevk edilmesi
-Genel ve detaylar

===================================

(Geniş haber)
5- ENİS BERBEROĞLU VE ERDEM GÜL'ÜN "ÖRGÜTÜ YARDIM" DAVASINDA KARAR

Özden ATİK / İSTANBUL, (DHA)
MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin "Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüte yardım" suçundan yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül hakkındaki karar belli oldu. Enis Berberoğlu hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar veren mahkeme, Erdem Gül hakkındaki davanın da düşürülmesine hükmetti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10'uncu celsesi görülen duruşmaya, sanık Enis Berberoğlu katılmazken; sanık Erdem Gül ve avukatları hazır bulundu. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ile Dursun Çiçek'in aralarında bulunduğu pek çok partili de adliyeye geldi. Basına kapalı olarak görülen duruşmada, Berberoğlu'nun avukatlarının Mustafa Balbay, Dursun Çiçek ve Tuncay Özkan'ı tanık olarak dinletme talepleri reddedildi. Daha sonra sanık Erdem Gül ve avukatlar son savunmasını yaptı

Reklam
Reklam

ERDEM GÜL HAKKINDAKİ DAVA DÜŞÜRÜLDÜ
Mahkeme heyeti kararında, sanık Erdem Gül hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan dava açılmışsa da "29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra devlet sırrı niteliği kalmayan bilgileri, 12 Haziran 2015 tarihinde aynı gazetede yayımlayarak açıklanmasından ibaret olayda eylemin "Soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçunu oluşturacağı" belirtilerek Basın Kanunu'na göre 4 aylık zaman aşımı süresinden sonra dava açıldığı gerekçesiyle davanın düşürülmesine hükmetti.

BERBEROĞLU'NA CEZA VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA
Heyet, Enis Berberoğlu hakkında ise "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce kesinleşmiş mahkumiyet kararına konu eyleminin aynı zamanda "örgüte üye olmaksızın yardım etme" suçunu da oluşturduğunu, en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılmış olduğundan bu suçla ilgili ayrıca hüküm verilmesine yer olmadığına karar verdi. Heyet, Berbeoğlu'nun hükümle birlikte hakkındaki yurtdışına çıkış yasağının da kaldırılmasına da karar verdi.

Reklam
Reklam

"GAZETECİLİK ASLA SUÇ DEĞİLDİR"
Davanın ardından Erdem Gül basın mensuplarının soruları üzerine, "Ben bütün savunmalarımda da söyledim gazetecilik asla suç değildir. Gazetecilik haber yazmaktır, fotoğraf çekmektir ve bunları basmaktır. Yani halkın bekçiliğini yapmaktır. Halkın bekçiliğini yapmak da suç değildir. Eninde sonunda Türkiye gazeteciliğin suç olmadığı günleri yaşayacaktır. Bugün yaşayamıyoruz ama yaşayacağız" dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ
Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR'larına ilişkin yayımladıkları haber ve görüntüler nedeniyle 92 gün tutuklu kalmışlardı. 6 Mayıs 2016'da İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamada hakim karşısına çıkan Dündar ve Gül, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 6 Mayıs 2016'da ceza almışlardı. Dündar 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılıken; Gül'e 5 yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise "FETÖ/ PDY örgütünün varlığı yönünde kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmayan bir örgüte yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan herhangi bir suretle hüküm kurulamayacağı" gerekçeleriyle sanıklar hakkındaki bu dosyanın ayrılmasına karar vermişti.
Yargılanma sürecinde Can Dündar'ın "Bana görüntüleri solcu bir milletvekili verdi" şeklindeki açıklaması ve cezaevinde tutukluyken yazdığı "Tutuklandık" adlı kitaptaki bilgileri değerlendiren savcılık, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında soruşturma açmıştı. Can Dündar ve Erdem Gül'ün , "örgüte yardım" suçundan yargılanması devam ederken, görüntüleri Dündar'a verdiği iddia edilen CHP milletvekili gazeteci Enis Berberoğlu hakkında, "Siyasal veya askeri casusluk" ve "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemi ile açılan dava, bu dava ile birleştirilmişti. Berberoğlu, 14 Haziran 2017'de görülen duruşmada, "Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama" suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmıştı. Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'na, "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onamıştı. Daire ayrıca, Anayasa'nın 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu'nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.
Öte yandan Can Dündar, Erdem Gül ve Enis Berberoğlu hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise ayrı bir dava dosyası üzerinden yargılamanın devam etmesine karar verilmişti. 6 Şubat 2019'da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, sanık Can Dündar'ın dosyasının ayrılmasına karar verilmişti.

Reklam
Reklam

Görüntü Dökümü:
--------------------
-Erdem Gül konuşması
-Destek için gelen milletvekilleri ile toplu halde beklerken

=======================================================

(Geniş Haber)
6-UZEL FABRİKASI 223 MİLYON 700 BİN TL'YE SATILDI

Hayati ARIGAN/İSTANBUL (DHA)
Rami'de 93,5 dönümlük arazi üzerine kurulu olan Uzel Makine Traktör Fabrikası'nın bina ve arazisi 1. İflas Müdürlüğü'nde bugün gerçekleşen ihalede 223 milyon 700 bin TL'ye ipotek alacaklısı Vera Varlık tarafından satın alındı. Fabrika kapandıktan sonra bin işçi tazminatını almamıştı.Çok sayıda işçi de satışın sonucunu merakla bekledi.

Dev arazide yerleşik, 6 yıl önce iflas eden ve daha önce düzenlenen satış ihalesi iptal olan Uzel, traktör üretiminde Türk sanayisinin en köklü ve en büyük kuruluşlarından biri olarak gösteriliyordu.
Rami'de bulunan 93 bin 547 metrekarelik alanda, 150 yıl önce fayton üretim atölyesi olarak kurulan ve 1937 yılında makine ve traktör fabrikası olarak faaliyete geçen Uzel Makine Traktör'ün binası ve arazisi bugün İstanbul 1. İflas Müdürlüğü'nde saat 14.00'de ihaleye çıktı. İhale saatine kadar satışa kimse teminat yatırmadı. İhalenin bitimine dakikalar kala alacaklılar arasında bulunan Vera Varlık Yönetim A.Ş. 223 milyon 700 bin TL ile açık arttırmaya katıldı. Vera Varlık'tan başka katılım olmayınca 93 buçuk dönümlük arazinin satışı yıllar sonra gerçekleşmiş oldu.

VERA VARLIK'IN 170 MİLYON ALACAĞI BULUNUYOR
Vera Varlık A.Ş.'nin iflas masasından yaklaşık 170 milyon TL alacağı bulunduğu öğrenildi. Vera Varlık, kalan tutar 53 milyon TL'yi iflas masasına yatıracak. Satışın ardından öncelikli olarak iflas masası borcu karşılanacak. Daha sonra işçi alacakları ödenecek. İşçilerin iflas masasına kayıtlı 35 milyon TL (ana para) alacağı olduğu öğrenildi. Yeterli meblağ kalırsa hazine ve sigorta alacağı karşılanacak. Tüm borçlar ödendikten sonra ise alacaklıların ana parasının faizi hesaplanacak. Ödemelerin ardından yeterli meblağ kalırsa alacaklıların faizleri ödenecek. Arazi üzerindeki, bina ve fabrikalar ile iş makinelerine 455 milyon 757 bin 553 TL değer biçilmişti.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ
İşçiler ise satışa itiraz edeceklerini belirterek ihaleyi kazanan Vera Varlık şirketinin paravan bir şirket olduğunu iddia etti. Satışın işçilerinin hakkını yemek olduğunu iddia eden işçilerden Orhan Soyluer, "Traktör ürettik. Ülkeye döviz girmesini sağladık. Günde 126 traktör çıkan bir fabrika nasıl oldu da bu hale geldi. Dünyanın ilk onuna girmiş ağır sanayi idi. Uzel ailesinden ayrı, Türk-İş'e bağlı Türk Metal'den ayrı çekiyoruz. Sahipsiz kaldık. Yerli milli diyoruz fabrika orada çürüyor. Bu işçiye devlet sahip çıksın. Alnımızın terini istiyoruz" dedi.

Görüntü Dökümü:
-------------
-Fabrikanın havadan görüntüleri